Individualizare si Identitate prin Lectura

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 1
Partea I: Constructivismul simbolic 3
Capitolul 1: "Irealul" real 3
Capitolul 2: Cartea ca forma de individualizare si definire a individualitatii 7
Capitolul 3: Lectura: act subiectiv - rational 10
3.1: Informatiile extratextuale 14 
Capitolul 4: Diada cititor - carte 16
Capitolul 5: Tipologii ale cartii 20
Capitolul 6: Cartea ca lume interioara 25
Capitolul 7: Proces sau "intalnire fatala"? 30
Partea a - II - a: Relatia produs - consumator 32
Capitolul 1: Valoarea simbolica vs valoare economica 32
Capitolul 2: Colectiile personale 40
Partea a - III - a: Tipologii ale cititorului 43
Filosoful 44
Hedonistul 45
Realistul 46
Fatalistul 48
Yoghinul 48
Concluzii 50


Extras din licenta Cum descarc?

Obiectivul analizei de fata este de a identifica care sunt efectele interactiunii cititorului cu cartea, cum este perceputa aceasta din urma si care sunt mecanismele care se genereaza in urma intalnirii celor doua lumi.
Studiul a solicitat raspunsul la o serie de intrebari, cum ar fi: are cartea numai functie estetica?, Se citeste numai de dragul de a citi?, Are contextul (raportul economic dintre cerere si oferta) influenta?, Cartea defineste Sinele sau Sinele se defineste prin carte?
Punctul de plecare l-a constituit teoria formalista al lui G. Simmel, mai precis articolul acestuia despre moda. Aceasta din urma este definita ca fiind antagonismul dintre imitatie si reliefare a Sinelui. Imitatia este "ereditate psihologica, ca trecere de la viata in grup la viata individuala. Atractia ei consta inainte de toate in faptul ca ne inlesneste o comportare corespunzatoare si folositoare chiar si atunci cand in plan nu apare nimic personal si creator." Reliefarea Sinelui este caracterizata ca diferentiere, individualizare.
Interviurile pe care se bazeaza studiul au fost realizate cu "colectionari de carte" si au vizat perioada dinaintea anilor '89. In acest context cartea era singura sursa de informatie credibila: " televizor nu era, spectacole nu erau si atunci stateai in casa si citeai () Ziarele erau toate cum erau, televizorul avea program doua ore, din care o ora jumate era" (Gheorghe Apetrei) Costurile implicate pentru a achizitiona o carte "buna", desi relativ mari, sunt asumate, motivatia principala fiind data de posibilitatea de a cunoaste, de a fi informat, in conditiile in care continutul acesteia nu este perceput ca indoielnic. Se va declansa o adevarata competitie, generata de cererea mare, ca raspuns al ofertei (ca numar) mici de carte. Asadar, fiecare va dori sa cunoasca altceva decat stie celalalt, de a dobandi un statut simbolic prin care sa se diferentieze. 
Cartea odata achizitionata, va genera un alt tip de probleme: lectura pune fata in fata lectorul si continutul textului, in care el se "pierde", dar si in relatie cu mai multe texte, generandu-se o dispersie a subiectului. Asadar miza va fi aceea de a-si redobandi identitatea (individualitatea).
Pozitia teoretica pe care am adoptat-o din punct de vedere metodologic este aceea a paradigmei interviului comprehensiv, in care fabricarea teoriei se realizeaza in urma aplicarii intrumentului de lucru, iar punctul de plecare este dat de ipotezele de lucru: "terenul nu mai este instanta de verificare a unei problematici prestabilite, ci punctul de plecare al acestei problematizari." 
PARTEA I: CONSTRUCTIVISMUL SIMBOLIC
CAPITOLUL 1
"IREALUL" REAL
Definitia cartii, cu care voi lucra de acum inainte, asa cum sugereaza si titlul capitolului, este unitatea rezultata din compozitia a doua elemente: forma (realul) si continutul ("irealul"). Forma reprezinta partea materiala si, implicit, palpabila, iar continutul nu este numarul de pagini, nici scrierea imprimata pe foi, ci mesajul transmis, Ideea, actiunea si descrierea realitatii sociale in care are loc intriga. Astfel, se vor evidentia doua caracteristici: una finita si cealalta infinita, iar produsul final poate fi descris ca fiind infinitul limitat.


Fisiere in arhiva (6):

 • Individualizare si Identitate prin Lectura
  • Bibliografie.doc
  • Cuprins.doc
  • prezentare.doc
  • Rezumat.doc
  • TEXTUL.DOC
  • titlul.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!