Inflația - formă de manifestare a dezechilibrului monetar

Cuprins licență

Introducere 1
Capitolul 1. Procesul inflationist. Notiuni privind echilibrul monetar . 2
1.1. Moneda si sistemul monetar. Echilibrul monetar 2
1.2. Conceptul de inflatie. Cauze si forme de manifestare . 5
1.2.1. Delimitarea inflatiei .. 5
1.2.2. Cauze ale aparitiei inflatiei ... 9
1.2.3. Tipuri de inflatie . 10
1.3. Efectele sociale si economice ale inflatiei . 14
1.3.1. Efectele sociale ... 14
1.3.2. Efectele economice . 15
Capitolul 2. Efectele inflatiei .. 17
2.1. Efectele inflatiei anticipate 17
2.2. Efectele inflatiei neanticipate si ale incertitudinii . 19
2.3. Teoria echilibrului general 20
2.4. Teoria dezechilibrelor economice . 23
CAPITOLUL 3. Particularitati ale procesului inflationist in Romania in perioada 2000 - 2019 ... 26
3.1. Evolutia si cauzele inflatiei din anul 2000 pana in2009 27
3.2. Evolutia si cauzele din anul 2010 pana in prezent 32
3.3 Consecintele inflatiei .. 36
3.4. Perspectivele inflatiei pentru anii 2018- 2019 ... 37
Concluzii 44
Bibliografie . 47


Extras din licență

Introducere
Inflatia este un fenomen si un proces economico-social complex, reprezentand unul dintre cele mai nocive fenomene economice manifestate in economiile contemporane. Este caracterizata prin cresterea puternica si cumulativa a preturilor si prin deprecierea monetara. De asemenea, ea provine din depasirea puterii de cumparare a consumatorilor fata de cantitatea de bunuri si servicii oferite.
Politicile antiinflationiste, pentru asigurarea unei stabilitati monetare si mentinerea preturilor in limite echilibrate, pornesc de la premiza asigurarii, concomitent, si a cresterii economice si a limitarii somajului.
Politicile antiinflationiste trebuie sa fie suficient de solide pentru a putea combate inflatia dar si suple pentru a nu afecta cresterea economica, si a nu duce la deflatie si accentuarea somajului.
Inflatia se manifesta ca un dezechilibru monetaro-material, atat in tarile cu economie de piata, cat si in tarile cu economii centralizate. Inflatia apare si se dezvolta in acelasi timp cu aparitia si cresterea rolului monedei in mersul economiei.
Este important de stiut ca nu orice crestere de preturi reprezinta inflatie, cum nici orice tip de inflatie nu poate fi asociata dezechilibrului major.
Capitolul 1 prezinta moneda si sistemul monetar precum si cererea si oferta de moneda in asigurarea echilibrului. Mai apoi se face definirea inflatiei si cum este ea definita in viziunea mai multor economisti precum Raymond Barres au J.M Albertini, principalele cauze care provoaca acest fenomen dar si tipurile de inflatie. Iar in ultimul subcapitol sunt prezentate efectele economice si sociale ale inflatiei.
Capitolul 2 am prezentat efectele inflatiei anticipate si cele neanticipate, precum si a echilibrului si dezechilibrului.
Capitolul 3 prezinta fenomenul inflationist in Romania, evolutia inflatiei inainte de anul 2000 si dupa aceasta perioada, precum si previziunile pentru anul 2019, iar ultimul punct prezinta impactul inflatiei in Romania.
2
Capitolul 1. Procesul inflationist. Notiuni privind echilibrul monetar
1.1. Moneda si sistemul monetar. Echilibrul monetar
Moneda este inteleasa astfel: Piesa de metal - aur, argint, cupru etc. - care se prezinta in general sub forma de disc plat si serveste ca mijloc de circulatie, de plata, si eventual - atunci cand merita - de tezaurizare. Spre deosebire de bani, moneda nu este un termen generic, ci se refera la un anumit fel de bani si anume la piesele de metal cu valoare proprie deplina sau inferioara valorii nominale.1
Abordarea monedei in evolutia sa istorica evidentiaza tendinta de dematerializare a monedei, metamorfoza acesteia, de la moneda metalica pana la cartile de credit si moneda electronica.
Moneda materiala a cunoscut, in evolutia sa, mai multe faze succesive2:
- moneda - marfa: initial, pentru efectuarea platilor sau reglarea schimburilor, a fost utilizat un bun material, o marfa aleasa din multe altele, avand calitati adecvate (conservare, divizibilitate, incredere, valoarea de intrebuintare);
- moneda metalica: prin calitatile lor (frumusete, divizibilitate, raritate, inalterabilitate), metalele pretioase au fost universal acceptate si usor conservate.
- biletul sau bancnota (moneda fiduciara). La origine, un simplu certificat de depozit de moneda metalica la o banca (suma biletelor neputand depasi pe aceea a stocului de metal), biletul se transforma intr-o veritabila moneda fiduciara, emitandu-se bilete intr-o valoare mult mai mare decat aceea conservata de metal, avand la baza increderea ca nu toti detinatorii de bilete vor solicita, in acelasi timp, conversia acestora in metalul din depozitele bancare.
- contul (moneda scripturala). Similar aparitiei "biletului", depozitarea biletelor la banca a condus la utilizarea acestor depozite pentru a se efectua reglementarea datoriei prin virament (transfer intre conturi).
1 Vasile Turliuc , Vasile Cocris si altii - Moneda si Credit , Editura UAIC Iasi, Iasi 2013 ,pag. 49
2 Alexandru Tugui - Inflatia: Concepte, teorii si politici economice, Bucuresti, Editura Economica, 2000, p. 23
3
- cartelele magnetice (moneda electronica). Inovatia tehnologica, aceasta permite stocarea unei puteri de cumparare intr-o cartela "platita anterior", cartelele eliberate de catre banci titularilor de conturi fiind utilizate pentru efectuarea platilor.
Caracteristicile monedei sunt:
- Portabilitatea, divizibilitatea si recunoasterea cu usurinta reprezinta cele mai importante caracteristici ale monedei metalice. Dezvoltarea creditului face ca aceste trasaturi sa fie mai putin importante, astazi.
- Acceptabilitatea reprezinta o caracteristica a monedei, indiferent de forma acesteia si de perioada de timp in care a circulat. Cu cat o moneda este mai acceptata, cu atat este mai cautata respectiv este universal dorita, intrucat in schimbul ei pot fi primite bunuri si prestate servicii.
- Acceptabilitatea este baza lichiditatii. Lichiditatea este cea care face ca detinatorul de moneda sa o utilizeze imediat, pentru procurarea de bunuri, fara a suporta costuri de transformare.
- Stabilitatea. Pentru ca utilizarea monedei sa fie satisfacatoare, este necesar ca aceasta sa fie caracterizata prin stabilitate.


Fisiere în arhivă (1):

 • Inflatia - forma de manifestare a dezechilibrului monetar.pdf

Imagini din acest licență

Bibliografie

Vasile Turliuc , Vasile Cocris si altii - Moneda si Credit , Editura UAIC Iasi, Iasi 2013 ;
Milton Friedman - "Inflaton sistemes monetaires",Calman Levy ,Paris 1976 ;
Dobrota, N.-"economie politica" ,Ed. Economica ,Bucuresti ,1997 ;
Basno Cezar , Dardac N. , Floricel C-tin - Moneda , credit si banci , Editura Didactica si Pedagogica , Bucuresti 1994 ;
Isarescu , Mugur - Inflatia si echilibrele fundamentale ale economiei romanesti , Caiete de studii ale BNR , nr.3 ,1996 ;
Coste , V. - Inflatia , Ed. Gaudeamus , Iasi , 1993 ;
Frisch, H. - "Teorii ale inflatiei", Ed. Sedona, Timisoara, 1997;
Heyne, P. - "Modul economic de gandire", Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1991 ;
Vasile, R. - "Intre echilibru si recesiune" , Ed. Economica, Bucuresti, 1998 ;
Rapoarte anuale B.N.R.
www.bnr.ro
Anuarul Statistic al Romaniei


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!