Influenta conditiilor de intretinere asupra performantelor de productie ale porcilor

Cuprins licenta Cum descarc?

ista tabelelor 5
Lista figurilor 6
PARTEA I - CONSIDERATII GENERALE 8
Introducere  9
Capitolul I - Importanta cresterii suinelor 10
1.1. Importanta economica si sociala a cresterii suinelor 10
1.2. Cresterea suinelor la nivelul Uniunii Europene si in tara noastra 12
Capitolul II - Factorii care influenteaza productiile la suine 15
2.1. Factorii endogeni (interni sau genetici) 15
2.2. Factorii exogeni (externi sau de mediu) 17
Capitolul III - Rase si hibrizi de mare productivitate utilizate in exploatarea suinelor 20
3.1. Clasificarea raselor de suine 20
3.2 Rase si populatii de suine din tara noastra 22
 3.2.1. Rase de suine indigene 22
 3.2.2. Populatii de suine crescute pe teritoriul tarii noastre 25
3.3. Rase de suine importate 27
3.4. Hibrizi de mare productivitate exploatati in tara noastra 32
 3.4.1. Hibrizi produsi in tara noastra 32
 3.4.2. Hibrizi de suine formati in strainatate 34
PARTEA A II A - CONTRIBUTII PROPRII 37
Capitolul IV - Descrierea unitatii in cadrul careia s-au efectuat cercetarile 38
4.1. Amplasarea si descrierea unitatii 38
4.2. Tehnologia de crestere si ingrasare aplicata 39
Capitolul V - Scopul cercetarii, materialul biologic analizat si metoda de lucru 47
5.1. Scopul cercetarii 47
5.2. Materialul biologic analizat si metoda de lucru 48
Capitolul VI - Rezultate obtinute si interpretarea acestora 53
6.1. Influenta conditiilor de intretinere din sectorul de ingrasare asupra perormantelor de productie  53
 6.1.1. Evolutia cresterii in greutate 54
 6.1.2. Rezultatele cu privire la sporul mediu obtinut 55
 6.1.3. Consumul de furaje pe perioada ingrasarii si indicele de consum 57
 6.1.4. Pierderile prin mortalitate si cauzele lor 61
6.2. Rezultatele obtinute in urma sacrificarii 63
Concluzii  66
Bibliografie 68


Extras din licenta Cum descarc?

Cresterea porcinelor, reprezinta atat la nivel mondial cat si la nivel national, una dintre ramurile cele mai importante ale economiei. Astfel, datorita cresterii demografice, interesul fata de alimentatia umana dobandeste noi valente, ceea ce impune de urgenta crestera cantitativa dar si calitativa, impartirea echilibrata a alimentelor, atat pe plan zonal cat si pe plan teritorial, folosirea rationala a fiecarei surse de hrana precum si gasirea de noi surse alimentare care sa aiba un continut ridicat de substate nutritive, mai cu seama in proteine.
Este cunoscut faptul ca proteinele de origine animala, fata de cele de origine vegetala, sunt caracterizate printr-o valoare biologica mai mare, datorita continutului in aminoacizi esentiali mai ridicat si echilibrat.
Specia suina, datorita calitatilor sale biologice, este recunoscuta ca fiind una dintre speciile cele mai mari producatoare de carne, acoperind peste 44% din consumul de carne la nivel mondial. 
Datorita dezvoltarii nivelului de trai al omenirii, a crescut si consumul de produse de origine animala, indeosebi a celui de carne, astfel incat, suinelor le revine un rol foarte important in asigurarea acoperirii cererii crescande de carne.
Cererea mare de carne de porc se datoreaza, compozitiei sale chimice si valorii energetice ridicate fata de carnea provenita de la celelalte specii de interes zootehnic, dar si a capacitatii de conservare un timp indelungat.
In Romania, carnea de porc, reprezinta aproximativ 45% din productia totala de carne. Carnea de porc, este considerata ca fiind un produs traditional, inregistrand un consum mai sporit in perioada Sarbatorilor de Iarna.
In tara noastra suinele sunt crescute in toate zonele, in gospodarii taranesti sau in unitati industriale. Aceasta activitate, nu are caracter sezonier, practicandu-se in flux continuu, animale putand fi sacrificate la orice varsta, ceea ce ofera o mare flexibilitatea a comercializarii. Factorii cu influenta majora asupra productiei de carne sunt impartiti in factori de natura interna (endogeni) si factori de natura externa (exogeni).
CAPITOLUL 1
IMPORTANTA CRESTERII SUINELOR
1.1.Importanta economica si sociala a cresterii suinelor
In tara noastra, cresterea suinelor ocupa un loc important in zootehnie, aceasta fiind specia care asigura peste 40% din totalul productiei de carne la nivel national. Cresterea suinelor in tara noastra se practica in toate zonele, incepand de la cele de campie si pana la cele montane. Specia porcina, datorita gradului mare de adaptabilitate, se preteaza cu foarte bune rezultate atat la cresterea in sistem extensiv,semi-intensiv dar si la cel intensiv (industrial). Datorita cresterii demografice cat si a nivelului de trai, omenirea trece printr-o etapa complexa, ceea ce impune o crestere atat calitativa cat si cantitativa a alimentelor, impartirea lor obiectiva pe plan general dar si zonal, descoperirea de sortimente noi cu continuturi ridicate in substante nutritive, mai ales proteice si utilizarea oricaror surse de hrana. 
Din cercetarile efectuate de catre oamenii de stiinta cat si de unele institutii specializate, se asteapta ca in perspectiva anilor 2050 produsele de origine animala (lapte, carne, oua s.a) vor detine o pondere ridicata in alimentatia oamenilor.
Facand comparatie intre proteinele de origine animala si cele de origine vegetala, este cunoscut faptul ca cele de origine animala detin o valoare biologica mai ridicata, datorita continutului mare in aminoacizi esentiali. In viitor asigurarea necesarului de proteine va fi reprezentata de cresterea productiei de carne rezultata din abatorizarea ovinelor si bovinelor urmate de cea provenita de la pasari si suine, datorita posibilitatilor minore de a realiza culturi cerealiere suplimentare, rentabile, necesare pentru ultimele doua specii (Pasarin, 2004).
In Romania, carnea de porc reprezinta un produs traditional, fiind la mare cautare in preajma sarbatorilor de iarna, cand este consumata in forma proaspata, dar si in restul anului, cand se regaseste sub forma unei game largi de preparate industriale sau semi-industriale. In urma cresterii suinelor, rezulta o serie de avantaje economice, diferite fata de celelalte specii de interes zootehnic, dintre care amintim:
Carnea- reprezinta produsul principal obtinut de la suine, avand o valoare energetica mai mare decat carnea provenita de la celelalte specii, datorita substantelor grase prezente in compozitia chimica a acesteia care ii dau savoarea si fragezimea. Spre deosebire de alte carnuri, capacitatea calorica a carnii de porc este 2-2.5 ori mai mare, avand intre 2800-3000 kcal/kg carne fata de 1550 kcal/kg la carnea de bovine si 1400 kcal/kg la cea de ovine. Datorita cantitatii mici a apei de consistenta, carnea de porcine poseda un grad mare de conservabilitate, pentru un timp indelungat. Carnea reprezinta o pondere de aproximativ 54% din greutatea vie a animalului sacrificat la 100 de kilograme, cu oscilatii intre 50 si 60%. Pe langa faptul ca poate fi consumata proaspata din carnea de porcine pot fi obtinute afumaturi, mezeluri, semipreparate, conserve s.a.
Grasimea - reprezinta tot un produs folosit in alimentatia oamenilor, animalelor dar si in diferite industrii. Aceasta este prezenta sub doua forme, respectiv slanina si osanza. Grasimea de porcine prezinta o valoare energetica de 8100 kcal/kg, fiind utilizata la echilibrarea ratiilor de hrana pentru tineretului suin si avicol. Fiind considerat un produs cu valoare biologica scazuta si cu efecte negative asupra sanatatii, se tinde la inlocuirea ei in alimentatia umana cu grasimile vegetale, ramanand insa o materie de neinlocuit in industria mezelurilor.
Subprodusele- rezultate in urma sacrificarii porcilor sunt folosite in alimentatia oamenilor (creierul, urechile, picioarele, limba, ficatul, inima, rinichii s.a), in diferite industrii (parul, sangele, pielea, intestinele etc.), cat si in industria farmaceutica (hipofiza, glandele sexule, glandele suprarenale, tirioda etc.).
Gunoiul de grajd-rezultat in urma cresterii suinelor are o compozitie chimica aproape similara cu cea provenita de la celelalte specii de interes zootehnic, fiind utilizat pentru fertilizarea terenurilor, producerea de biogaz, sau in alte scopuri.
In afara acestor avantaje economice, din cresterea suinelor in sistem intensiv rezulta si o grupa de avantaje sociale, cum ar fi:
- forta de munca permanenta, deoarece procesele de productie sunt continue si asemanator repartizate pe lunile unui an calendaristic, dand posibilitatea lucratorilor de a se specializa pe o activitate si sa isi imbogateasca cunostintele practice dar si teoretice;
- porcinele fiind o specie cu particularitati biologice si productivitate mari alaturi de mecanizarea si automatizarea fluxului de productie duc la obtinerea de venituri ridicate;
- datorita esalonarii proceselor de productie dar si a unui management corespunzator, se obtin venituri pe tot parcursul anului, necesare pentru plata salariilor angajatilor(Dinu si colab., 1990).
1.2.Cresterea suinelor la nivelul Uniunii Europene si in tara noastra
Conform datelor publicate de catre Institutul National de Statistica, la nivelul Uniunii Europene cresterea suinelor a cunoscut o scadere numerica constanta a efectivelor de animale, astfel ca in anul 2014, spre deosebire de anul 2006, numarul porcinelor a fost cu 26% mai mic. Romania, la finalul anului 2013 se situeaza pe locul noua in Uniunea Europeana, dupa Germania, Danemarca, Franta, Spania, Olanda, Italia, Belgia si Polonia In tabelul 1.1. sunt prezentate efectivele de porcine din tarile membre ale Uniunii Europene, existente la sfarsitul anului 2014.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta conditiilor de intretinere asupra performantelor de productie ale porcilor.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1.Dinu, I., 1978, Influenta mediului asupra performantelor de productie la porcine, Editura Ceres, Bucuresti.
2.Dinu, I., Georgescu, D., Simionescu D., 1978, Tehnologia cresterii si exploatarii porcinelor, Editura Ceres, Bucuresti.
3.Dinu, I., Halmagean, P., Taraboanta, Gh., Farkas, D., Simionescu, D., Popovici, F., 1990. Tehnologia cresterii suinelor, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti.
4.Dinu, I., Oancea, M., Tusdea, V., Saga, N., 1987, Cartea fermierului.Cresterea porcinelor, Editura Ceres, Bucuresti.
5.Dinu, M., 1973, Cresterea suinelor, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti.
6.Halmagean, P., 1984. Tehnologia cresterii si exploatarii porcinelor, Editura Ceres, Bucuresti.
7.Pasarin, B., Stan, T., 2002, Crestera suinelor:indrumator practic, Editura Karro, Iasi.
8.Stan, T., Pasarin, B., 2004, Cresterea suinelor, Editura Vasiliana, Iasi.
9.Stefanescu, Gh., Domokos-Renon, Gh., Niculae, P., Dron, F., 1999 Cresterea porcinelor in fermele mici si mijlocii, Editura Ceres, Bucuresti.
10.Taraboanta, Gh., Halmagean, P., Farkas, N., Orescu Sevastiana, 1983 Tehnologia cresterii suinelor, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti.
11.***www.fao.org (accesat la 03.06.2016).
12.***www.insse.ro (accesat la 03.06.2016).
13.***www.dchi.dk (accesat la 04.06.2016).
14.***www.revista-ferma.ro (accesat la 24.05.2016).
15.***www.wikipedia.org (accesat la 02.06.20016).
16.***www.pic.com ( accesat la 03.06.2016).
17.***www.topigsnorsvin.ro (accesat la 03.06.2016).
18.***www.romsuintest-peris.ro (accesat la 02.06.2016)


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:


* Prin apasarea pe butonul “Descarca acum” declar ca am citit, inteles si agreat termenii si conditiile.
* Pretul este fara TVA.


Hopa sus!