Inflatia, Efecte Reale Efecte Anticipate - Politici Antiinflationiste

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 2
CAPITOLUL 1 - INFLATIA-DEFINITIE, CLASIFICARE, CUANTIFICARE: 4
1.1. Inflatia prin cerere 5
1.2. Inflatia prin costuri 6
1.3. Inflatia importata 6 
1.4. Inflatia structurala 6
1.5. Cuantificare 7
1.6. Relatia inflatie-somaj.Curba originala a lui Phillips 9
CAPITOLUL 2 - EFECTELE INFLATIEI: 12
2.1. Efectele inflatiei anticipate 13
2.2. Efectele inflatiei neanticipate si ale incertitudinii 14
2.3. Indexarea 15
2.4. Inflatie,crestere economica si rentabilitate 17
CAPITOLUL 3 -POLITICI ANTIINFLATIONISTE: 18
3.1. Obiective generale ale politicii economice 18
3.1.1. Ocuparea fortei de munca 19
3.1.2. Stabilitatea preturilor 20
3.2. Obiective intermediare ale politicii monetare 20
3.2.1. Oferta de bani in economie. 22
3.2.2. Rata dobanzii 24
3.2.3. Cursul de schimb 25
3.3. Instrumentele politicii monetare 25
3.3.1. Operatiuni pe piata monetara................................................... 26 
3.3.2. Mecanismul scontarii 27
3.3.3. Rezervele minime obligatorii 29 
3.3.4. Alte instrumente de politica monetara 32
CAPITOLUL 4 - EVOLUTIA SI PERSPECTIVELE INFLATIEI 2007-2008 34
4.1. Evolutia inflatiei 34
4.2. Perspectivele inflatiei 36
4.2.1. Scenariul de baza al proiectiei 37
4.2.2. Evaluarea de politica monetara 43 
CONCLUZII 46
ANEXE 49
BIBLIOGRAFIE 51


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Inflatia este un fenomen si un proces economico-social complex, care a devenit general si persistent in epoca noastra. Ea se caracterizeaza prin cresterea relativ puternica si cumulativa a preturilor si deprecierea monetara (reducerea puterii de cumparare a unitatii monetare) si provine din devansarea puterii de cumparare a consumatorilor fata de cantitatea de bunuri si servicii puse la dispozitia lor. 
Politicile antiinflationiste, de asigurare a unei stabilitati monetare relative, de mentinere a preturilor in limite rezonabile, pornesc de la premiza asigurarii, simultan, si a cresterii economice si limitarii somajului. Astazi "expansiunea in stabilitate", pare un ideal greu de atins, daca nu imposibil. 
In atentia factorilor de decizie sta, mai intai, preocuparea tinerii sub control a procesului inflationist, mentinerii acestuia la o rata redusa, franarea cresterii masei monetare si a preturilor, concomitent cu realizarea obiectivelor de evitare a stagnarii si de relansare economica. 
Politicile antiinflationiste trebuie sa fie suficient de puternice pentru a combate efectiv inflatia dar, totodata suficient de suple pentru a nu afecta cresterea economica, de a nu duce la deflatie si depresiune si accentuarea somajului.
Exista putine cuvinte cu incarcatura economica, politica si sociala atat de des folosite in limbajul curent precum "inflatie". Prin folosirea sa oamenii incearca sa defineasca o stare de lucruri iesita din normal, ceva ce este mult, peste necesarul unui moment dat.
Inflatia nu este specifica numai tarilor cu economie de piata, ea manifestandu-se deopotriva ca un dezechilibru monetaro-material atat in economiile de piata, cat si in economiile centralizate. Inflatia este un insotitor al monedei, aparand si dezvoltandu-se o data cu aparitia si cresterea rolului monedei in mersul economiei. Important de stiut este faptul ca nu orice crestere de preturi reprezinta inflatie, dupa cum, in complexitatea actuala a economiei, nu orice tip de inflatie poate fi asociata dezechilibrului major.
Capitolul 1 prezinta o definire a inflatiei in viziunea mai multor economisti ca Raymond Barre, Silverman si Curzov, J.M Albertini, J.M. Keynes, principalele cauze care provoaca acest fenomen, dar si tipurile de inflatie intalnite: inflatia prin cerere, inflatia prin costuri, inflatia importata, inflatia structurala. De asemennea am prezentat si cateva modalitati de cuantificare a inflatiei folosind indicele preturilor de consum (IPC)cat si deflatorul pret implicit al PIB. Ultimul punct al capitolului este rezervat relatiei inflatie-somaj si prezentarea curbei Phillips.
Capitolul 2 incepe cu un exemplu al ratei anticipate a inflatiei prezentat cu ajutorul curbei Phillips. In continuare am pus in evidenta efectele inflatiei, atat cele anticipate cat si cele neanticipate, ce este indexarea, dar si relatia dintre inflatie si crestere economica.
In capitolul 3 am evidentiat politicile antiinflationiste folosite pentru combaterea inflatiei, obiectivele generale ale politicii monetare, obiectivele intermediare ale acesteia, modul prin care statul si mai ales Banca Nationala incearca tinerea sub control a inflatiei prin intermediul ratei dobanzii, a rezervelor minime obligatorii, mecanismului scontarii, interventii pe piata monetara.
Capitolul 4 prezinta evolutia si perspectivele inflatiei intre anii 2007-2008, factorii care au dus la cresterea inflatiei la sfarsitul anului 2007, preveziunile pentru anul 2008, ratele anticipate, ce masuri va lua BNR pentru a frana inflatia si mentinerea ei pe un trend descendent.
CAPITOLUL I
INFLATIA - DEFINITIE, CLASIFICARE, CUANTIFICARE
Ca un proces prin excelenta monetar, inflatia are o istorie indelungata. Aceasta s-a manifestat insa, de-a lungul secolelor, cu intensitati inegale si cu schimbari de sens. Intr-adevar, istoricii consemneaza perioade cand procesul s-a desfasurat cu asemenea intensitati si efecte, incat a fost considerat, pe buna dreptate, "dezordinilor in viata economica". Evident, ritmurile, sensurile si efectele acestui proces macroeconomic au fost asimetrice si asincrone. 
"Inflatia este totdeauna si pretutindeni un fenomen monetar de care se face raspunzatoare politica statului. Politica sa consta in a finanta surplusul de cheltuieli, imprimind din ce in ce mai mutti bani. Este unul din motivele pentru care cantitatea de moneda creste". 
Inflatia a fost si este una dintre cele mai complexe si mai controversate. Termen extrem de larg folosit pretutindeni, definitia inflatiei continua sa ramana insuficient de bine conturata. Procesul inflationist a aparut, (este unanim acceptat acest punct de vedere), cu mult inainte ca stiinta economica sa fi aparut. Iar teoria inflatiei s-a conturat mult mai tarziu decat stiinta economica. Fiind inainte de toate un proces monetar, precizarea naturii inflatiei se poate face in corelatie cu formele istorice pe care le-au imbracat banii. 
Pe baza intereselor variate ale gruparilor socio - profesionale si in limitele firesti ale cunoasterii si reflectarii unui proces atat de dinamic si de complex, au fost elaborate si circula in literatura de specialitate numeroase puncte de vedere cu privire la natura insasi a inflatiei. 
Astfel, exista autori care privesc inflatia ca un proces general atemporal si aspatial. "Exista inflatie atunci cand nivelul general al preturilor este in crestere continua, mai mult sau mai putin rapida" (Raymond Barre). Alti autori considera inflatia o modificare anormala a preturilor: "Inflatia consta in acea stare a economiei in care creste continuu si anorm indicele general al preturilor, respectiv, cand are loc o crestere suplimentara a lor fata de cea a iesirilor reale, decat a productiei tarii". (Silverman si Curzov) 
Exista numerosi specialisti care nu identifica inflatia cu cresterea preturilor, considerand-o o forma speciala de sporire a preturilor. "Cresterea inflationista a preturilor presupune o sporire a preturilor nationale mai puternica decat cea a preturilor internationale, o asemenea crestere avand efecte economice nationale" .(J.M Albertini)


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia, Efecte Reale Efecte Anticipate - Politici Antiinflationiste.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!