Infarct Miocardic

Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENT
Boala coronariana, marea boala a secolului XX, poate fi asociata cu excesul de alimentatie, cu ritmul accelerat al vietii cotidiene, cu lipsa de exercitiu fizic, cu tensiunile personale asociate celor sociale, cu zgomotul, cu toate sursele de poluare incepand cu autopoluarea (fumatul).
Manifestarea clinica cea mai dramatica a bolii coronariene este infarctul miocardic, datorat intreruperii bruste a fluxului sangvin intr-o artera coronara stramtata prin ateroscleroza.
Lunga sa raspandire in masele populatiei de varsta mijlocie precum si tendinta de extindere la grupe din ce in ce mai tinere, constituie cea mai mare amenintare la adresa sanatatii.
Daca se ia in considerare caracterul invalidant al bolii si numarul mare de zile de incapacitate de munca, intelegem de ce afectiunea capata o semnificatie deosebita nu numai din punct de vedere medical dar si social. 
Pretul pe care omenirea il plateste acestui pericol este foarte mare, incluzand pe langa suferinta, teama de invaliditate, scaderea capacitatii de munca, uneori capacitate temporara sau definitiva si pensionarea, mortalitatea la o varsta precoce.
Substratul acestei suferinte este ateroscleroza coronariana. Daca totusi pana in prezent nu s-a ajuns la un consens in ceea ce privesc cauzele generatoare ale bolii se cunosc cel putin principalii agenti determinanti si favorizanti, asa-zisi factori de risc aterosclerotic.
Medicii si cadrele medii pot si trebuie sa fie initiatorii masurilor de profilaxie a aterosclerozei si consecintele sale. Dar prima linie de aparare este bolnavul insusi, familia sa si mai ales marele public.
Masurile preventive care trebuie sa se adreseze persoanelor clinic sanatoase si copiilor lor, cu deosebire generatiilor tinere, sunt inoperante fara intelegere si sprijin din partea publicului.
Unul dintre motivele pentru care mi-am ales aceasta afectiune INFARCTUL MIOCARDIC, ca tema de studiu, este si importanta pe care noi, cadrele medii, trebuie sa o acordam, mai intai de orice, perioadei de prespitalizare cand sansa bolnavilor este in mainile noastre. Ajutorul acordat in aceste prime ore este foarte important din punct de vedere tehnic si moral. Boala constiuie o preocupare, nu numai a medicilor din variate specialitati (internisti, experimentari si epidemiologi, fiziologi si biochimisti) cat si pentru cadrele medii sanitare datorita ajutorului pe care il acordam in faza de prespitalizare.
CAPITOLUL I
ANATOMIA SI FIZIOLOGIA INIMII
1.1. ANATOMIA INIMII
Aparatul cardiovascular este format din inima si sistemul de vase prin care circula sangele si limfa. Sistemul circulator sanguin este format din inima, artere, capilare si vene. El transporta prin atere sange incarcat cu oxigen si substante necesare metabolismului celular, care ajunse in reteaua capilara din tesuturi, strabat peretele acestora, integrandu-se lichidului interstitial, de unde sunt incorporate in celule. In acelasi timp, dioxidul de carbon si produsii rezultati din metabolism trec din celule in lichidul interstitial si de aici in capilare, de unde, prin vene sunt transportati la inima si trimisi mai departe spre organele de excretie.
In cadrul sistemului circulator sangvin se deosebesc, din punct de vedere anatomofunctional, doua circuite ale sangelui, strans legate intre ele si denumite marea circulatie (circulatia sistemica) si mica circulatie (circulatia pulmonara).
INIMA
Inima este organul central al aparatului cardiovascular si se aseamana din punct de vedere structural cu vasele sanguine fiind alcatuita, ca si acestea, din trei straturi concentrice, dar si prin marea dezvoltare a stratului sau mijlociu, respectiv a miocardului, ea devine un muschi cavitar, cu activitate ritmica si rol de pompa aspiratoare - respingatoare pentru circulatia sanguina.
Asezare
Inima este asezata in cavitatea toracica, in etajul inferior sau cardiac al mediastinului anterior. In aceasta regiune este adapostita intr-un sac fibroseros, denumit pericard, fixat in partea inferioara de muschiul diafragm. Fata de planul mediosagital al corpului, care trece prin linia de mijloc a sternului, 2/3 din inima se afla la stanga acestui plan si 1/3 la dreapta. Varful inimii se proiecteaza in spatiul al V- lea intercostal stang, putin inauntrul liniei medioclaviculare, proiectata pe coloana vertebrala, ea corespunzand vertebrelor T4-T8 (vertebre cardiace).
Morfologie generala
Inima este formata din doua atrii - unul drept si unul stang - fiecare prezentand cate o prelungire numita auricul (urechiusa) si din doua ventricule - drept si stamg. Atriile sunt separate intre ele prin septul interatrial, iar ventriculele, prin septul interventricular. Atriile comunica prin orificiile atrioventriculare cu ventriculul de aceeasi parte, fapt pentru care inima a fost subimpartita in inima dreapta si inima stanga.
Inima dreapta este formata din atriul si ventriculul drept , este inima venoasa deoarece prin atriu primeste sangele venos din circulatia mare si prin ventricul il trimite in circulatia pulmonara.
Inima stanga este formata din atriul si ventriculul stang, este inima arteriala, care prin atriu, primeste sangele arterial din circulatia pulmonara si prin ventricul il trimite in marea circulatie.
Capacitatea totala a inimii este in medie de 500-600 cm3, iar greutatea de aproximativ 300g.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infarct Miocardic.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!