Indicii Bursei de Valori Bucuresti

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Lucrarea urmareste evolutia pe o perioada de 4 ani a indicilor oficiali ai Bursei de Valori Bucuresti, studiul avand ca scop determinarea unei imagini de ansamblu asupra pietei de capital din Romania.
Perspectiva scaderii dobanzilor bancare, a randamentelor oferite de titlurile de stat, a diversificarii instrumentelor de tranzactionare, genereaza un potential crescut in viitorul apropiat referitor la accesarea burselor de valori. Lansarea la tranzactionare a utilitatilor publice, privatizarea unor banci sau a unor mari companii de stat, emisiunile de obligatiuni municipale sau tranzactionarea unor produse derivate, de asemenea pot contribui la dezvoltarea burselor de valori din Romania.
In ceea ce priveste structura lucrarii, aceasta este impartita pe cinci capitole si contine doua parti tematice: o parte de teorie si o parte de analiza statistica.
Capitolul 1 face o introducere generala in contextul istoric al aparitiei si dezvoltarii Bursei de Valori Bucuresti si se axeaza in principal pe studiul rolului si principiilor care guverneaza aceasta institutie ca piata organizata de valori mobiliare.
Capitolul 2 este structurat in mai multe subcapitole ce prezinta pe rand notiunea de indice bursier, clasificarea acestora in functie de diferite criterii, constructia lor pe principalele etape ale constructiei si nu in ultimul rand metodele de calculul ale indicilor. 
In capitolul 3 sunt expusi in linii mari indicii bursieri nationali si internationali reprezentativi de pe cele mai dezvoltate piete de capital din intreaga lume.
Capitolul 4 prezinta aparitia, componenta precum si modul de determinare a indicilor BET, BET-C si BET_FI. Tot in acest capitol sunt mentionati indicii pietei Rasdaq: RASDAQ-C, RAQ-I, RAQ-II si cei doi indici pe care Bursa de Valori Bucuresti intentioneaza sa-i introduca pe piata in acest an.
In capitolul 5 am analizat intr-o prima faza evolutia indicilor BVB intre anii 2004 si 2008 pe baza valorilor inregistrate la principalele actiuni listate iar spre final am determinat performantele acestora pe baza corelatiilor cu indicii europeni EUROSTOXX 50, CESI si CETOP 20.
CAPITOLUL I
BURSA DE VALORI BUCURESTI
1.1 Scurt istoric al BVB
Activitatea bursiera in tara noastra dateaza din anul 1839, prin intemeierea burselor de comert. La 1 decembrie 1882 a avut loc deschiderea oficiala a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), iar peste o saptamana a aparut si cota bursei, publicata in Monitorul Oficial. De-a lungul existentei sale, activitatea bursei a fost afectata de evenimentele social-politice ale vremii (rascoala din 1907, razboiul balcanic 1912-1913), bursa fiind inchisa apoi pe perioada primului razboi mondial. Dupa redeschiderea sa, a urmat o perioada de sapte ani de cresteri spectaculoase, urmata de o perioada tot de sapte ani de scadere accelerata. Activitatea Bursei de Efecte, Actiuni si Schimb se intrerupe in anul 1941, moment in care erau cuprinse la cota bursei actiunile a 93 de societati si 77 de titluri cu venit fix (tip obligatiuni).
Bursa de Valori Bucuresti este constituita ca o institutie publica non-profit, desfasurandu-si activitatea pe principiul autofinantarii, si care are ca scop oferirea unui cadru organizat si legal pentru intalnirea cererii cu oferta de capital pe termen mediu si lung. 
Bursa de Valori indeplineste rolul preponderent pe care il are pe piata de capital romaneasca prin respectarea unor cerinte de transparenta a pietei bursiere, protectia investitorilor, de asigurare a unor nivele de eficienta si lichiditate corespunzatoare pentru titlurile tranzactionate. Astfel, ea ofera investitorilor garantie morala si securitate financiara prin masurarea continua a lichiditatii valorilor mobiliare inscrise la cota.
Bursa completeaza circuitele necesare pentru ca resursele financiare disponibile in piata de capital sa poata ajunge in zonele productive, la societatile comerciale emitente de titluri, care le pot utiliza in mod eficient.
Dupa o perioada de intrerupere de 50 de ani, Bursa de Valori Bucuresti s-a redeschis la 23 iunie 1995, prin fondarea Asociatiei Bursei de catre 24 de societati de valori mobiliare. Dupa aprobarea de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a Regulamentelor si Procedurilor de functionare si operare, Bursa de Valori Bucuresti si-a inceput activitatea in mod efectiv, realizand primele tranzactii la data de 20 noiembrie 1995, in incinta pusa la dispozitie de Banca Nationala a Romaniei. 
In cadrul primei sedinte de tranzactionare, societatile de valori mobiliare membre ale Asociatiei Bursei au putut negocia 905 actiuni a 6 societati comerciale cotate.Conform site-ului oficial a Bursei de Valori Bucuresti, rolul pe care aceasta il indeplineste este:
- de a furniza o piata organizata pentru tranzactionarea valorilor mobiliare; 
de a contribui la cresterea lichiditatii valorilor mobiliare prin concentrarea in piata a unui volum cat mai mare de valori mobiliare,
- de a contribui la formarea unor preturi care sa reflecte in mod corespunzator relatia cerere-oferta; 
- de a disemina aceste preturi catre public.


Fisiere in arhiva (1):

  • Indicii Bursei de Valori Bucuresti.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!