Industria ospitalității în regiunea Oltenia

Licență
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Turism
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 21578
Mărime: 1.41MB (arhivat)
Publicat de: Eusebiu Rotariu
Puncte necesare: 10

Cuprins

  1. INTRODUCERE 1 CAPITOLUL 1. PREZENTAREA TURISTICÃ A REGIUNII OLTENIA 3
  2. 1.1. Resursele naturale si antropice ale zonei 3
  3. 1.2. Formele de turism specifice zonei 4
  4. 1.3. Evolutia indicatorilor turistici ai Regiunii Oltenia 7
  5. CAPITOLUL 2. STUDIU DE CAZ 11
  6. 2.1. Ospitalitatea la nivelul Regiunii Oltenia 11
  7. 2.2. Componentele industriei ospitalitãtii la nivelul Regiunii Oltenia 12
  8. 2.2.1. Cazarea turisticã 12 2.2.2. Alimentatia publicã 16 2.2.3. Agrementul turistic 19 CONCLUZII 30 BIBLIOGRAFIE 32

Extras din licență

INTRODUCERE Ospitalitatea este tot atât de veche ca si omenirea, ea a apãrut probabil, odatã cu rãdãcinile sociale ale coexistentei comunitãtilor umane. Sensul originar al ospitalitãtii exprimã un act de comportament social de „a primi, a gãzdui, a ospãta” un cãlãtor aflat în dificultate si manifestãrile de ospitalitate se regãsesc în varii forme în cultura milenarã a tuturor popoarelor. Intensificarea cãlãtoriilor si dezvoltarea circulatiei turistice, la dimensiunile atinse în prezent, asociate cu cresterea vertiginoasã a solicitãrilor cotidiene pentru repaos si hranã, au transformat ospitalitatea traditionalã în ospitalitate comercialã de anvergurã, adãugând la satisfacerea pe baze economice a nevoilor primare de gãzduire si de ospãtare (de alimentatie) si alte oferte de servicii pentru recreere, destindere, amuzament. În ansamblul ei, sfera de cuprindere a industriei ospitalitãtii nu se limiteazã numai la ospitalitatea prestatorilor de servicii. Cuvântului „ospitalitate” trezeste în fiecare din noi gânduri si sentimente diferite, în functie de pozitia pe care o ocupãm fatã de aceastã sferã de activitãti, de rolul pe care ni-l asumãm, de receptor sau de furnizor de asemenea servicii. Serviciile de cazare si alimentatie au un rol distinct, esential si primordial în ansamblul prestatiei turistice, fiind prin natura si continutul lor, serviciile de bazã ale consumului turistilor la locul de petrecere a vacantei. tinând cont de amploarea acestor activitãti, de volumul investitiilor atrase, de dimensiunea fortei de muncã implicate, în mod uzual folosim conceptual de industria ospitalitãtii. În primul capitol v-oi prezenta regiunea Olteniei, resursele naturale i antropice ale acesteia i tipurile de turism întâlnite aici. Deasemenea v-oi realiza o analizã a indicatorilor turistici ai regiunii, cum a evoluat aceastã laturã în ultimii trei ani, , 2009, 2010, 2011 i câteva date actualizate din anul curent, 2012. Cuprinsã în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia, regiunea istoricã Oltenia este regiunea primului uscat continental, geologic al regiunilor carpatice, în care Neamul Românesc si-a pãstrat si etnicitatea, si graiul cel mai curat, si în fine, ea este si regiunea în care specificul românesc, în port, credintã si culturã, apare în cea mai curatã si caracteristicã formã, caracteristica sa dominantã fiind întâlnirea, Muntelui cu Dunãrea, cele douã axe care au conditionat, din vremi depãrtate, istoria elementului autohton din Carpati. Regiunea Oltenia este situatã în partea de sud-vest a României, acoperind 29.212 km2, adicã 12,25% din suprafa.a României. Ca i asezare limitele naturale sunt fluviul Dunãrea la Sud, râul Olt la Est, Mun.ii Carpa.i la Nord i Vest, iar vecini sunt Bulgaria la Sud, Regiunea Sud Muntenia la Est, Regiunea Centru la Nord, Regiunea Vest i Serbia la Vest. Localizarea regiunii Oltenia este favorabilã în special pentru economie i pentru turism: Carpa.ii i Dunãrea formeazã, în nordul i respectiv în sudul regiunii, grani.ele naturale ale Olteniei. Oltenia este o regiune frumoasã i bogatã, un col. românesc de naturã cu numeroase atrac.ii turistice, cuprinzând diverse tipuri de turism, foarte bine dezvoltate. În situa.ia turismului montan putem vorbi despre mun.ii Carpa.i ce încadreaza regiunea Oltenia în partea de nord i nord-vest, unde sunt traversa.i de fluviul Dunãrea. În Oltenia existã 3 zone bogate în ape minerale: în Mehedin.i (Bala, Schela Cladovei, Gura Vãii), în Gorj (Sãcelu), în Vâlcea (Govora, Bãile Olãne.ti, Cãlimãne.ti-Cãciulata). Toate aceste localitã.i se aflã în zona Carpa.ilor de Sud, în apropierea unor zone turistice interesante.

Zonele rurale, în cadrul turismului rural oferã o veritabilã ospitalitate bazatã pe mediul nepoluat, vinuri i gastronomie de bunã calitate, i pe bine cunoscutele tradi.ii folclorice ale Olteniei. Regiunea însumeazã peste 60 mânãstiri i schituri ortodoxe, din toate perioadele istorice ale regiunii, începând cu secolul 14, unele din acestea prezentând fresce exterioare de o valoare deosebitã i constituind veritabile locuri de pelerinaj care atrag un numãr important de turi.ti. În cel de-al doilea voi încerca sã vã conving cât de bogatã este zona noastrã, i anume Oltenia în ospitalitate, mai concret printr-o descriere a zonei i prezentarea produselor i serviciilor ce ni le oferã. Cazarea turisticã alãturi de serviciile de alimentatie sunt elementele componente ale industriei hoteliere, industrie care are ca domeniu de referintã totalitatea proceselor desfãsurate în unitãtile de cazare, generate de primirea, sejurul si plecarea cãlãtorului. Legãtura de sânge, istoria comunã i apropierea geograficã ce au fãcut ca românii din Muntenia i Oltenia sã formeze vreme de secole un singur regat, au determinat asemãnãrile existente între obiceiurile culinare ale locuitorilor acestor douã mari regiuni. Cu toate cã existã similitudini evidente între cele douã bucãtãrii, în Oltenia s-au pãstrat i multe obiceiuri, produse si chiar tehnologii specifice acestei regiuni, cum este spre exemplu tehnica pregãtirii bucatelor "la test" în oale de pãmânt sau pregãtirea saramurii de pui, care aici este o supã cu carne de pui prãjitã la grãtar. Preparate specifice bucãtãriei oltene.ti sunt ciulama de pui cu mãmãligu.ã, ro.iile umplute cu carne sau numai cu orez, tochiturã olteneascã, mãlai la test, jumãri de porc, mâncare de praz, cârnaciori oltene.ti, gutui cu piept de pui, mititei, sarmale, purcel la tava, pomana porcului, saramurã de pe.te. Masa este precedatã de un pahar de uicã (udde, prune, corcodu.e etc.) iar bucã.ele sunt înso.ite de vinuri specifice. Vinurile produse în regiunea Oltenia se bucurã, prin calitatea lor, de o bunã reputa.ie. Aici turi.tii au posibilitatea de a studia tehnologia de producere a vinurilor, a urmãri îmbutelierea vinului i, desigur, a degusta produsul finit. Provincia din sudul Carpatilor Meridionali, Oltenia, detine o suprafatã viticolã de aproape 55000 hectare. Viile sunt aici situate mai ales în zona colinarã, pe ultimele ramificatii ale muntilor, spre câmpie, unde s-au constituit mari si importante podgorii, dar se întâlnesc si pe nisipurile din sudul Olteniei, precum si în câteva areale din apropierea Dunãrii. Poten.ialul turistic al Olteniei este bogat, relieful i resursele naturale constituind premise favorabile practicãrii diferitelor forme de turism: balneoclimateric, rural, „aventura montanã” (alpinism, speologie). Desi jude.ul Valcea ocupã locul 3 pe arã din punctul de vedere al capacitã.ii de cazare func.ionale i locul 2 pe arã din punctul de vedere al numãrului de înnoptãri, iar jude.ele din nordul Olteniei dispun de un mediu natural încã neatins format din mun.i, dealuri i zone rurale – sectorul turistic înregistreazã o discrepan.ã între poten.ialul sãu i nivelul de exploatare. Regiunea se aflã pe locul 2 în România, dupa Moldova, din punctul de vedere al numãrului de mãnãstiri i laca.e de cult, într-un cuvânt iubesc Regiunea Oltenia.

Preview document

Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 1
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 2
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 3
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 4
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 5
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 6
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 7
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 8
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 9
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 10
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 11
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 12
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 13
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 14
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 15
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 16
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 17
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 18
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 19
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 20
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 21
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 22
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 23
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 24
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 25
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 26
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 27
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 28
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 29
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 30
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 31
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 32
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 33
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 34
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 35
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 36
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 37
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 38
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 39
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 40
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 41
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 42
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 43
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 44
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 45
Industria ospitalității în regiunea Oltenia - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Industria Ospitalitatii in Regiunea Oltenia.pdf

Alții au mai descărcat și

Organizarea și Comercializarea Produsului Turistic

Argument Am ales această temă deoarece zona turistică cunoscută sub numele de “Oltenia de sub munte”,este un mic paradis natural, spiritual şi...

Potențialul Turistic al Comunei Polovragi

POTENŢIALUL TURISTIC AL COMUNEI POLOVRAGI ( JUDEŢUL GORJ ) INTRODUCERE Turismul rural nu este numai un sejur la o fermă sau într-o casă...

Circuit turistic - Grecia între magie și mitologie

Grecia, statiuni agitate, peisaje stâncoase, plaje ascunse, orase antice Cine viziteaza o data Grecia, va ramâne impresionat toata viata. Exista...

Circuit Turistic - Grecia - Micul Paradis din Balcani

• Tipul de circuit turistic international: Agentia de turism « Trip club » organizeaza un circuit turistic international in inima Peninsulei...

Turismul rural în comuna Bran

Turismul rural, ecologic si cultural în comuna Bran Pe baza experienteiternationale si a practicilor întâlnite în ultimii ani, în România sunt...

Serviciile în Turism

Turismul reprezinta astazi, prin continutul si rolul sau, un domeniu distinct de activitate, o componenta de prima importanta a vietii economice...

Te-ar putea interesa și

Caracterizare Regiunea Sud-Vest Oltenia - Indicatori Regionali

Caracteristici demo-geografice Regiunea Sud-Vest, cu o suprafata de 29.212 km2 cuprinde cinci judete: Dolj, Olt, Valcea, Mehedinti si Gorj si...

Managementul destinațiilor turistice de marketing - Oltenia

INTRODUCERE Regiunea Oltenia beneficiază de importante resurse turistice, dar în ciuda acestui fapt, importanța turismului în economia locală este...

Ai nevoie de altceva?