Influența operațiunilor de pasiv asupra profitabilității bancare

Extras din licență Cum descarc?

Capitolul I Managementul operațiunilor bancare
1.1 Rolul băncilor comerciale în cadrul sistemelor bancare
Băncile comerciale sau băncile de depozit realizează majoritatea operațiunilor bancare utilizând o gamă diversificată de produse și servicii bancare, respectiv atragerea de depozite, gestiunea mijloacelor de plată, acordarea de credite pe termen scurt. În actualul context, activitate băncilor comerciale suferă o serie de modificări, printre care: modificări accentuate în ceea ce privește funcțiile băncii comerciale, care este denumită „bancă globală„, pentru că realizează o extindere în spațiu fără precedent și acumulează o putere financiară remarcabilă, care îi permit o internaționalizare a activității și tranzacții cu bănci din toată lumea, tendința băncilor comerciale de a se transforma în „bănci financiare„ care să foe parteneri reali, ce asigură într-o mai mare măsură gestiunea firmelor, care devine din ce în ce mai complexă și necesită intermediere bancară pentru a face față situațiilor dificile care intervin pe piață. În condițiile în care băncile comerciale se îdreaptă tot mai mult spre băncile nefinanciarem înstituții financiare, companii de asigurări, fonduri de pensii și investiții, care în căutarea unor noi debușe favorizează procesul de dezintermediere bancară, respectiv caută a-și lărgi aria de servicii pentru activitățile financiare.
1.2 Operațiunile pasive ale băncilor comerciale 
Operațiunile pasive reprezintă pentru bănci operațiile de constituire a resurselor. În activitatea băncilor comerciale au fost preponderente, vreme îndelungată. Ca operațiuni pasive: depozitele, rescontul și operațiunile similare și capitalul propriu.
Constituirea și utilizarea depozitelor bancare reprezintă una din principalele funcții ale băncilor, în general și a depozitelor, în special.
Depozitele bancare au un dublu caracter. Pe de o parte depozitele bancare constituie obligații ale unor bănci față de depunători, rezultate din mobilizare capitalurilor temporar disponibile, căi importante de constituire a resurselor de creditare ale băncii. Pe de altă parte, depozitele bancare reprezintă, pentru depunători, creanțe creditoare față de bancă, mijloace de plată pe care aceștia le pot utiliza în orice moment, cu precădere pentru efectuarea plăților către terți, prin operarea în cont. Depozitele bancare reprezintă astfel o formă de existență a banilor, respectiv a banilor de cont, sau scripturali.
Astfel, depozitele la vedere sunt caracterizate prin elasticitate, având în vedere că depunătorii pot dispune în orice moment utilizarea lor pentru plățile în cont sau retrageri din cont, potrivit intereselor lor, ceea ce poate acționa spre eventuala lor diminuare abruptă. Evoluția disponibilităților din depozitele la vedere se caracterizează în mod necesar printr-o anumită variație a sumei soldurilor, în care se delimitează un anumit sold mediu permanent care exprimă posibilitățile de fructificare a depozitelor de către bancă prin folosirea lor ca resurse de creditare. Utilizarea sumelor provenite din depozitele la vedere necesită însă prudență, deoarece angrenarea resurselor din depozite în proporții exagerate ar putea crea dificultăți băncilor, în cazurile în care deponenții ar solicita, în ritmuri și volume neprevăzute, disponibilitățile din conturi. Depozitele la vedere reprezintă cea mai stabilă resursă a băncilor comerciale.
Conturile curente reprezintă o formă specială de servire bancară a titularilor de cont. Sunt conturi prin care agenții economici ca și persoanele particulare își desfășoară operațiunile de casierie. Astfel în aceste conturi se înregistrează intrări de sume prin cecuri, viramente, ordine de plată, dispuse de alte persoane în favoarea titularului de cont.


Fisiere în arhivă (11):

 • Influenta Operatiunilor de Pasiv Asupra Profitabilitatii Bancare
  • ANEXA 1 - SITUATII FINANCIARE BRD - 2011.pdf
  • ANEXA 2 - SITUATII FINANCIARE BRD - 2010.pdf
  • ANEXA 3 - SITUATII FINANCIARE 1 BRD - 2009.pdf
  • ANEXA 3 - SITUATII FINANCIARE 2 BRD - 2009.pdf
  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • Capitolul I.doc
  • Capitolul II.doc
  • Capitolul III.doc
  • Capitolul IV.doc
  • CONCLUZII.doc
  • Introducere.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!