Indreptatirea prin Credinta

Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Controversata doctrina a indreptatirii prin credinta a penetrat lumea de mii de ani, fiind din ce in ce mai vie de-a lungul timpului. Sangele primilor crestini dusi in arenele Romei antice, a sigilat pentru totdeauna marturia credintei neclintite si a iubirii mai tari decat moartea. Generatii dupa generatii s-au succedat pe taramul credintei "data sfintilor odata pentru totdeauna". Raspanditi prin muntii si prin catunele singuratice, trecuti prin sabiile cruciate, aruncate in prapastii fara speranta, ei au trait o viata prin credinta, si au avut o intelegere clara a faptului ca nimic din ceea ce face omul nu-l poate recomanda inaintea lui Dumnezeu. Ei au rascolit inimile oamenilor, aducand vestea cea buna ca "cel neprihanit va trai prin credinta". 
Au existat si continua sa existe pe aceasta tema intrebari fara raspunsuri si raspunsuri neclare. Cu toate acestea continutul Sfintei Scripturi este cu totul suficient pentru a ne calauzi intr-un studiu profund si suficient in intelegerea necesara a trairii unei vieti prin credinta. 
Vom incerca in aceasta lucrare sa dam raspuns la intrebarile esentiale legate de doctrina indreptatirii prin credinta. Sunt totusi constient ca un studiu exhaustiv este imposibil, subiectul fiind prea vast pentru a putea fi cuprins intr-o asemenea lucrare.
Datorita faptului ca materialul biblic despre tema lucrarii noastre este foarte vast, ne vom rezuma in principal la capitolele 5-8 ale Epistolei catre Romani.
Nu este necesar sa staruim asupra importantei majore a acestei doctrine. Vom cita totusi cateva dintre afirmatiile facute de Ellen G. White:
"Nu va lasati mintea sa fie abatuta de la a tot-importanta tema a neprihanirii lui Hristos, studiind tot felul de alte teorii "1 
1 E.G.White, Review and Herald, 5 aprilie 1892
"Sfatuiti-I sa acorde intreaga lor atentie dobandirii celui mai pretios dar ce poate fi facut omului muritor - haina neprihanirii lui Hristos-" 2 
"Sacrificiul pe care Hristos l-a facut, pentru ca El sa ne impartaseasca neprihanirea Sa - acesta este o tema asupra careia ar trebui sa zabovim cu tot mai mult si mai mult entuziasm" 3 
In ceea ce priveste structura tezei, am folosit algoritmele urmatoare:
o Primul capitol cuprinde o prezentare din punct de vedere istoric a doctrinei indreptatirii prin credinta pe parcursul dezvoltarii acesteia. De la teologia Vechiului Testament, pana la dezbaterea unor teologi contemporani, am subliniat aspectele de stricta necesitate in abordarea acestei teme. Capitolul se incheie cu cateva citate din scrierile E.G. White. 
o Al doilea capitol v-a cuprinde o prezentare stricta a importantului aspect al indreptatirii prin credinta, aspectul obiectiv. Vom analiza indeosebi ispasirea lui Isus Hristos.
o Al treilea capitol cuprinde o prezentare stricta a celui de al doilea aspect al indreptatirii prin credinta: aspectul subiectiv. Vom analiza problematica pacatului, botezului si a trairii unei vieti noi. Lucrarea se va incheia cu anumite concluzii privind cele doua aspecte ale indreptatirii prin credinta. 
Tuturor celor care vor examina cu atentie sau doar vor lectura paginile acestei lucrari, le doresc sa creasca in intelegerea planului de mantuire si sa se bucure de cele mai alese binecuvantari ale cerului.
2 E.G.White, Marturii pentru comunitate, p.114
3 E.G.White, Fii si fiicele lui Dumnezeu, p.124 
Capitolul I
Principiul indreptatirii prin credinta
I.1 In teologia Vechiului si Noului Testament
"Solia de fata - indreptatirea prin credinta - este un mesaj de la Dumnezeu; ea poarta scrisorile divine de acreditare, pentru ca rodul ei conduce la sfintirea." 1
Serva Domnului afirma in mod categoric despre solia indreptatirii prin credinta ca: "intr-adevar ea este cea de-a treia solie ingereasca" 2 in paginile epistolelor scrise de apostolul Pavel, el isi exprima ferma convingere ca "premiul chemarii ceresti a lui Dumnezeu, in Isus Hristos" se poate dobandi pe o singura traire: prin credinta. Acesta nu era crezul cu care se nascuse, prin care pornise in lucrare, ci descoperirea ulterioara data prin Duhul Sfant. El descopera in teologi Vechiului Testament neprihanirea prin credinta, nu neprihanirea prin fapte pe care o da Legea. In Filipeni 3 apostolul ne descopera drumul vietii sale.
Pornind de la perioada cand era prigonitor plin de ravna, fara prihana, cu privire la neprihanirea pe care o da Legea; ajunge sa inteleaga ca neprihanirea obtinuta astfel e un gunoi, ca nu trebuie doar dezbracata ci si pierduta. 
Versetul 9 este apogeul dezvaluirilor sale: "sa fiu gasit in El nu avand o neprihanire a mea, pe care mi-o da Legea, ci aceea care se capata prin credinta in Hristos, neprihanirea, pe care o da Dumnezeu, prin credinta."
Apostolul Pavel nu ajunge la intelegerea aceasta datorita soliei ingerului al treilea, caci acesta nici nu-si vestise inca marea lui solie (Apocalipsa 14), ci ajunge sa inteleaga adevarata natura a neprihanirii - cea prin credinta - datorita soliei Vechiului Testament referitoare la indreptatire.


Fisiere in arhiva (1):

  • Indreptatirea prin Credinta.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Adventistii de Ziua a Saptea Cred..., Cuvantul Evanghelic, Bucuresti 1993
2. Adalbert, Orban, Curs de Histologie, ITAGU, 1994
3. Beassley - Murry, G. R. , Baptist in the New Testament, Grand Rapids, Michigan, Wm. B. Gerdmans Publishing Company, 1962 (Retip. 1994)
4. Berkhaf, Louis, Systematic Theology, Grand Rapids, Michigan, Wm. B Gerdmans Publishing Company, 1993
5. Biblia, diferite traduceri
6. Brunner, Emil, Epistola catre Romani, Ed. Lumina Luminii, 1992
7. Buchman, James, Nevinovat, Oradea, Romflair Press SRL, 1990
8. Butrick G. A. THE INTERPRETER`S BIBLE: The Epistole to the ROMANS, Editorial BOARD, New York, Abingdon Press, Nashville
9. Concise Bible Dictionary, Gute Botschaf, Dillenburg, 1993
10. Dictionar biblic, Ed. "Cartea crestina" Oradea 1995
11. Expositor`s Bible Commentary, vol. X, The Zonedervan Corporation Grand Rapids, Michigan, 1976
12. George, Timothy, Theology of the Reformers, Nashville Broadman Press, 1988
13. Grek-Englesh Lexicon of the N.T., Grand Rapids, Michigan, Baker Book house, 1993 
14. Hodge, Charles, Systematic Theology, Vol. 3, Grand Rapids, Michigan, Wm.B. Germands, 1982
15. Kittel, Gerhard, Theological Dictionary of the Bible, Germands Pub. Company Grand Rapids, Michigan, 1980
16. Luther, Martin, Commentary on the Epistole to the Romans, Michigan, Zondervand Pub. House Grand Rapids, 1954
17. Laiu Florin, Sindomul Minneapolis, Pertesti, S.C. Alba Print SRL, 1994
18. Lewis, Gordon L. And Demarest Bruce A.,Integrativ Theology , Vol. 3, Grand Rapids, MIchigan, Zambervan, Pub. House, 1994
19. Molbovan, Vilhelm, Manualul Doctrinelor Biblice A.Z.S., Ed. Curierul Adventist, Bucuresti, 1982
20. Murry, John, The Epistole to the Romans, Philadelphia, Forthess Press, 1980
21. Reinolds B. Louis, GREAT TEXTS FROM ROMANS, Southern Pub. Ass. Nashville, Tennessee, 1972
22. The Saventh-Day Adventist Bible - Commentary, Vol. 1, 6, Hagerstown, Reviw and Herald pub. Ass., 1956.
23. Thiessen, C. Henry, Prelegeri de Teologie Sistematica, Grand Rapids, Michigan, Wm. B. Gerdmans Publishing Company, 1979.
24. Vincent, R. Marvin, World Studies in the New Testament, Vol. III, Wm. B. Gerdmans Pub. Co., Michigan, G.R., 1989
25. White, E.G., Desire of Ages, Mountain View, Pacific Press, Pub. Ass., 1940
26. White, E.G., Gospel Workers, Wasington D.C., Review and Herald Pub. Ass. 1968.
27. White, E.G., Messages to Young People, Washington D.C. Revew and Herald Pub. Ass., 1958.
28. White, E.G., Selected Messages, Vol. 2, Washington D.C., Revew and Herald Pub. Ass., 1958.
29. White, E.G., Testimonies for the Curch, Vol. 3, Boise, Pacific Press, Pub. Ass., 1948
30. White, E.G., The Great Controversy, Mountain View, Pacifc Press Pub. Ass., 1950
31. Wright, F,T., Salvat din Robia Pacatului, Dickendorf, Comunitatea Adventista a Ddihnei de Sabat, 1993
32. Wright, F,T., Indreptatirea prin credinta, Bucuresti, Viata si Sanatate, 1995
33. White, E.G., Calea catre Hristos, Bucuresti, Curierul Adventist
34. Wieland, J. Robert, Solia 1888 - O Introducere, Bucuresti, Cuvantul Evangheliei.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!