Cuprins
- INTRODUCERE 1 CAPITOLUL 1. PREZENTAREA TURISTICÃ A REGIUNII OLTENIA 3
- 1.1. Resursele naturale si antropice ale zonei 3
- 1.2. Formele de turism specifice zonei 4
- 1.3. Evolutia indicatorilor turistici ai Regiunii Oltenia 7
- CAPITOLUL 2. STUDIU DE CAZ 11
- 2.1. Ospitalitatea la nivelul Regiunii Oltenia 11
- 2.2. Componentele industriei ospitalitãtii la nivelul Regiunii Oltenia 12
- 2.2.1. Cazarea turisticã 12 2.2.2. Alimentatia publicã 16 2.2.3. Agrementul turistic 19 CONCLUZII 30 BIBLIOGRAFIE 32
Extras din licență
INTRODUCERE Ospitalitatea este tot atât de veche ca si omenirea, ea a apãrut probabil, odatã cu rãdãcinile sociale ale coexistentei comunitãtilor umane. Sensul originar al ospitalitãtii exprimã un act de comportament social de „a primi, a gãzdui, a ospãta” un cãlãtor aflat în dificultate si manifestãrile de ospitalitate se regãsesc în varii forme în cultura milenarã a tuturor popoarelor. Intensificarea cãlãtoriilor si dezvoltarea circulatiei turistice, la dimensiunile atinse în prezent, asociate cu cresterea vertiginoasã a solicitãrilor cotidiene pentru repaos si hranã, au transformat ospitalitatea traditionalã în ospitalitate comercialã de anvergurã, adãugând la satisfacerea pe baze economice a nevoilor primare de gãzduire si de ospãtare (de alimentatie) si alte oferte de servicii pentru recreere, destindere, amuzament. În ansamblul ei, sfera de cuprindere a industriei ospitalitãtii nu se limiteazã numai la ospitalitatea prestatorilor de servicii. Cuvântului „ospitalitate” trezeste în fiecare din noi gânduri si sentimente diferite, în functie de pozitia pe care o ocupãm fatã de aceastã sferã de activitãti, de rolul pe care ni-l asumãm, de receptor sau de furnizor de asemenea servicii. Serviciile de cazare si alimentatie au un rol distinct, esential si primordial în ansamblul prestatiei turistice, fiind prin natura si continutul lor, serviciile de bazã ale consumului turistilor la locul de petrecere a vacantei. tinând cont de amploarea acestor activitãti, de volumul investitiilor atrase, de dimensiunea fortei de muncã implicate, în mod uzual folosim conceptual de industria ospitalitãtii. În primul capitol v-oi prezenta regiunea Olteniei, resursele naturale i antropice ale acesteia i tipurile de turism întâlnite aici. Deasemenea v-oi realiza o analizã a indicatorilor turistici ai regiunii, cum a evoluat aceastã laturã în ultimii trei ani, , 2009, 2010, 2011 i câteva date actualizate din anul curent, 2012. Cuprinsã în regiunea de dezvoltare Sud-Vest Oltenia, regiunea istoricã Oltenia este regiunea primului uscat continental, geologic al regiunilor carpatice, în care Neamul Românesc si-a pãstrat si etnicitatea, si graiul cel mai curat, si în fine, ea este si regiunea în care specificul românesc, în port, credintã si culturã, apare în cea mai curatã si caracteristicã formã, caracteristica sa dominantã fiind întâlnirea, Muntelui cu Dunãrea, cele douã axe care au conditionat, din vremi depãrtate, istoria elementului autohton din Carpati. Regiunea Oltenia este situatã în partea de sud-vest a României, acoperind 29.212 km2, adicã 12,25% din suprafa.a României. Ca i asezare limitele naturale sunt fluviul Dunãrea la Sud, râul Olt la Est, Mun.ii Carpa.i la Nord i Vest, iar vecini sunt Bulgaria la Sud, Regiunea Sud Muntenia la Est, Regiunea Centru la Nord, Regiunea Vest i Serbia la Vest. Localizarea regiunii Oltenia este favorabilã în special pentru economie i pentru turism: Carpa.ii i Dunãrea formeazã, în nordul i respectiv în sudul regiunii, grani.ele naturale ale Olteniei. Oltenia este o regiune frumoasã i bogatã, un col. românesc de naturã cu numeroase atrac.ii turistice, cuprinzând diverse tipuri de turism, foarte bine dezvoltate. În situa.ia turismului montan putem vorbi despre mun.ii Carpa.i ce încadreaza regiunea Oltenia în partea de nord i nord-vest, unde sunt traversa.i de fluviul Dunãrea. În Oltenia existã 3 zone bogate în ape minerale: în Mehedin.i (Bala, Schela Cladovei, Gura Vãii), în Gorj (Sãcelu), în Vâlcea (Govora, Bãile Olãne.ti, Cãlimãne.ti-Cãciulata). Toate aceste localitã.i se aflã în zona Carpa.ilor de Sud, în apropierea unor zone turistice interesante.
Zonele rurale, în cadrul turismului rural oferã o veritabilã ospitalitate bazatã pe mediul nepoluat, vinuri i gastronomie de bunã calitate, i pe bine cunoscutele tradi.ii folclorice ale Olteniei. Regiunea însumeazã peste 60 mânãstiri i schituri ortodoxe, din toate perioadele istorice ale regiunii, începând cu secolul 14, unele din acestea prezentând fresce exterioare de o valoare deosebitã i constituind veritabile locuri de pelerinaj care atrag un numãr important de turi.ti. În cel de-al doilea voi încerca sã vã conving cât de bogatã este zona noastrã, i anume Oltenia în ospitalitate, mai concret printr-o descriere a zonei i prezentarea produselor i serviciilor ce ni le oferã. Cazarea turisticã alãturi de serviciile de alimentatie sunt elementele componente ale industriei hoteliere, industrie care are ca domeniu de referintã totalitatea proceselor desfãsurate în unitãtile de cazare, generate de primirea, sejurul si plecarea cãlãtorului. Legãtura de sânge, istoria comunã i apropierea geograficã ce au fãcut ca românii din Muntenia i Oltenia sã formeze vreme de secole un singur regat, au determinat asemãnãrile existente între obiceiurile culinare ale locuitorilor acestor douã mari regiuni. Cu toate cã existã similitudini evidente între cele douã bucãtãrii, în Oltenia s-au pãstrat i multe obiceiuri, produse si chiar tehnologii specifice acestei regiuni, cum este spre exemplu tehnica pregãtirii bucatelor "la test" în oale de pãmânt sau pregãtirea saramurii de pui, care aici este o supã cu carne de pui prãjitã la grãtar. Preparate specifice bucãtãriei oltene.ti sunt ciulama de pui cu mãmãligu.ã, ro.iile umplute cu carne sau numai cu orez, tochiturã olteneascã, mãlai la test, jumãri de porc, mâncare de praz, cârnaciori oltene.ti, gutui cu piept de pui, mititei, sarmale, purcel la tava, pomana porcului, saramurã de pe.te. Masa este precedatã de un pahar de uicã (udde, prune, corcodu.e etc.) iar bucã.ele sunt înso.ite de vinuri specifice. Vinurile produse în regiunea Oltenia se bucurã, prin calitatea lor, de o bunã reputa.ie. Aici turi.tii au posibilitatea de a studia tehnologia de producere a vinurilor, a urmãri îmbutelierea vinului i, desigur, a degusta produsul finit. Provincia din sudul Carpatilor Meridionali, Oltenia, detine o suprafatã viticolã de aproape 55000 hectare. Viile sunt aici situate mai ales în zona colinarã, pe ultimele ramificatii ale muntilor, spre câmpie, unde s-au constituit mari si importante podgorii, dar se întâlnesc si pe nisipurile din sudul Olteniei, precum si în câteva areale din apropierea Dunãrii. Poten.ialul turistic al Olteniei este bogat, relieful i resursele naturale constituind premise favorabile practicãrii diferitelor forme de turism: balneoclimateric, rural, „aventura montanã” (alpinism, speologie). Desi jude.ul Valcea ocupã locul 3 pe arã din punctul de vedere al capacitã.ii de cazare func.ionale i locul 2 pe arã din punctul de vedere al numãrului de înnoptãri, iar jude.ele din nordul Olteniei dispun de un mediu natural încã neatins format din mun.i, dealuri i zone rurale – sectorul turistic înregistreazã o discrepan.ã între poten.ialul sãu i nivelul de exploatare. Regiunea se aflã pe locul 2 în România, dupa Moldova, din punctul de vedere al numãrului de mãnãstiri i laca.e de cult, într-un cuvânt iubesc Regiunea Oltenia.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Industria Ospitalitatii in Regiunea Oltenia.pdf