Inflatia vs Somajul

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE.4
CAPITOLUL I INFLATIA - FORMA DE MANIFESTARE A DEZECHILIBRELOR MONETARE
MONEDA SI SISTEMUL MONETAR. ECHILIBRUL MONETAR .5
CONCEPTUL DE INFLATIE. CAUZE SI FORME DE MANIFESTARE.6
Inflatia declarata (forte) Inflatia prin cerere.9
Inflatia prin costuri.11
Inflatia importata.12
Inflatia structurala.16
Procesul de dezvoltare al inflatiei.17
Inflatia deschisa.17
Inflatia ascunsa.18
Iesirea din inflatie.19
Inflatia taratoare (lenta).21
EFECTELE ECONOMICE SI SOCIALE ALE INFLATIEI 
Evolutii economice.22
Consecintele sociale ale inflatiei.23
CAPITOLUL II FENOMENUL INFLATIONIST IN ROMANIA 
EVOLUTIA PROCESULUI INFLATIONIST 
Situatia economica a Romaniei inainte de 1989.25
Procesul inflationist in perioada 1990 - 1997.26
CAUZE SI FORME DE MANIFESTARE 
Cauzele principalelor dezechilibre din economie 
Dezechilibrul structural intre cerere si oferta. 29 Politica veniturilor.31 Politica cursului de schimb.33
IMPACTUL INFLATIEI 
Efecte asupra populatiei.35
Efecte asupra sectorului real.36
Efecte asupra sectorului financiar.37
POLITICA MONETARA SI CONTROLUL INFLATIEI 
Masa monetara.38
Curs de schimb.38
CAPITOLUL III SOMAJUL
CONSIDERATII GENERALE .40
CONTINUTUL NOTIUNII DE SOMAJ SI CARACTERISICILE
SOMAJULUI.42
CAUZE SI TIPURI DE SOMAJ .45 
SOMAJUL VOLUNTAR SI SOMAJUL INVOLUNTAR.RATA 
NATURALA A SOMAJULUI.46 
COSTURILE SOMAJULUI. LEGEA LUI OKUN.50
CAPITOLUL IV MASURI DE COMBATERE A SOMAJULUI
INFORMAREA SI CONSILIEREA PROFESIONALA
MEDIEREA MUNCII.53 
ACORDAREA DE CONSULTANTA PENTRU INCEPEREA UNEI 
ACTIVITATI INDEPENDENTE SAU PENTRU INITIEREA UNEI AFACERI 54
COMPLETAREA VENITURILOR SALARIALE ALE ANGAJATILOR.54
STIMULAREA MOBILITATII FORTEI DE MUNCA.54
STIMULAREA ANGAJATORILOR PENTRU INCADRAREA IN 
MUNCA A SOMERILOR.55 
CURSURI DE CALIFICARE SI RECALIFICARE.56
CONCLUZII INFLATIE vs SOMAJ 
CURBA PHILIPS.58
RELATIA SOMAJ-INFLATIE.60
CONCLUZII SI PROPUNERI.61
BIBLIOGRAFIE .64


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Daca se poate vorbi despre vreun avantaj al tarilor ex-comuniste, acela este de a avea o tinta precisa: economia de piata. Tarile europene din acest grup doresc totodata integrarea in Uniunea Europeana, astfel ca obiectivul lor fundamental este si mai clar conturat: ele trebuie sa transpuna in tarile respective tipul de structuri si institutii care functioneaza acum si care se pregatesc in Uniunea Europeana. Institutiile, procedurile si functiile trebuie create pornind doar de la modelul care se construieste acum in tarile membre ale Uniunii Europene.
Politicile urmate de autoritatile acestor tari trebuie sa tina pasul cu cerintele noilor obiective. Stiinta economica a suferit enorme modificari in ultimele sapte decenii si totusi cu greu se poate spune ca a tinut pasul cu schimbarile imprimate in primul rand de progresul tehnologic, dar si de mondializarea economiei. Oricum politica economica nu are alta sansa decat de a se alinia conditiilor actuale si viitoare, fara a mai incerca sa repete experiente depasite de istorie.
In acest cadru, una din problemele importante cu care se confrunta societatea la nivel mondial cat si national este cea a inflatiei si a efectelor economice si sociale ale acesteia. Inflatia considerata un semn al unor dezechilibre din economie, impune necesitatea controlarii ei si a evitarii pe cat posibil a procesului inflationist.
Inflatia si politicile antiinflationiste din Romania reprezinta obiectul lucrarii de fata.
Datorita multiplelor cauze care ii sunt asociate, inflatia, ca fenomen persistent si daunator in economie, nu poate fi stapanita decat prin aplicarea unui complex de masuri corelate, iar rezultatele acestora nu pot aparea, in mod obiectiv, imediat. Esential este insa ca politica economica sa fie in mod consecvent orientata spre combaterea cauzelor care genereaza inflatia, transmitand astfel un mesaj convingator publicului (agenti ecoomici si populatie) din tara si, egal de important, lumii financiare internationale.
Prin amploarea ingrijoratoare, prin structurile complexe, dar mai ales prin dinamicile ce isi schimba ritmurile si sensurile, somajul a devenit o problema macroeconomica ce face obiectul unor aprige dispute teoretice, metodologice si politico-ideologice.
Definitia cea mai folosita pe care o dau economistii somerului este urmatoarea: acea persoana care cauta un loc de munca remunerat, si care nu are un asemenea loc in mod curent. In diferitele reglementari nationale si internationale se folosesc si alte criterii delimitative ale somerilor. Aceasta mai ales daca problema in cauza se leaga de ajutorul de somaj si de criteriile acordarii acestuia. Astfel, pentru ca o persoana sa fie declarata somer trebuie sa fie inscrisa pe listele oficiilor de plasare a fortei de munca si sa fie disponibila de a incepe lucrul imediat ce i s-ar oferi un loc de munca. Biroul International al Muncii (B.I.T.) considera ca somerul poate fi definit ca acea persoana care: este lipsita de munca, este apta de munca, cauta loc de munca remunerat si este disponibila sa inceapa lucrul imediat (in 15 zile).
Cel mai adesea, fenomenul contemporan somaj este abordat si analizat ca un dezechilibru al pietei muncii la nivelul ei national: ca loc de intalnire si de confruntare intre cererea globala si oferta globala de munca. Aceasta maniera de abordare a somajului este, in fapt, o continuare a analizei problemelor demografico-economice, pe de o parte, si a celor economico-financiare si investitionale, pe de alta parte. Numai ca atat resursele de munca (oferta de brate de munca), cat si nevoia de munca (cererea de munca) sunt filtrate prin exigentele si regulile unice ale remunerarii si salarizarii. De aceea, indiferent de unghiul de abordare si tratare a lui, somajul este o disfunctie a pietei nationale a muncii.
CAPITOLUL I
INFLATIA - FORMA DE MANIFESTARE A DEZECHILIBRELOR MONETARE
MONEDA SI SISTEMUL MONETAR. ECHILIBRUL MONETAR
Moneda este constituita de ansamblul mijloacelor de plata direct utilizabile pentru a efectua platile pe pietele de bunuri si servicii, pentru stingerea datoriilor generate de schimbul de marfuri, este un activ unanim acceptat care poate fi schimbat, conservat, detinut sau imprumutat.
Moneda, care este angajata in divese circuite si insoteste schimburile de marfuri si tranzactiile economice, indiferent de forma pe care o are (moneda-marfa, moneda metalica, moneda fiduciara, moneda scripturala, moneda electronica), indeplineste trei functii. Functiile monedei sunt acelea de intermediar al schimburilor, de masura a valorilor, de instrument de masura a valorii. Faptul ca moneda indeplineste cumulativ aceste functii se explica prin proprietatea esentiala a monedei: lichiditatea prin excelenta.
Sistemul monetar este definit ca un anumit mod de organizare si reglementare a circulatiei monetare dintr-o tara, pe baza unor legi speciale ale statului respectiv.
Cu aceeasi semnificatie este utilizata definitia data de academicianul Costin Kiritescu dupa care sistemul monetar national reprezinta ,,ansamblul normelor legale si al institutiilor care reglementeaza, organizeaza si supravegheaza relatiile banesti dintr-un stat".
Elementele unui sistem monetar rezulta din reglementarile monetare ale statului
respectiv, din modul de organizare al circulatiei monetare, si trebuie sa raspunda urmatoarelor probleme:
- ?baza sistemului monetar;
- ?circulatia monetara;
- ?creatia monetara;
- ?dimensionarea cantitatii de bani necesara circulatiei;
- ?organizarea relatiilor monetare ale unei tari cu strainatatea;
- ?asigurarea stabilitatii sistemului monetar.
Moneda este un simbol, neavand o valoare intrinseca. De aceea, pentru exprimarea valorii se foloseste un etalon. Etalonul reprezinta modalitatea de precizare si concretizare a unitatii monetare.
Valoarea monedei, respectiv puterea de cumparare decurg din nivelul pretului, astfel incat puterea de cumparare a unei cantitati de moneda este variabila, deoarece valoarea bunurilor si serviciilor ce pot fi achizitionate cu aceasta cantitate nu este constanta, relatia dintre cantitatile de bunuri si masa monetara fiind evidentiata prin fluctuatiile pretului. 
Starea de echilibru intr-o economie isi are determinantii in conditiile economice, monetare, financiare, valutare si sociale specifice fiecarei economii si fazelor de evolutie a acesteia.
Echilibrul economic este reprezentat de de o constelatie de variabile interdependente care se determina una pe alta, incat nici una dintre variabile nu se poate modifica independent. 
Echilibrul static este conceptul primar in care sunt evidente numai conditiile existentei echilibrului, fara a fi relevat modul cum se restabileste el odata perturbat; dimpotriva, echilibrul dinamic ia in considerare si variabila temporala, putand descrie procesul de restabilire al echilibrului.
In ultimele decenii s-a conturat mai degraba ideea unui dezechilibru economic permanent ca fiind o stare de fapt normala. Starea de echilibru este astfel un ideal care nu se atinge, dar care imprima o tendinta autoreglatoare a economiei.
Echilibrul monetar poate fi definit ca fiind starea de identitate intre masa baneasca (oferta de bani) si cererea de bani. Echilibrul monetar nu inseamna intotdeauna si echilibrul economic, deoarece acesta depinde de numerosi alti factori.
Echilibrul financiar ia in considerare numai relatiile de natura financiara.
Asigurarea echilibrului monetar presupune realizarea multor conditii, iar elementul fundamental al asigurarii echilibrului monetar dinamic il reprezinta politica monetara, instrumentele si obiectivele acesteia. Impactul politicilor monetare vizeaza ajustarea si corectarea dezechilibrelor, integrarea echilibrului monetar in echilibrul economic in ansamblu.


Fisiere in arhiva (1):

  • Inflatia vs Somajul.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!