Influenta Vietii de Cuplu Asupra Dezvoltarii Copiilor

Cuprins licenta Cum descarc?

ARGUMENT 3
PARTEA I. 
NOTIUNI TEORETICE PRIVITOARE LA INFLUENTA VIETII DE CUPLU ASUPRA DEZVOLTARII COPIILOR
CAPITOLUL 1. Familia - forma de baza a vietii de cuplu 6
1.1. Cuplul marital si personalitatea sotilor 9
1.2. Tipuri de relatii de cuplu 12
CAPITOLUL 2. Functia educativa a cuplului 15
2.1.Viata de cuplu si educatia copilului 15
2.2. Carente in climatul vietii de cuplu 18
2.3. Influenta climatului vietii de cuplu asupra dezvoltarii copilului 25
4.3.1. Rolul cuplului in integrarea copilului in societate 28
4.3.2. Interactiunea parinte - copil si functia educativa 32
PARTEA A II-A 
CERCETARE PRACTICA CU PRIVIRE LA 
INFLUENTA RELATIEI DE CUPLU ASUPRA COPIILOR
CAPITOLUL 3. DESIGNUL CERCETARII 35
3.1. Obiectivele si variabilele cercetarii 35
3.2. Ipotezele cercetarii 36
3.3. Metodologia cercetarii 37
3.3.1. Instrumente de cercetare 37
3.3.2. Validarea chestionarului 38
3.3.3. Lotul de cercetare 38
3.3.4. Procedura de lucru 39
CAPITOLUL 4. VERIFICAREA IPOTEZELOR CERCETARII 40
Ipoteza nr. 1. 40
Ipoteza nr. 2. 45
Ipoteza nr. 3. 47
Ipoteza nr. 4. 47
CONCLUZII 48
BIBLIOGRAFIE 51
ANEXE 53
Anexa nr. 1. Operationalizarea conceptelor 53
Anexa nr. 2. Chestionarul C.N. 55
Anexa nr. 3. Verificarea ipotezei nr. 1 57
Anexa nr. 4. Verificarea ipotezei nr. 2 60
Anexa nr. 5. Verificarea ipotezei nr. 3 61
Anexa nr. 6. Verificarea ipotezei nr. 4 64


Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENT
Relatiile de cuplu cunosc, in toata societatea moderna, transformari fara precedent. Familia, ca forma reprezentativa a vietii de cuplu, nu mai este asa cum o stiam. Schimbarile pe care le sufera au implicatii directe si puternice asupra copiilor. Tocmai aici s-a regasit si motivatia alegerii acestei teme. Pot spune ca aceasta a constat in dorinta mea de a studia si aprofunda efectele modificarilor din viata de cuplu, aduse de perioada zbuciumata prin care trecem, asupra copiilor. Discutiile conflictuale in familie si problemele relatiei de cuplu pot avea urmari asupra mentalitatii si comportamentelor copiilor. Lumea copiilor difera de cea a adultilor astfel ca in marea majoritate a cazurilor in urma certurilor din familie in mintea copilului sau abandonul. Certurile in familie trebuie evitate. Viata in familie pentru un copil inseamna liniste, confort si afectiune.
In viata de cuplu pot aparea dispute care sa afecteze viitorul relatiei si implicit al familiei. Indiferent de natura acestor conflicte, adultii trebuie sa stie cum sa actioneze pentru a evita discutiile conflictuale grave. Tot ceea ce conteaza in viata de familie este communicarea, maturitatea si atitudinea pozitiva. Intelegerea si puterea de a asculta temerile si grijile celuilalt vor asigura confortul necesar pentru o viata de familie linistita. Copii au nevoie de siguranta si de certitudinea ca fac parte dintr-o familie unita.
Optiunea pentru abordarea temei ,,Influenta relatiei de cuplu asupra copiilor " a constituit o ispita care a devenit treptat o pasiune. In conditiile transformarilor majore suferite de viata de cuplu in perioada de dupa revolutie, aceasta tema pare mai actuala ca oricand. Educatia copilului in familie, responsabilitatea efectuarii educatiei vizeaza prioritar primele stadii din viata omului: sugarul, anteprescolarul, prescolarul, scolarul mic, preadolescentul, adolescentul si doar partial tineretea. Indeplinirea sa implica parintii, felul in care acestia au perceput si inteles rolul si sarcinile ce le incuba acestea.
Astfel, parintii sunt cei care modeleaza personalitatea copilului, ii ofera modele si anume repere. Asa cum partenerii de viata vor comunica intre ei, la fel va comunica si copilul cu parintii sai; asa cum un parinte va relationa cu copilul in acelasi fel va relationa si copilul cu parintele sau.
Generic vorbind, copilul este oglinda parintelui. Modul in care vorbim, ne miscam va fi imitat de catre copil. Fara sa vrea parintele muta reperele prea aproape sau prea departe in drumul firesc al copilului sau. De aceea este foarte important ca parintii sa constientizeze relatia de cuplu are o influenta covarsitoare asupra dezvoltarii viitoare a copilului.
In ultimul deceniu, relatia de cuplu a suferit schimbari fara precedent. Toate acestea s-au desfasurat intr-un ritm rapid. Relatiile dintre sexe au luat forme noi, de asemenea atitudinile cu privire la comportamentul adecvat al barbatului si al femeii, divortul, marimea familiei si multe alte probleme in legatura cu familia. In acelasi timp, s-a transformat intreaga noastra societate, ceea ce a afectat relatiile familiale si casatoria, in special, prin schimbarile survenite in economie, educatie, medicina si cultura etc.
In acest context, o serie de simptome ale disfunctionalitatii familiale au aparut ca relevante pentru starea de criza familiala. Dintre acestea cele mai importante sunt conflictul conjugal, violenta familiala, abandonul copilului, divortul emotional sincron cu infidelitatea uni- sau bilaterala, abnormalizarea rolurilor in raporturile parinti-copii prin exercitarea defectuoasa a rolurilor parentale, cresterea riscului de fragilizare in dezvoltarea psiho-comportamentala a copiilor, ca urmare a confruntarilor lor cu parintii multipli sau prin abandon, deresponsabilizare, nesupraveghere, etc.
In perioada dictaturii, ca urmare a unei legislatii abuzive care a vizat problematica divortului, a interzicerii avorturilor, concomitent cu absenta si interzicerea utilizarii masurilor si mijloacelor contraceptive, precum si pe fondul unei progresive deteriorari a nivelului de viata si a conditiilor materiale, relatia de cuplu a fost supusa unui stres de dezvoltare, unor restrictii care i-au crescut anxietatea si i-au zdruncinat stabilitatea emotionala si liberul arbitru.
In consecinta, au aparut reactii nevrotice familiale si comportamentale aberante de tip familial ale caror consecinte se mentin si se amplifica in perioada de tranzitie pe care o traversam.
O problema speciala si delicata prin consecintele viitoare par sa ridice raporturile parintilor cu adolescentii. Conform unei mentalitati educationale specifice poporului roman, parintii isi orienteaza, sustin si fac eforturi materiale deosebite pentru a asigura un nivel de scolarizare si culturalizare inalt, aspiratia catre o pregatire universitara fiind unanim exprimata si resimtita ca un factor de autorealizare deplina. Acestei mentalitati traditionale i se opune, actualmente, o atitudine pragmatica a adolescentilor, adaptata noilor conditii economice si spectrul somajului, care devalorizeaza pregatirea cultural-informationala, acestia traiesc iluzia posibilitatii unei reusite facile prin invatarea doar a unor strategii de orientare sociala inteligenta, speculativa, cu efort productiv propriu minim si cu un efect material maxim.
Aceasta conceptie a tinerilor, nutrita de esecul material maxim al eforturilor lor de pregatire culturala sustinute, are drept consecinta fie o pregatire superficiala si o prabusire a aspiratiilor profesionale si familiale, ceea ce intr-o prima etapa si corelat cu absenta locurilor de munca, ii face pe tineri dependenti de familie, fie, in cazuri limitate, ii conduce la abandonarea timpurie a studiilor si antrenarea lor intr-unele din activitatile confuse si nu de putine ori cu impact antisocial.
Tranzitia de la un regim totalitar la un regim bazat pe economia de piata, creeaza nu numai metamorfoze atitudinal-valorice si comportamentale, dar prin aceasta creste, simultan, riscul unor tensiuni in viata de cuplu ce necesita masuri si solutii adecvate legislative, terapeutice si de asistenta sociala, social-educationala si, bineinteles, nu in ultimul rand, de asistenta psihologica.
PARTEA I. 
NOTIUNI TEORETICE PRIVITOARE LA INFLUENTA VIETII DE CUPLU ASUPRA DEZVOLTARII COPIILOR
CAPITOLUL 1. 
Familia - forma de baza a vietii de cuplu
''Familia este asocierea stabilita in mod natural 
pentru satisfacerea nevoilor zilnice ale omului." 
(Aristotel)
Familia constituie o realitate sociala distincta. Caracteristicile specifice ale familiei provin din numeroasele functii ale acesteia: fiziologice, psihologice, morale, educationale, economice, emotionale. Se poate adauga rolul juridic, care nu este intotdeauna legat de celelalte functii. Totusi, complexitatea vietii de familie depaseste toate aceste aspecte, atingand diferite nivele de dezvoltare a societatii. Daca rolul moral este de asemenea indeplinit (dragoste, afectiune, intelegere si respect reciproc), avem de-a face cu o familie puternica, legata emotional, ceea ce se traduce prin satisfacerea reciproca a nevoilor si aspiratiilor celor doi parteneri. Aceasta familie va genera un climat favorabil in care copiii pot creste si pot fi educati.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influenta Vietii de Cuplu Asupra Dezvoltarii Copiilor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Bontas I., 1995 , Pedagogie, Editura All, Bucuresti
Bogathy Z, Petroman P,1999, Psihologia astazi, Editura Eurobit, Timisoara
Ciuperca C., 2007, Cuplul modern intre emancipare si evolutie, Ed. Tipoalex, Alexandria
Chiricev A., Pavelcu I., Rosca A. Psihologie pedagogic, EDP, Bucuresti
Ioan, Carmen Catalina, 1996, Tehnici de ancheta psihosociala, Editura A 92, Iasi
Eysenck, H., 1998, Desscifrarea comportamentului uman, Ed. Teora, Bucuresti
Hauck P., 1999, Cum sa iubesti pentru a fi iubit, Ed. Polimark, Bucuresti
Havarneanu, C. (2000) Metodologia cercetarii in stiintele sociale , Editura Erota, Iasi
Ilut P., 1995, Familia, cunoastere si asistenta, Ed. Argonaut, Cluj Napoca
Jinga I., Negret I., 1999, Familia - acest miracol inselator, Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti
Irimescu, Gabriela, Asistenta sociala a familiei si copilului
Mihailescu Ioan, 2000, Sociologie generala , Ed. Universitara, Bucuresti
Mihailescu Ioan, 1993, Familia in Dictionar de sociologie, Ed. Babel, Bucuresti
Mitrofan I., Ciuperca C.,1998, Incursiune in psihosociologia si psihosexologia familiei, Ed. Mihaela Press, Bucuresti
Mitrofan I., Mitrofan N., 1991, Familia de la A la Z, Ed. Stiintifica, Bucuresti
Radulescu Sorin, 2000, Sociologia deviantei, Ed. Viitor, Bucuresti
Ionescu Serban (coordonator) 2001 ,,Copilul maltratat - Evaluare, Prevenire, Interventie", Fundatia Internationala pentru Copil si familie, Bucuresti,
Neamtu, G. (si colab.), 2003, Tratat de asistenta sociala, Editura Polirom, Iasi
Kari Killen, 1998, Copilul maltratat, Editura EUROBIT, Timisoara
Pasa, Mihaela Luminita, Pasa F., 2004, Asistenta sociala in Romania, Editura Polirom, Iasi
Pop, Luana (coord), 2002, Dictionar de politici sociale, Ed. Expert, Bucuresti
Paunescu C., 1994, Agresivitatea si conditia umana, Ed. Tehnica, Bucuresti
Petroman P., 2003, Psihologia familiei, Ed. Eurobit, Timisoara
Poenaru R., 1997, Curs de pedagogie
Popescu-Neveanu P,1998, Dictionar de psihologie, Ed. Albatros, Bucuresti
Radulescu S, 1997, Sociologia comportamentului sexual deviant, Ed. Nemira, Bucuresti
Shapiro, S., Skinus R.,2003, Cum devenim parinti mai buni. Ghid practic, Editura Humanitas, Bucuresti
Stan, A. (2002), Testul psihologic, Editura Polirom, Iasi
Zamfir C. (coord), 1994: Romania. Dinamica bunastarii si protectiei sociale, Expert, Bucuresti.
Voinea, Maria, 1992, Sociologia familiei, Editura Hyperion, Bucuresti
Zamfir, Elena, 1997, Psihologie sociala. Texte alese, Editura Ankarom, Iasi
*** 2006, Manual de Implementarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, A.N.P.D.C. si Reprezentanta UNICEF in Romania, Editura Vanemonde, Bucuresti
*** 1999, Protectia sociala a copilului, Revista de pedagogie si asistenta sociala nr. 3, Bucuresti
*** Ghid de bune practici pentru prevenirea abuzului asupra copilului, Organizatia Salvati Copiii, Bucuresti
*** ,,In interesul copilului" in: www.copiii.ro .


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:



* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!