Influenta Operatiunilor de Pasiv Asupra Profitabilitatii Bancare

Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul I Managementul operatiunilor bancare
1.1 Rolul bancilor comerciale in cadrul sistemelor bancare
Bancile comerciale sau bancile de depozit realizeaza majoritatea operatiunilor bancare utilizand o gama diversificata de produse si servicii bancare, respectiv atragerea de depozite, gestiunea mijloacelor de plata, acordarea de credite pe termen scurt. In actualul context, activitate bancilor comerciale sufera o serie de modificari, printre care: modificari accentuate in ceea ce priveste functiile bancii comerciale, care este denumita ,,banca globala,,, pentru ca realizeaza o extindere in spatiu fara precedent si acumuleaza o putere financiara remarcabila, care ii permit o internationalizare a activitatii si tranzactii cu banci din toata lumea, tendinta bancilor comerciale de a se transforma in ,,banci financiare,, care sa foe parteneri reali, ce asigura intr-o mai mare masura gestiunea firmelor, care devine din ce in ce mai complexa si necesita intermediere bancara pentru a face fata situatiilor dificile care intervin pe piata. In conditiile in care bancile comerciale se idreapta tot mai mult spre bancile nefinanciarem institutii financiare, companii de asigurari, fonduri de pensii si investitii, care in cautarea unor noi debuse favorizeaza procesul de dezintermediere bancara, respectiv cauta a-si largi aria de servicii pentru activitatile financiare.
1.2 Operatiunile pasive ale bancilor comerciale 
Operatiunile pasive reprezinta pentru banci operatiile de constituire a resurselor. In activitatea bancilor comerciale au fost preponderente, vreme indelungata. Ca operatiuni pasive: depozitele, rescontul si operatiunile similare si capitalul propriu.
Constituirea si utilizarea depozitelor bancare reprezinta una din principalele functii ale bancilor, in general si a depozitelor, in special.
Depozitele bancare au un dublu caracter. Pe de o parte depozitele bancare constituie obligatii ale unor banci fata de depunatori, rezultate din mobilizare capitalurilor temporar disponibile, cai importante de constituire a resurselor de creditare ale bancii. Pe de alta parte, depozitele bancare reprezinta, pentru depunatori, creante creditoare fata de banca, mijloace de plata pe care acestia le pot utiliza in orice moment, cu precadere pentru efectuarea platilor catre terti, prin operarea in cont. Depozitele bancare reprezinta astfel o forma de existenta a banilor, respectiv a banilor de cont, sau scripturali.
Astfel, depozitele la vedere sunt caracterizate prin elasticitate, avand in vedere ca depunatorii pot dispune in orice moment utilizarea lor pentru platile in cont sau retrageri din cont, potrivit intereselor lor, ceea ce poate actiona spre eventuala lor diminuare abrupta. Evolutia disponibilitatilor din depozitele la vedere se caracterizeaza in mod necesar printr-o anumita variatie a sumei soldurilor, in care se delimiteaza un anumit sold mediu permanent care exprima posibilitatile de fructificare a depozitelor de catre banca prin folosirea lor ca resurse de creditare. Utilizarea sumelor provenite din depozitele la vedere necesita insa prudenta, deoarece angrenarea resurselor din depozite in proportii exagerate ar putea crea dificultati bancilor, in cazurile in care deponentii ar solicita, in ritmuri si volume neprevazute, disponibilitatile din conturi. Depozitele la vedere reprezinta cea mai stabila resursa a bancilor comerciale.
Conturile curente reprezinta o forma speciala de servire bancara a titularilor de cont. Sunt conturi prin care agentii economici ca si persoanele particulare isi desfasoara operatiunile de casierie. Astfel in aceste conturi se inregistreaza intrari de sume prin cecuri, viramente, ordine de plata, dispuse de alte persoane in favoarea titularului de cont.


Fisiere in arhiva (11):

 • Influenta Operatiunilor de Pasiv Asupra Profitabilitatii Bancare
  • ANEXA 1 - SITUATII FINANCIARE BRD - 2011.pdf
  • ANEXA 2 - SITUATII FINANCIARE BRD - 2010.pdf
  • ANEXA 3 - SITUATII FINANCIARE 1 BRD - 2009.pdf
  • ANEXA 3 - SITUATII FINANCIARE 2 BRD - 2009.pdf
  • BIBLIOGRAFIE.doc
  • Capitolul I.doc
  • Capitolul II.doc
  • Capitolul III.doc
  • Capitolul IV.doc
  • CONCLUZII.doc
  • Introducere.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!