Industria Ospitalitatii in Regiunea Oltenia

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 1 CAPITOLUL 1. PREZENTAREA TURISTICA A REGIUNII OLTENIA 3
1.1. Resursele naturale si antropice ale zonei 3
1.2. Formele de turism specifice zonei 4
1.3. Evolutia indicatorilor turistici ai Regiunii Oltenia 7
CAPITOLUL 2. STUDIU DE CAZ 11
2.1. Ospitalitatea la nivelul Regiunii Oltenia 11
2.2. Componentele industriei ospitalitatii la nivelul Regiunii Oltenia 12
2.2.1. Cazarea turistica 12 2.2.2. Alimentatia publica 16 2.2.3. Agrementul turistic 19 CONCLUZII 30 BIBLIOGRAFIE 32


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE Ospitalitatea este tot atat de veche ca si omenirea, ea a aparut probabil, odata cu radacinile sociale ale coexistentei comunitatilor umane. Sensul originar al ospitalitatii exprima un act de comportament social de ,,a primi, a gazdui, a ospata" un calator aflat in dificultate si manifestarile de ospitalitate se regasesc in varii forme in cultura milenara a tuturor popoarelor. Intensificarea calatoriilor si dezvoltarea circulatiei turistice, la dimensiunile atinse in prezent, asociate cu cresterea vertiginoasa a solicitarilor cotidiene pentru repaos si hrana, au transformat ospitalitatea traditionala in ospitalitate comerciala de anvergura, adaugand la satisfacerea pe baze economice a nevoilor primare de gazduire si de ospatare (de alimentatie) si alte oferte de servicii pentru recreere, destindere, amuzament. In ansamblul ei, sfera de cuprindere a industriei ospitalitatii nu se limiteaza numai la ospitalitatea prestatorilor de servicii. Cuvantului ,,ospitalitate" trezeste in fiecare din noi ganduri si sentimente diferite, in functie de pozitia pe care o ocupam fata de aceasta sfera de activitati, de rolul pe care ni-l asumam, de receptor sau de furnizor de asemenea servicii. Serviciile de cazare si alimentatie au un rol distinct, esential si primordial in ansamblul prestatiei turistice, fiind prin natura si continutul lor, serviciile de baza ale consumului turistilor la locul de petrecere a vacantei. tinand cont de amploarea acestor activitati, de volumul investitiilor atrase, de dimensiunea fortei de munca implicate, in mod uzual folosim conceptual de industria ospitalitatii. In primul capitol v-oi prezenta regiunea Olteniei, resursele naturale i antropice ale acesteia i tipurile de turism intalnite aici. Deasemenea v-oi realiza o analiza a indicatorilor turistici ai regiunii, cum a evoluat aceasta latura in ultimii trei ani, , 2009, 2010, 2011 i cateva date actualizate din anul curent, 2012. Cuprinsa in regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia, regiunea istorica Oltenia este regiunea primului uscat continental, geologic al regiunilor carpatice, in care Neamul Romanesc si-a pastrat si etnicitatea, si graiul cel mai curat, si in fine, ea este si regiunea in care specificul romanesc, in port, credinta si cultura, apare in cea mai curata si caracteristica forma, caracteristica sa dominanta fiind intalnirea, Muntelui cu Dunarea, cele doua axe care au conditionat, din vremi departate, istoria elementului autohton din Carpati. Regiunea Oltenia este situata in partea de sud-vest a Romaniei, acoperind 29.212 km2, adica 12,25% din suprafa.a Romaniei. Ca i asezare limitele naturale sunt fluviul Dunarea la Sud, raul Olt la Est, Mun.ii Carpa.i la Nord i Vest, iar vecini sunt Bulgaria la Sud, Regiunea Sud Muntenia la Est, Regiunea Centru la Nord, Regiunea Vest i Serbia la Vest. Localizarea regiunii Oltenia este favorabila in special pentru economie i pentru turism: Carpa.ii i Dunarea formeaza, in nordul i respectiv in sudul regiunii, grani.ele naturale ale Olteniei. Oltenia este o regiune frumoasa i bogata, un col. romanesc de natura cu numeroase atrac.ii turistice, cuprinzand diverse tipuri de turism, foarte bine dezvoltate. In situa.ia turismului montan putem vorbi despre mun.ii Carpa.i ce incadreaza regiunea Oltenia in partea de nord i nord-vest, unde sunt traversa.i de fluviul Dunarea. In Oltenia exista 3 zone bogate in ape minerale: in Mehedin.i (Bala, Schela Cladovei, Gura Vaii), in Gorj (Sacelu), in Valcea (Govora, Baile Olane.ti, Calimane.ti-Caciulata). Toate aceste localita.i se afla in zona Carpa.ilor de Sud, in apropierea unor zone turistice interesante.
Zonele rurale, in cadrul turismului rural ofera o veritabila ospitalitate bazata pe mediul nepoluat, vinuri i gastronomie de buna calitate, i pe bine cunoscutele tradi.ii folclorice ale Olteniei. Regiunea insumeaza peste 60 manastiri i schituri ortodoxe, din toate perioadele istorice ale regiunii, incepand cu secolul 14, unele din acestea prezentand fresce exterioare de o valoare deosebita i constituind veritabile locuri de pelerinaj care atrag un numar important de turi.ti. In cel de-al doilea voi incerca sa va conving cat de bogata este zona noastra, i anume Oltenia in ospitalitate, mai concret printr-o descriere a zonei i prezentarea produselor i serviciilor ce ni le ofera. Cazarea turistica alaturi de serviciile de alimentatie sunt elementele componente ale industriei hoteliere, industrie care are ca domeniu de referinta totalitatea proceselor desfasurate in unitatile de cazare, generate de primirea, sejurul si plecarea calatorului. Legatura de sange, istoria comuna i apropierea geografica ce au facut ca romanii din Muntenia i Oltenia sa formeze vreme de secole un singur regat, au determinat asemanarile existente intre obiceiurile culinare ale locuitorilor acestor doua mari regiuni. Cu toate ca exista similitudini evidente intre cele doua bucatarii, in Oltenia s-au pastrat i multe obiceiuri, produse si chiar tehnologii specifice acestei regiuni, cum este spre exemplu tehnica pregatirii bucatelor "la test" in oale de pamant sau pregatirea saramurii de pui, care aici este o supa cu carne de pui prajita la gratar. Preparate specifice bucatariei oltene.ti sunt ciulama de pui cu mamaligu.a, ro.iile umplute cu carne sau numai cu orez, tochitura olteneasca, malai la test, jumari de porc, mancare de praz, carnaciori oltene.ti, gutui cu piept de pui, mititei, sarmale, purcel la tava, pomana porcului, saramura de pe.te. Masa este precedata de un pahar de uica (udde, prune, corcodu.e etc.) iar buca.ele sunt inso.ite de vinuri specifice. Vinurile produse in regiunea Oltenia se bucura, prin calitatea lor, de o buna reputa.ie. Aici turi.tii au posibilitatea de a studia tehnologia de producere a vinurilor, a urmari imbutelierea vinului i, desigur, a degusta produsul finit. Provincia din sudul Carpatilor Meridionali, Oltenia, detine o suprafata viticola de aproape 55000 hectare. Viile sunt aici situate mai ales in zona colinara, pe ultimele ramificatii ale muntilor, spre campie, unde s-au constituit mari si importante podgorii, dar se intalnesc si pe nisipurile din sudul Olteniei, precum si in cateva areale din apropierea Dunarii. Poten.ialul turistic al Olteniei este bogat, relieful i resursele naturale constituind premise favorabile practicarii diferitelor forme de turism: balneoclimateric, rural, ,,aventura montana" (alpinism, speologie). Desi jude.ul Valcea ocupa locul 3 pe ara din punctul de vedere al capacita.ii de cazare func.ionale i locul 2 pe ara din punctul de vedere al numarului de innoptari, iar jude.ele din nordul Olteniei dispun de un mediu natural inca neatins format din mun.i, dealuri i zone rurale - sectorul turistic inregistreaza o discrepan.a intre poten.ialul sau i nivelul de exploatare. Regiunea se afla pe locul 2 in Romania, dupa Moldova, din punctul de vedere al numarului de manastiri i laca.e de cult, intr-un cuvant iubesc Regiunea Oltenia.


Fisiere in arhiva (1):

  • Industria Ospitalitatii in Regiunea Oltenia.pdf

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!