Influenta Limbii Ruse in Basarabia

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 4
I. Aspecte ale contactelor romano-ruse 5
I.1. Influenta rusa inainte de 1688 5
I.2. Influenta rusa dupa 1688, pana in 1780 6
I.3. Clasificarea semantica a imprumuturilor 6
I.4. Originea imprumuturilor 7
II. Basarabia sub stapanirea Rusiei 8
II.1 Rapirea Basarabiei 8
II.2. Edificii cultural-religioase 11
II.3. Tipariturile bisericesti 11
II.4. Cartile didactice din Basarabia 14
II.5. Scoala din Basarabia 17
II.6. Activitatea literara a scriitorilor basarabeni 21
III. Limba romana ca simbol identitar in Basarabia 24
III.1. Limba romana sau limba moldoveneasca- 24
III.2. Fenomenul bilingvismului roman-rus - adevar si mit 28
III.3. Din onomastica basarabeana 32
III.4. Toponimia 33
III.5. Rusismele in cadrul nivelurilor limbii romane 33
IV. Calchierea ca aspect al interferentei limbilor 34
IV.1. Calchierea morfologica 35
IV.2 Calchierea sintactica 36
IV.3. Calchierea morfologico-sintactica 37
IV.4. Calchierea lexico-gramaticala 38
Concluzii 38
Bibliografie 40


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Timp de un secol, noi, romanii din Basarabia, am fost intr-o permanenta lupta pentru pastrarea identitatii noastre nationale, fiind dezbinati, mutilati, invrajbiti, asimilati de catre Imperiul Rus.
Istoria tumultuoasa a poporului nostru a fost in acelasi timp proba de foc la care a fost supusa integritatea noastra morala si spirituala, dar si rezistenta culturii, a istoriei si a limbii romane.
La baza constituirii limbii nationale sta munca asidua a cercetatorilor in domeniul filologic si istoric, personalitati notorii ca: Nicolae Iorga, Nicolae Cartojan, Ion Coteanu, Ovid Densusianu, Ion Ghetie, Gheorghe Bulgar, Stefan Ciobanu, Mircea Borcila, Anatol Ciobanu, Dinu Postarencu, Irina Condrea, Ion Nistor etc. Datorita lor putem urmari dezvoltarea tuturor domeniilor vietii socio-culturale (invatamant, biserica, administratie etc), dezvoltarea stiintelor, lor le datoram contributia la cultivarea limbii nationale.
Evolutia limbii romane a fost un proces dificil de-a lungul perioadei in care a fost puternic influentata de limba si cultura rusa si pana in momentul actual, cand limba romana devine un teren de dezbateri pro si contra influentelor straine, care tind tot mai mult sa se infiltreze in limba noastra, pe primul plan situandu-se si acum tot influenta limbii ruse.
Pe de o parte, trebuie recunoscuta partea pozitiva a bilingvismului din Republica Moldova, pentru ca noi, cetatenii romani, avem posibilitatea de a cunoaste o limba straina, de a avea acces la o uriasa literatura, citind in original opera marilor scriitori si poeti rusi ca Lev Tolstoi, Ivan Turghenev, Feodor Mihailovici Dostoievski, Anton Pavlovici Cehov, Mihail Bulgakov etc.
Exista insa si reversul, latura negativa, intrucat, intr-un mediu puternic rusificat, pericolul eroziunii constiintei nationale este unul real.
I. ASPECTE ALE CONTACTELOR ROMANO-RUSE
Influenta limbii ruse asupra limbii romane a fost cercetata din punctul de vedere al evolutiei ei si al trasaturilor esentiale care s-au manifestat de-a lungul timpului. Influenta limbii ruse asupra limbii noastre a fost generata si mentinuta de o serie de interese politice, economice si culturale (un loc important ocupand aici aspectele de ordin religios).
Datorita pozitiei geografice a teritoriilor locuite de romani si ca urmare a schismei bisericii crestine din 1054 s-au manifestat contacte cu populatiile slave, mai intai cu bulgarii, ucrainenii, sarbii, polonezii, cu care se aflau in vecinatate, iar apoi contactul propriu-zis cu rusii.
I.1. Influenta rusa inainte de 1688
,,Primele legaturi cu Rusia au fost de ordin politic, fiind generate de contextul general creat prin caderea Constantinopolului, in 1453, in urma careia Rusia devenea (gratie ascensiunii sale militare si politice ) cel mai important sprijin al popoarelor din Peninsula Balcanica". 
Alaturi de interesele politice stau interesele economice , tinandu-se cont de faptul ca drumul Baltica - Polonia - Moldova - Marea Neagra era un traseu comercial activ, ceea ce bineinteles nu putea sa ramana neobservat de catre rusi.
In ceea ce tine de relatiile politice, se mentioneaza pe teritoriul Moldovei numele unor personalitati notorii ca Stefan cel Mare (in Moldova), Mihai Viteazul (in Tara Romaneasca), Matei Basarab, Vasile Lupu.
Din punct de vedere cultural, se accentueaza contributia bisericii, alaturi de manifestarile principale (pelerinajele religioase, schimburile de carte dintre bisericile romane si ruse). Astfel, Paul Constantinescu considera ca ,,cele mai vechi carti bisericesti, folosite in Moldova, sunt de redactie rusa - novgorodeana". El vine cu aceasta afirmatie pornind de la o trimitere la o Evanghelie Apracos, din secolul al XVI-lea, care se afla in colectia de manuscrise a Bibliotecii Academiei Romane.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Limbii Ruse in Basarabia.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!