Individualitate, comuniune si unicitate in taina sfintei impartasanii

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere
Cap. 1: Expresii teologice si sociale privind instituirea si prezenta reala a Mantuitorului in Sfanta Euharistie 
1.1. Instituirea Sfintei Euharistii
1.2. Prezenta Mantuitorului Iisus Hristos in Euharistie
1.3 Trupul euharistic, comuniune intre Hristos si credinciosi
Cap. 2. Sfanta Euharistie in viata credinciosilor
2.1. Exigentele pregatirii necesare pentru impartasirea euharistica
2.2. Constientizarea necesitatii unei mai dese impartasiri
Cap. 3 Aspecte privind unicitatea, individualitatea si comuniunea in Taina Sfintei Impartasanii
3.1. Sfintele Taine si rolul lor in viata credinciosului
3.2. Pregatirea credinciosului pentru primirea Sfintei Euharistii
3.3. Foloasele duhovnicesti ale Sfintei Euharistii
Concluzii
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Sfintele Taine Euharistice, Spovedania si Impartasania sunt cele doua Sfinte Taine care ne tin in permanenta legatura cu Hristos si Biserica. Sfanta Taina a Spovedaniei este un mijloc de vindecare, de innoire spirituala si de sfintire a vietii noastre si este necesara pentru a putea primi Sfanta Impartasanie, care este un mijloc de sfintire a vietii, participarea la Sfanta Liturghie si unirea cu Hristos, Biserica si semenii nostri.
Impartasirea sa se faca cu chibzuinta. Deasa impartasanie nu este straina Bisericii noastre dar ea trebuie sa fie cu pregatirea necesara, stabilita de traditia si practica ortodoxa, care prevede post, spovedanie si dezlegare de pacate .
Este bine ca in fiecare duminica si sarbatoare sa se impartaseasca copiii sub sapte ani si daca este cu putinta si cei peste sapte ani si adultii care sau marturisit si au dezlegare de la duhovnic sa se impartaseasca. 
Deasa impartasanie ne-a ajuta pe toti crestinii la o induhovnicire care sa ne ridice pe culmile credintei si ale iubirii divine.
In Biserica noastra avem sapte Sfinte Taine. Acestea sunt: Taina Botezului, Taina Mirungerii, Taina Marturisirii, Taina Impartasaniei, Taina Cununiei, Taina Hirotoniei si Taina Maslului. 
Lucrarea prezinta instituirea Sfintei Taine a Spovedaniei si Sfintei Taine a Impartasaniei, prezenta reala a Mantuitorului Iisus Hristos in Euharistie, Trupul euharistic, comuniune intre Hristos si credinciosi, exigentele necesare pregatirii pentru impartasirea euharistica, constientizarea necesitatii unei mai dese impartasiri, Sfintele Taine si rolul lor in viata credinciosilor, pregatirea credinciosilor pentru primirea Sfintei Euharistii si foloasele duhovnicesti ale Sfintei Euharistii.
Pentru a ne putea impartasi mai intai trebuie sa ne spovedim, la preotul duhovnic.
Spovedania credinciosilor se face in biserica, in fata icoanei Mantuitorului, care primeste pocainta si iarta pacatele, preotul fiind doar un martor, iar in cazul bolnavilor si a celor privati de libertate, spovedania se face acasa, spital, etc. Trebuie sa ne pregatim atat trupeste cat si sufleteste pentru a primi Sfanta Impartasanie, prin post, rugaciune, spovedanie, fapte bune, iertarea celor care ne-au gresit. Sa ne impartasim cu vrednicie si sa multumim Domnului pentru primirea Sfantului Trup si al Scumpului Sau Sange, care intra in alcatuirea noastra si este atat mijloc de comuniune intre noi si Biserica, cat si intre noi si ceilalti frati ai nostri. 
Cap. 1: Expresii teologice si sociale privind instituirea si prezenta reala a Mantuitorului in Sfanta Euharistie 
1.1. Instituirea Sfintei Euharistii
In Biserica noastra avem sapte Sfinte Taine. Acestea sunt: Taina Botezului, Taina Mirungerii, Taina Marturisirii, Taina Impartasaniei, Taina Cununiei, Taina Hirotoniei si Taina Maslului. 
Pentru ca noi crestinii sa putem participa la Sfanta Liturghie si sa ne impartasim cu Trupul si Sangele lui Hristos, trebuie mai intai sa primim Taina Sfantului Botez si Taina Sfantului Mir.
Botezul este poarta prin care se intra in Biserica, precum zice Mantuitorul: ,,De nu se va naste cineva din apa si din Duh, nu va intra in imparatia cerurilor"(Ioan III, 5).
Prin intreita afundare in apa, se iarta celui botezat pacatul stramosesc si alte pacate savarsite pana atunci, daca este adult. La Taina Mirungerii noul botezat primeste pecetea darurilor Sfantului Duh, necesare pentru cresterea si intarirea in viata religioasa.
Dupa primirea acestor doua Taine, noul crestin este adus la impartasirea cu Taina Sfintei Impartasanii sau Sfintei Euharistii, care se mai numeste si Sfanta Cuminecatura, administrata credinciosilor, imediat dupa Taina Sfantului Botez si a Tainei Mirungerii, urmand a fi administrata toata viata, numai cu voia crestinilor in biserica sau acasa, daca acestia sunt bolnavi si nu pot merge la biserica.
Sfanta Liturghie este centrul si coroana cultului ortodox, deoarece prin Sfanta Liturghie se dobandeste pentru toti membrii Bisericii unirea cu Hristos Domnul, prin impartasirea cu Sfantul Trup si Sange, care este darul cel mai de pret de care se bucura toti credinciosii.
Credinciosii se impartasesc cu Trupul si Sangele Mantuitorului pentru iertarea pacatelor si pentru mostenirea vietii vesnice. Frumos este ca fiecare crestin sa se impartaseasca cat mai des, pregatindue-se din vreme pentru aceasta, asa cum spune Sfantul Apostol Pavel: ,,Sa se cerceteze insa omul pe sine si asa sa manance din paine si sa bea din pahar. Caci cel ce mananca si bea cu nevrednicie, osanda isi mananca si bea, nesocotind Trupul Domnului" (I Corinteni XI, 28-29).


Fisiere in arhiva (1):

  • Individualitate, comuniune si unicitate in taina sfintei impartasanii.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1.***, Biblia sau Sfanta Scriptura, Tiparita cu binecuvantarea si cu purtarea de grija a Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu aprobarea Sfantului Sinod, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2006.
2.***, Biblia sau Sfanta Scriptura, Versiune diortosita dupa Septuaginta, redactata si adnotata de Bartolomeu Valeriu Anania Arhiepiscopul Clujului, Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2001.
3.***, Noul Testament cu Psalmii, tiparit cu aprobarea Sfantului Sinod, sub indrumarea si purtarea de grija a Preafericitului Parinte Daniel Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa, Bucuresti, 2008.
4.***, Ceaslov, editia a II-a, Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa, Bucuresti, 1993.
5. ***, Credinta Ortodoxa, Editura Trinitas, Iasi, Romania, 2005.
6. ***, Liturghier, tiparit cu aprobarea Sfantului Sinod si binecuvantarea si osardia Preafericitului Parinte Justinian Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Editura Institutului Biblic si de Misiune Ortodoxa, Bucuresti, 1974. 
7.***, Penticostar, Ed. I.B.M.B.O.R., Bucuresti, 1999.
8. Ambrozie, Sfantul, Despre Sfintele Taine, traducere de Pr. Prof. Dr. Ene Braniste, in colectia ,,Parinti si Scriitori Bisericesti", vol.53, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1994. 
9. Chiril al Ierusalimului, Sfantul, Comentar la Evanghelia dupa Luca, traducere de Diac. Gheorghe Babut, Editura Pelerinul roman, Oradea, 1998.
10. Ioan Gura de Aur , Sfantul, Din ospatul Stapanului, traducere de P.S. Dr. Irineu Slatineanu, Editura Adonai, Bucuresti, 1995.
11. Idem, Omilii la Matei, in colectia ,,Parinti si Scriitori Bisericesti", vol.23, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1995.
12. Idem, Omilii la Epistola catre Romani a Sfantului Apostol Pavel, traducere de P.S. Teodosie Atanasiu, revizuita si ingrijita de Cezar Pavalascu si Cristian Untea, Editura Christiana, Bucuresti, 2005.
13. Idem, Omilii la Matei, in colectia ,,Parinti si Scriitori Bisericesti", vol.23, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 1999.
14. Idem, Tratat despre preotie, traducere de Pr. D. Fecioru, Ed. Biserica Ortodoxa, Bucuresti, 2004.
15. Nicodim Aghioritul, Sfantul, Deasa impartasanie cu Preacuratele lui Hristos Taine, Editura Renasterea, Alba-Iulia, 2001.
16. Simeon Noul Teolog, Sfantul,Cateheze, traducere de Diac. Ioan Ica Jr., Editura Deisis, Sibiu,1999.
17. Idem, Discursuri teologice si etice, trad. de Diac. Ioan I. Ica Jr., Ed. Deisis, Sibiu, 1998.
18. Simeon al Tesalonicului, Sfantul, Tratat asupra tuturor dogmelor credintei noastre ortodoxe, dupa principii puse de Domnul nostru Iisus Hristos si urmasii Sai, Editura Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, 2002.
19. Tertulian, Despre rugaciune, in ,,Parinti Scriitori Bisericesti", vol. III, Apologeti de limba latina, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti,1981.
20. Anania, Bartolomeu, Cartea deschisa a Imparatiei, o insotire liturgica pentru preoti si mireni, Editura Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, Bucuresti, 2005.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!