Inflatia - Cauze si Costuri Contemporane

Cuprins licenta Cum descarc?

INFLATIA - CAUZE SI COSTURI CONTEMPORANE. INFLATIA IN JUDETUL 
ARGES.STUDIU DE CAZ
INTRODUCERE
Capitolul 1. CONCEPTUALIZAREA INFLATIEI
1.1 Continutul dinamic al inflatiei
1.1.2 Concepte si teorii privind inflatia.pag 5
1.1.3 Mecanismul de producere al inflatiei.pag 19
1.2 Cauze specifice privind inflatia
1.2.1 Dererminarea multifactoriala a inflatiei.pag 20
1.2.2 Cauzele inflatiei din tara noastra.pag 22
Capitolul 2. FORME STRUCTURALE ALE INFLATIEI, MODALITATI DE EVALUARE
2.1 Forme de inflatie si corelatii macroeconomice.pag 28
2.2 Costuri contemporane si modalitati de diminuare.pag 39 
Capitolul 3. INFLATIA IN JUDETUL ARGES. STUDIU DE CAZ
3.1 Inflatia judetului Arges. Studiu de ansamblu.pag 51
3.2 Inflatia judetului Arges in perioada 2010-2011.pag 56
Concluzii.pag 63
Bibliografie.pag 65


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 
Razboiul a fost intotdeauna mijlocul de acaparare prin forta a unor noi teritorii. Dupa un timp, s-a inteles foarte bine aceasta idee si de aceea, au fost schimbate armele, nemaifiind necesara suprematia politica pentru a se realiza dominatia economica. Cel mai teribil armament de dominare economica a devenit moneda nationala. Acum lupta nu se mai da pe campul de batalie, nu se mai folosesc arme, acum putem vorbi despre un conflict economic, iar in acest conflict unul dintre cei mai aprigi dusmani este inflatia. 
Inflatie a existat dintotdeauna, dar, in trecutul indepartat, nu era cunoscuta sub aceasta denumire, si nici nu se manifesta la un asemenea nivel. Acum, in secolul XXI, inflatia, desi usor perceptibila, reprezinta unul dintre fenomenele complexe foarte greu de prins in tuse sigure, fiind generata de o multitudine de cauze, care mai de care mai complexe si mai greu de controlat.
Obiectivul lucrarii este de a analiza starea economiei nationale in perioada de tranzitie, prin studierea partiala a fenomenului inflationist.
Aceasta lucrare cuprinde trei capitole structurate astfel:
Primul capitol se refera la conceptul de inflatie, si anume continutul dinamic al inflatiei si cauzele specifice privind inflatia. 
In zilele noastre, inflatia constituie o problema majora a lumii contemporane. Ea apare, pe de o parte ca un fenomen obiectiv, provocat de anumite cauze ce tin de structurile fundamentale ale organizarii economice actuale a omenirii, precum si de actuala organizare a circulatiei monetare bazata pe moneda fara valoare integrala, iar pe de alta parte inflatia este folosita in mod constient, ca mijloc de dirijare economica.
Conceptul de inflatie este strans legat de masa monetara in circulatie si de raporturile acesteia cu necesarul obiectiv de moneda al economiei.
Instrumentul la care se apeleaza cel mai des pentru evaluarea inflatiei, utilizat si in Romania, este indicele general al preturilor (indicele sintetic al preturilor). Acesta exprima, in linii generale, cresterea preturilor ca fenomen de ansamblu care afecteaza economia.
Al doilea capitol se refera la formele structurale ale infltiei, modalitatile de evaluare. In acest capitol vom pune accentul pe formele inflatiei, corelatiile macroeconomice, costurile contemporane si modalitatile de diminuare a acestora.
Cele mai importante forme ale inflatiei sunt : inflatia taratoare, inflatia moderata, criza inflationista, inflatia rapida, inflatia galopanta si hiperinflatia.
Conform definitiei economistului R. Dornbusch: "Hiperinflatia incepe in luna in care cresterea preturilor depaseste 50% si se termina in luna anterioara scaderii cresterii preturilor sub aceasta limita, peste care nu se poate trece cel putin un an" . Hiperinflatia trebuie pusa in relatie cu cel putin doua marimi: ritmul cresterii productiei nationale si ritmul sporirii preturilor in anul sau anii anteriori. 
Ultimul capitol se refera la un studiu de caz si anume " Inflatia in judetul Arges" unde voi adauga datele economice, geografice si un scurt rezumat despre inflatia in judetul Arges in perioada 2010-2011.
Situat in partea central-sudica a Romaniei, judetul Arges, cu o suprafata de 682631 ha (6826,3 kmp), reprezinta 2,9% din teritoriul tarii. Pe teritoriul judetului Arges se intersecteaza paralela de 45o latitudine nordica cu meridianul de 25o longitudine estica. 
Altfel spus, acest punct marcheaza jumatatea distantei dintre Ecuator si Polul Nord, dar si jumatatea distantei dintre Oceanul Atlantic ( vestul ) si Muntii Urali ( estul Europei ).
La nivel national, judetul Arges ocupa locul patru, din punctul de vedere al cresterii economice.
In industrie, activitatea economica in prezent se desfasoara in 22.602 societati comerciale active pe forme de proprietate, dintre care:
- 12.526 societati comerciale active
- 3.629 asociatii familiale
- 6.447 persoane independente
Structura exporturilor: masini, aparate si echipamente electrice, mijloace de transport rutier, materiale si articole textile.
Banca Nationala a Romaniei a revizuit, in urcare prognoza de inflatie pentru 2011 de la 3,6% la 5,1% si asteptarile pentru anul viitor de la 3,2% la 3,6%. Pentru trimestrul doi, banca centrala estimeaza ca inflatia anuala se va plasa la 8,7%.
Capitolul 1. CONCEPTUALIZAREA INFLATIEI
1.1 Continutul dinamic al inflatiei
Concepte si teorii privind inflatia
Inflatia este un dezechilibru major prezent in economia oricarei tari, reprezentat de o crestere generalizata a preturilor si de scaderea simultana a puterii de cumparare a monedei nationale.
Conceptul de inflatie este strans legat de masa monetara in circulatie si de raporturile acesteia cu necesarul obiectiv de moneda al economiei. Se poate afirma ca inflatia este dezechilibrul de ansamblu al economiei aparut la un moment dat intre masa monetara in circulatie mai mare si cantitatea de marfuri si servicii mai mica, dezechilibru reflectat prin cresterea preturilor si scaderea puterii de cumparare a banilor.
In zilele noastre, inflatia constituie o problema majora a lumii. Ea apare, pe de o parte ca un fenomen obiectiv, provocat de anumite cauze ce tin de structurile fundamentale ale organizarii economice actuale a omenirii, precum si de actuala organizare a circulatiei monetare bazata pe moneda fara valoare integrala, iar pe de alta parte inflatia este folosita in mod constient, ca mijloc de dirijare economica.
Cauza directa si imediata a inflatiei trebuie cautata in dezechilibrul economic si financiar reflectat de cresterea masei monetare in circulatie intr-un ritm mai rapid decat ritmul cresterii productiei. Deoarece moneda reprezinta putere de cumparare activa, cerere solvabila, difuzarea sa in economie intr-o cantitate superioara ofertei de bunuri si servicii determina reducerea spontana a puterii de cumparare a masei monetare in circulatie si, deci, cresterea preturilor si tarifelor. In concluzie, nu poate exista inflatie fara exces de moneda in circulatie.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia - Cauze si Costuri Contemporane.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!