Influenta Fertilizarii cu Azot Asupra Compozitiei Chimice a Frunzelor de Salata si Spanac

Extras din licenta Cum descarc?

Cap. I Compozitia chimica a plantelor
Compozitia chimica a plantelor reflecta in principal caracterele lor biologice care s-au format de-a lungul timpului in raport cu mediul inconjurator. 
Plantele superioare contin in stare proaspata 70-72 % apa, 25- 27 % substanta organica si 3% substante minerale.
Apa este componenta tuturor organismelor vii, ea fiind principalul mediu de desfasurare a numeroaselor reactii chimice, biologice si fizice ce confera mobilitate elementelor si substantelor din acestea. Continutul de apa variaza in functie de specie, de varsta si de organul analizat. Spre maturitate scade proportia de apa si creste cea de substanta uscata. Conform teoriei biostructurale a lui Macovschi (1972, 1981), apa se poate gasi in plante sub urmatoarele forme:
- apa libera ( intracelulara): poate fi stoarsa din materialul biologic viu ca suc vacuolar si contine dizolvate in ea substante, enzime, ioni, este mobila si ia parte la reactii;
- apa legata ( de constitutie) se gaseste integrata in diversi compusi (coloizi hidrofili) si structuri celulare care nu dispar dupa moartea celulei. Este imobila si nu ia parte la reactii;
- apa biostructurata nu are insusiri de solvent, intra in biostructura materiei vii, iar prin destramarea acesteia si moartea protoplasmei, ea se elibereaza si se adauga la apa libera 
Materia organica din planta este reprezentata de urmatorii compusi: glucide, lipide, protide, acizi nucleici, enzime, pigmenti, fitohormoni, vitamine, lignine, s.a.
Substantele minerale existente in plante se pot gasi sub forma de compusi minerali sau sub forma de ioni, si sunt reprezentate de: nitrati, nitriti, cloruri, fosfati, sulfati, silicati, etc.
Compozitia chimica a plantei variaza in cursul perioadei de vegetatie in raport cu specia, soiul, varsta si factorii de mediu. 
Desi cele 90 de elemente chimice care se gasesc in natura se regasesc si in tesuturile plantelor, numai 16 sunt considerate esentiale pentru cresterea acestora. 
Nutritia reprezinta procesul de aprovizionare a plantelor cu elemente nutritive, de absorbtie si transport al acestora in locurile de sinteza.
Prin element nutritiv se intelege acel element chimic care este absorbit in planta si este utilizat direct sau indirect, in masura mai mica sau mai mare, in procesul de fotosinteza sau in alte procese fiziologice. Procesele prin care elementele nutritive sunt incluse in diverse structuri organice sau anorganice, sau folosite in scopuri energetice, poarta denumirea de procese metabolice. Totalitatea proceselor metabolice care participa la cresterea, dezvoltarea si incheierea ciclului de viata al plantei poarta denumirea de metabolism ( Budoi, 2004).
In functie de rolul pe care il indeplinesc in metabolism, elementele nutritive se clasifica astfel:
1. Elemente esentiale, indispensabile cresterii si dezvoltarii plantelor: C, O, H, N, P, K, S, Ca, Mg, Fe, Mn, B, Zn, Cu , Co, Mo.
2. Elemente neesentiale, prezenta lor poate favoriza cresterea si dezvoltarea plantelor, dar absenta lor nu are efecte sesizabile: Rb, Na, Si, Br, F, I, Ni, Sn, Sr, W, V, s.a.
Tabelul 1.1.
Elementele esentiale pentru cresterea plantei
Elemente din apa si aer Elemente din sol, ingrasaminte si amendamente
Elemente principale Elemente secundare Microelemente
Carbon ( C)
Hidrogen ( H)
Oxigen (O) Azot (N)
Fosfor (P)
Potasiu (K) Sulf (S)
Calciu (Ca)
Magneziu (Mg) Fier (Fe)
Bor (B)
Mangan (Mn)
Zinc (Zn)
Cupru (Cu)
Molibden (Mo)
Cobalt (Co)
Clor (Cl)
Termenul de element esential a fost propus de Arnoud si Stout in anul 1939. Conform acestora, pentru ca un element nutritiv sa fie considerat esential, trebuie sa indeplineasca trei criterii:
1). absenta sau insuficienta lui din mediul de nutritie sa impiedice cresterea normala a plantelor si incheierea ciclului vital;
2). elemetul respectiv sa aiba un rol specific si direct in procesul de nutritie al plantelor;
3). elementul respectiv nu poate fi inlocuit, in rolul sau, de nici un alt element.
In functie de cantitatea in care se gasesc in plante, elementele se clasifica astfel (raportat la substanta uscata):
1. Macroelemente: care se gasesc in concentratii mai mari de 10 -2 % Acestea pot fi de ordin principal: N, P, K, si de ordin secundar: S, Ca, Mg. 
2. Microelemente: se gasesc in concentratii de 10-2 - 10-5% Sunt reprezentate de Fe, Mn, B, Zn, Cu, Co, Mo, Cl.
3. Ultramicroelemente: se gasesc in concentratii mai mici de 10-6%. Include unele elemente radioactive ( U, Th, Ac) a caror prezenta in mediul de nutritie poate stimula dezvoltarea plantelor.
Plantele necesita 16 elemente chimice pentru o crestere normala si pentru incheierea ciclului vital. Solul asigura 13 din cele 16 elemente necesare nutritiei plantelor superioare. Aceste elemente trebuie sa fie accesibile continuu si in cantitati echilibrate pentru a asigura desfasurarea procesului de fotosinteza si a celorlalte procese metabolice din planta.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Fertilizarii cu Azot Asupra Compozitiei Chimice a Frunzelor de Salata si Spanac.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!