Inflația în România

Licență
9/10 (1 vot)
Domeniu: Bănci
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 81 în total
Cuvinte : 42400
Mărime: 263.80KB (arhivat)
Publicat de: Simion Buzatu
Puncte necesare: 14

Cuprins

  1. CAPITOLUL 1. INFLAŢIA
  2. 1.1. Inflaţia contemporană – geneză şi natură .7
  3. 1.2. Cauze si forme de manifestare.9
  4. 1.3. Măsurarea inflaţiei şi a intensităţii acesteia .24
  5. 1.4. Consecinţele inflaţiei .26
  6. 1.5. Efectele economice si sociale ale inflatiei .29
  7. 1.6. Inflaţia în România .35
  8. CAPITOLUL 2. ŢINTIREA INFLAŢIEI- TEORIE ŞI POLITICI ECONOMICE
  9. 2.1. Definiţii ale politicii de ţintire directă a inflaţiei .41
  10. 2.2. Caracteristici definitorii ale procesului de ţintire directă a inflaţiei .42
  11. 2.3. Condiţii necesare implementării ţintirii directe a inflaţiei.42
  12. 2.4. BCE o adevarata adeptă a ţintirii inflaţiei.47
  13. 2.5. Ţintirea inflaţiei de către Banca Angliei .48
  14. 2.6. Ţintirea inflaţiei în ţările în curs de dezvoltare.51
  15. 2.7. Ţintirea directă a inflaţiei în România.52
  16. 2.8. Avantaje ale alegerii politicii monetare de ţintire directă a inflaţiei.55
  17. 2.9. Dezavantaje ale alegerii politicii monetare de ţintire directă a inflaţiei.55
  18. CAPITOLUL 3. MODALITĂŢI DE CUANTIFICARE A INFLAŢIEI ŞI EVALUAREA DE POLITICĂ MONETARĂ
  19. 3.1. Consideraţii generale .57
  20. 3.2. Măsuri ale inflaţiei CORE .58
  21. 3.3.Ţintirea inflaţiei în raport cu modificările operabile în motivaţiile autorităţii
  22. monetare.63
  23. 3.4. Ţintirea inflaţiei în raport cu ţintirea unor obiective alternative.66
  24. CAPITOLUL 4. FENOMENUL INFLAŢIONIST ÎN ROMÂNIA
  25. 4.1. Evolutia procesului inflaţionist .69
  26. 4.2. Ţinta de inflaţie pentru 2009.78
  27. CONCLUZII SI PROPUNERI.81
  28. BIBLIOGRAFIE .85

Extras din licență

CAPITOLUL 1.

INFLAŢIA

“Inflaţia este un proces de creştere a nivelului general al preţurilor de consum, mecanism care provoacă varietăţi multiple de lungă durată, generalizează el însuşi cauzele permanenţei sale şi exprimă prin majoritatea cea mai mare parte a preţurilor. ’’

1.1. INFLAŢIA CONTEMPORANǍ – geneză şi natură

Oricât ar părea de paradoxal, inflaţia este încă insuficient conturată conceptual. Aceasta cu toate că procesul inflaţionist este generalizat, iar specialiştii îi acordă o mare atenţie.

Fiind, înainte de toate, un fenomen monetar, caracterizarea inflaţiei se poate face, trebuie să se facă în legătură cu formele istorice pe care le-au cunoscut banii.

Iniţial, inflaţia s-a manifestat sub forma devalorizării (falsificării) banilor – metale preţioase. În aceste condiţii, avea loc separarea conţinutului nominal al monedelor metalice (mai mare) de conţinutul lor real (mai mic, diminuat prin falsificări repetate şi pe căi diverse).

A doua formă istorică de inflaţie constă în inflaţia banilor de hârtie convertibili în aur. Atât timp cât banii de hârtie inlocuiau realmente aurul monetar, mişcarea semnelor valorii oglindea legile circulaţiei banilor, precum şi mărimea acestora aur cu valoare deplină. Dacă banii de hârtie intreceau însă propria lor măsură, respectiv cantitatea de bani aflată în circulaţie o depăşea sensibil pe cea care rezulta din raportul dintre masa aurului monetar şi etalonul aur, atunci surplusul de bani de hârtie antrena creşterea preţurilor şi scăderea puterii de cumpărare a banilor aflaţi în circulaţie.

Prăbuşirea etalonului aur a creat premisele unei noi forme de inflaţie – inflaţia banilor de hârtie neconvertibili în aur şi/sau neconvertibil în general (pe plan extern). Acum, existenţa banilor de hârtie o absoarbe pe cea materială. În condiţiile în care singurele elemente de stabilitate şi normalitate monetară decurg din cursul forţat al banilor şi din încrederea populaţiei în buna funcţionare a sistemului monetar, inflaţia poate să apară şi, în fapt, apare ca un proces ce ’’ iese ’’ din cadrul normalului monetar, ca un excedent de ofertă monetară.

Pe baza intereselor diferite ale grupărilor socio-profesionale şi politico-doctrinare şi ţinând seama de limitele fireşti ale cunoaşterii unui proces complex şi dinamic, au fost elaborate şi circulă în literatura de specialitate numeroase şi interesante puncte de vedere cu privire la natura însăşi a inflaţiei.

Unii autori privesc inflaţia ca un proces general – atemporal şi aspaţial. Există inflaţie – susţin ei – când nivelul general al preţurilor creşte continuu şi rapid, oricum anormal de rapid. Este vorba de o creştere suplimentară faţă de cea garantată de starea generală a economiei.

Numeroşi specialişti consideră inflaţia doar o formă specială de creştere a preţurilor, respective acea creştere a preţurilor naţionale care o depăşeşte pe cea a preţurilor internaţionale. În gândirea keynesiană, natura inflaţiei este apreciată în legătură cu fluxurile macroeconomice reale, tendinţa de creştere nelimitată a preţurilor curente fiind corelată cu folosirea deplină a mâinii de lucru.

Promotorii neoliberalismului monetarist abordează şi explică inflaţia pe baza confruntării specifice dintre mărimile nominale şi cele reale, dintre nivelurile curente şi cele aşteptate ale indicatorilor macroeconomici. Se are în vedere faptul că banii au

importanţă considerabilă pentru înţelegerea nivelului şi dinamicii mărimilor nominale, nu şi pentru cele reale.

Inflaţia actuală continuă să rămână un proces de depreciere obiectivă a banilor aflaţi în circulaţie. Ea nu constă în devalorizarea instrumentelor monetare prin măsuri luate conştient de factori economici specializaţi. În plus, mecanismul scăderii puterii de cumpărare a banilor este unul specific banilor neconvertibili şi banilor de credit.

Inflaţia se manifestă ca o creştere generală şi durabilă a marii majorităţi a preţurilor. Creşterea este însă diferenţiată pe categorii de bunuri economice, ca şi pe servicii ale factorilor de producţie, pe variate pieţe teritoriale. Inflaţia modifică deci corelaţiile dintre preţurile bunurilor şi resurselor.

Evidentă în primul rând, în sfera circulaţiei monetare şi marfare, inflaţia actuală semnifică un anume raport între mărimea fluxurilor băneşti şi cea a fluxurilor reale. Aceasta semnifică excedentul masei monetare faţă de oferta agregată de satisfactori şi de prodfactori.

Deoarece fluxurile băneşti pot influenţa fie în sensul realizării echilibrelor macroeconomice, fie în cel al stimulării şi adâncirii unor dezechilibre, inflaţia contemporană devine ea însăşi un dezechilibru monetaro-material. Cea mai evidentă formă de existenţă a acestui dezechilibru constă în drenarea economiilor populaţiei spre speculaţii aducătoare de profit pe termen scurt, respectiv sustragerea lor de la investiţii productive.

Apărută la punctele de interfenţă dintre fluxurile reale şi cele monetare, inflaţia apare ca disfuncţie acceptată de agenţii economici, ca un rău necesar al creşterii economice. În general, se caută să se asigure un anumit surplus de ofertă de bunuri faţă de cererea solvabilă a populaţiei. În plus, mulţi specialişti consideră inflaţia moderată şi controlată de organismele specializate drept răul cel mic faţă de şomajul cronic de masă – răul cel mare – ca şi faţă de recesiunea economică.

Ca proces structural, ce cuprinde ansamblul macrosocial, inflaţia actuală are defecte restructurante. Pentru unele categorii de persoane, efectele sunt negative, dureroase chiar, pentru altele, acestea pot fi pozitive. Inflatia contemporană reprezintă un dezechilibru structural monetaro-material, care exprimă deprecierea banilor neconvertibili în aur şi a celor neconvertibili în general şi creşterea durabilă şi generalizată a preţurilor, putând fi identificată şi ca existenţă în circulaţie a unei mase monetare ce depăşeşte nevoile economiei.

Natura inflaţiei contemporane poate fi evidenţiată şi prin compararea procesului respectiv cu cel al deflaţiei şi cu cel al dezinflaţiei.

Deflaţia constă în procesul monetaro-material caracterizat prin scăderea durabilă pe termen lung a nivelului preţurilor, scădere rezultată dintr-un ansamblu de măsuri care vizează restrângerea cererii nominale pentru a reduce tensiunile asupra dinamicii crescătoare a preţurilor.

În fapt, nu este vorba de lichidarea proceselor inflaţioniste, ci de aducerea lor în limite normale prin politici deflaţioniste specifice fiecărei ţări şi fiecărei etape istorice. Cele mai frecvente astfel de măsuri deflaţioniste sunt: reducerea cheltuielilor publice sau angajarea unor astfel de cheltuieli numai în măsura în care se constituie veniturile ce urmează să le susţină financiar; creşterea presiunii fiscale pentru a limita veniturile nominale disponibile ale populaţiei; restricţionarea creditului şi creşterea ratei dobânzii; limitarea creşterii salariilor şi a marjelor de profit; uneori se recurge chiar la blocarea creşterii preţurilor.

Dacă inflaţie exprimă, de regulă, un raport invers între creşterea foarte puternică a preţurilor şi dinamica creşterii economice (o creştere lentă sau chiar o scădere a producţiei naţionale), deflaţia dimpotrivă, exprimă o relaţie directă (cu acelaşi sens) între dinamica preţurilor şi cea a producţiei (ambele variabile scad).

Dezinflaţia constă în procesul monetaro-real care semnifică încetinirea durabilă, controlată şi autoîntreţinută a ratei de creştere a nivelului general al preţurilor.

De exemplu, se poate vorbi despre dezinflaţie atunci când într-o ţară se preconizează şi se obţine o reducere controlată a ratei inflaţiei de la circa 55% într-un an la circa 30% în anul următor, cu efectele benefice corespunzătoare. Tocmai de aceea, dezinflaţia este considerată o replică pozitivă dată atât inflaţiei puternice, cât şi deflaţiei cu efectele ei malefice în planul economiei reale (al producţiei).

Unii specialişti au elaborat teoria dezinflaţiei competitive, ca fundament teoretic al măsurilor de combatere a efectelor negative ale inflaţiei şi ale deflaţiei. De cele mai multe ori, o asemenea dezinflaţie este asociată cu politica de menţinere a monedei naţionale în raport cu celelalte monede şi de menţinere sau de aducere a ratei inflaţiei la un nivel mai redus decât ratele inflaţiei în ţările partenere ale ţării de referinţă.

În fond, o asemenea abordare a problemelor inflaţiei urmăreşte sporirea competitivităţii pe pieţele externe, pe baza creşterii valorii adăugate şi nu pe cea a preţurilor relativ scăzute. Preţurile relativ scăzute se obţin prin ieftinirea exporturilor ţării cu inflaţie mai puternică. Ori, dezinflaţia competitivă nu mizează pe acest factor de creştere a exporturilor, ci pe sporirea eficienţei operaţiunilor de export prin creşterea ponderii valorii adăugate.

Deci noutatea modului de abordare a relaţiei inflaţie-deflaţie-dezinflaţie constă în aceea că prin conceptul de dezinflaţie competitivă nu se abordează preferinţa şi interesul pentru creşterea economică. Prin acest termen se declară război deflaţiei, care, în mod tradiţional, este însoţită de reducerea producţiei naţionale.

Preview document

Inflația în România - Pagina 1
Inflația în România - Pagina 2
Inflația în România - Pagina 3
Inflația în România - Pagina 4
Inflația în România - Pagina 5
Inflația în România - Pagina 6
Inflația în România - Pagina 7
Inflația în România - Pagina 8
Inflația în România - Pagina 9
Inflația în România - Pagina 10
Inflația în România - Pagina 11
Inflația în România - Pagina 12
Inflația în România - Pagina 13
Inflația în România - Pagina 14
Inflația în România - Pagina 15
Inflația în România - Pagina 16
Inflația în România - Pagina 17
Inflația în România - Pagina 18
Inflația în România - Pagina 19
Inflația în România - Pagina 20
Inflația în România - Pagina 21
Inflația în România - Pagina 22
Inflația în România - Pagina 23
Inflația în România - Pagina 24
Inflația în România - Pagina 25
Inflația în România - Pagina 26
Inflația în România - Pagina 27
Inflația în România - Pagina 28
Inflația în România - Pagina 29
Inflația în România - Pagina 30
Inflația în România - Pagina 31
Inflația în România - Pagina 32
Inflația în România - Pagina 33
Inflația în România - Pagina 34
Inflația în România - Pagina 35
Inflația în România - Pagina 36
Inflația în România - Pagina 37
Inflația în România - Pagina 38
Inflația în România - Pagina 39
Inflația în România - Pagina 40
Inflația în România - Pagina 41
Inflația în România - Pagina 42
Inflația în România - Pagina 43
Inflația în România - Pagina 44
Inflația în România - Pagina 45
Inflația în România - Pagina 46
Inflația în România - Pagina 47
Inflația în România - Pagina 48
Inflația în România - Pagina 49
Inflația în România - Pagina 50
Inflația în România - Pagina 51
Inflația în România - Pagina 52
Inflația în România - Pagina 53
Inflația în România - Pagina 54
Inflația în România - Pagina 55
Inflația în România - Pagina 56
Inflația în România - Pagina 57
Inflația în România - Pagina 58
Inflația în România - Pagina 59
Inflația în România - Pagina 60
Inflația în România - Pagina 61
Inflația în România - Pagina 62
Inflația în România - Pagina 63
Inflația în România - Pagina 64
Inflația în România - Pagina 65
Inflația în România - Pagina 66
Inflația în România - Pagina 67
Inflația în România - Pagina 68
Inflația în România - Pagina 69
Inflația în România - Pagina 70
Inflația în România - Pagina 71
Inflația în România - Pagina 72
Inflația în România - Pagina 73
Inflația în România - Pagina 74
Inflația în România - Pagina 75
Inflația în România - Pagina 76
Inflația în România - Pagina 77
Inflația în România - Pagina 78
Inflația în România - Pagina 79
Inflația în România - Pagina 80
Inflația în România - Pagina 81

Conținut arhivă zip

  • Inflatia in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Politica monetară și inflația. Efectele fenomenului inflaționist asupra trecerii la moneda unică euro

Introducere „Adoptarea euro înseamnă foarte multă rigoare, iar pentru o societate care nu este obişnuită cu rigoarea, poate însemna chiar durere”...

Analiza Strategiei de Țintire Directă a Inflației în România

Introducere ,,Inflаţia, ca şi bolile apare din motive diverse. Anumite procese inflаţioniste provin din partea cererii, altele din parteа ofertei....

Proiecte Sapard Dezvoltate în România

1.SAPARD – prezentare generala, conditii de implemantare a programului Programul SAPARD (Special Accession Programme for Agriculture and Rural...

BCR practică

Mesajul Presedintelui Banca Comerciala Romana încheie anul 2003 cu rezultate financiare pozitive, care ne multumesc si care confirma strategia si...

Băncile comerciale - de depozit - și rolul lor în sistemul bancar

BANCILE COMERCIALE (DE DEPOZIT) SI ROLUL LOR ÎN SISTEMUL BANCAR Aparitia bancilor moderne este strâns legata de dezvoltarea comertului cu...

Proiect economie bancară

1.1. Prezentarea capitolului din acquis-ul comunitar care priveste activitatea financiar bancara: Pentru aderarea la Uniunea Economica si...

Grilă cu răspunsuri informatică de gestiune (baze) 2008-2009 aranjate alfabetic

Accesul la o locatie de memorie se realizeaza prin: a. unitatea aritmetico-logica; b. adresele de memorie; c. adresare de memorie; d. locatii de...

HVB țiriac

Bancile sunt entitati economice specializate, menite sa infaptuiasca in economie creditarea bancara. In acest fel, ele asigura functionarea deplina...

Te-ar putea interesa și

Inflația în România

1.INLFATIA, CARACTER GENERAL 1.1 CONCEPT SI DEFINIRE Fenomenul inflationist s-a facut simtit in viata oamenilor inca de la inceputuri sub diverse...

Inflație vs șomaj

,,Inflaţia …Dezordinea dezordinelor este aşa de mare astăzi la toate mărfurile,incât, dacă lucrurile nu sunt îmbuntăţie şi însănătoşite, există...

Tabloul macroeconomic al României - evoluție, evaluare și perspectivele economiei începând cu anul 1990

1. Tranzitia de la economia de comanda la economia de piata 1.1. Economia de comanda- control Stadiul de dezvoltare la care ajunsese economia...

Inflația în România - studiu de caz - raport asupra inflației în România în luna august, 2017

INTRODUCERE Încă din momentul apariției banilor în economia de schimb, inflația s-a manifestat cu intermitență în toate etapele de dezvoltare a...

Inflația în România în perioada 2007-2017 - evoluție, cauze și forme

1.1.Definirea inflatiei Inflatia este un dezechilibru major prezent in economia oricarei tari, reprezentat de o crestere generalizata a preturilor...

Inflația în România

1.1Conceptul de inflaţie Etimologic, cuvantul „inflaţie” provine din latinescul inflare care înseamnă „a se umfla exagerat”. Vom incerca in cele...

Cum se calculează rata inflației în România

I. Notiuni teoretice privind inflatia Inflatia actuala este un proces obiectiv de depreciere a banilor in circultie, deoarece devalorizarea nu...

Strategii de politică monetară - țintirea inflației

Rezumat Ţările în tranziţie din Europa au adoptat, pe diverse faze ale tranzitiei, strategii de politică monetară diferite, funcţie de...

Ai nevoie de altceva?