Influente ale Relatiei Terapeut-Pacient

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE 3
CAPITOLUL I
I.1. Definitia psihoterapiei 5
I.2. Obiectivele psihoterapiei 6
I.3. Principii etice si deontologice ale profesiei de psihoterapeut 7
I.4. Etapele demersului terapeutic 9
CAPITOLUL II
II.1. Elemente comune care caracterizeaza desfasurarea procesului psihoterapeutic 15
II.1.1. Relatia stabilita intre psihoterapeut si pacient 15
II.1.2. Cadrul terapeutic si atmosfera de eveniment a sedintelor psihoterapeutice 17
II.1.3. Dorinta de schimbare a pacientului 18 
II.1.4. Asumarea de catre pacient a responsabilitatii pentru propria existenta 19
II.1.5. Descarcarea emotionala (catharsis) 19
II.1.6. Producerea insight-urilor 20
II.2. Compatibilitatea terapeut-pacient 21
II.3. Adaptarea tipului de abordare psihoterapeutica la problematica pacientului 22
II.4. Calitatile psihoterapeutului eficient 23
CAPITOLUL III
III. 1. Psihoterapii analitice 27
III.2. Psihoterapiile de orientare comportamentala 28
III.3. Psihoterapia cognitiv-comportamentala 29
III.4. Psihoterapii experientiale 30
III.5. Psihoterapia existentialista 32
III.6. Analiza tranzactionala 32
III.7. Psihoterapia prin joc dramatic 33
III.8. Abordarea strategica in psihoterapia de familie 34
CAPITOLUL IV 
Tulburarile de personalitate 36
CAPITOLUL V
Studiu de caz 43
BIBLIOGRAFIE 53


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Lucrarea de fata trateaza relatia dintre terapeut si pacient, obiectivele terapiei si face o diferentiere a relatiei dintre pacient si terapeut in cadrul diverselor sisteme de terapie.
In ultimele decenii, se constata in domeniul psihologiei o dezvoltare tot mai ampla, pe langa ramurile teoretice si cele axate pe cercetare stiintifica, a directiilor practice-aplicative. Psihoterapia este una din ramurile aplicative ale psihologiei, care poate fi definita din cel putin doua perspective: (1) ca o relatie interpersonala intre pacientul (clientul) care sufera de o tulburare psihica in legatura cu care solicita ajutor si terapeutul care poseda aptitudinile si pregatirea necesare pentru a interveni psihoterapeutic; (2) ca forma de tratament psihologic care presupune o actiune psihologica sistematica, structurata, planificata, avand la baza un sistem teoretic-conceptual bine pus la punct, aplicata deliberat de catre un psihoterapeut calificat, asupra pacientului. 
In zilele noastre psihoterapia a devenit un domeniu care suscita un viu interes atat pentru tinerii care se gandesc la o viitoare profesie, cat si pentru cei care vizeaza o reconversie profesionala. Pe de alta parte, tot mai multe persoane care se simt derutate, nemultumite, ingrijorate, care traverseaza o situatie dramatica, se gandesc in zilele noastre sa apeleze la un psihoterapeut. 
Acceptarea tehnicilor psihoterapeutice in tratamentul tulburarilor psihice a dus la enorma lor dezvoltare si a restabilit un teritoriude comunicare fertila intre psihiatru si psiholog.
In Romania, psihoterapia a inceput sa renasca si sa se dezvolte, odata cu societatea romaneasca dupa Revolutia din Decembrie, 1989, incercand sa ,,recupereze" timpul celor aproape 50 de ani scursi ,,in afara" Europei de Vest.
Principalele modalitati de psihoterapie practicate in Romania sunt urmatoarele: 
- psihoterapia psihanalitica; 
- terapia comportamentala (asociata sau nu cu elemente cognitive si hipnoza ericksoniana); 
- modalitati umaniste (terapia centrata pe persoana, psihoterapia experentiala); 
- terapii sistemice familiale. 
Lucrarea este structurata pe 5 capitole.
Primul capitol descrie conceptul de psihoterapie, obiectivele terapiei si etapele demersului terapeutic. 
Capitolul II prezinta elementele comune care caracterizeaza desfasurarea procesului psihoterapeutic: relatia stabilita intre psihoterapeut si pacient, cadrul terapeutic si atmosfera de eveniment a sedintelor psihoterapeutice, dorinta de schimbare a pacientului, asumarea de catre pacient a responsabilitatii pentru propria existenta, descarcarea emotionala (catharsisul), producerea insight-urilor. 
Capitolul III face o clasificare a principalelor sisteme de psihoterapie si descrie principiile de baza ale acestora.
Capitolul IV clasifica tulburarile de personalitate. 
Ultimul capitol reprezinta un studiu de caz clinic, a unui pacient cu tulburare de anxietate.
Esenta tulburarii de panica si a anxietatii generalizate o constituie emotiile din spectrul negativ , lucru ce le diferenteaza semnificativ de bolile fiziologice, care au o cauzata ce poate fi numita si identificata in mod material. 
Astfel, odata cu declansarea atacurile de panica si starile anxioase prelungite, nu numai eficienta si randamentul individului in performarea activitatilor cotidiene sunt afectate, ci acesta este predispus sa-si reconsidere relatia cu sine si raportarea la propriul corp. Starile anxioase sunt asociate unei conduite corporale caracteristice. Corpul devine supravegheat si monitorizat, iar parametrii sai functionali sunt evaluati si controlati, senzatiile corporale fiind deseori interpretate ca semnale de alarma si declansatori ai unor atacuri de panica. Tocmai aceasta concentrare avida pe procese fiziologice pana atunci neobservate reconfigureaza corpul intr-o entitate alienata a carei disfrunctionalitate este semnificata ca independenta de propria vointa si propriul control.
In plangerile despre anxietate ca boala, persoanele afectate resimt restrangerea spatiului lor de actiune, imposibilitatea de a performa roluri si activitati de rutina ca parte a, si deopotriva efect al bolii.
Terapia cognitiv-comportamentala s-a dovedit deosebit de eficienta in terapia tulburarilor anxioase: atacuri de panica, fobii - inclusiv fobia sociala, anxietate generalizata, tulburare obsesiv-compulsiva.
Strategii cognitiv-comportamentale in psihoterapia anxietatii (metode si tehnici) :
Tehnici de relaxare ( antrenamentul autogen Schultz, relaxarea progresiva Jacobson, exercitii de relaxare Fensterheim si Jean Baer); Comutarea gandurilor; Repetarea mentala; Automonitorizarea; Desensibilizarea sistematica; Desensibilizarea "in vivo" (in realitate); Desensibilizarea in plan imaginar; Metoda dialogului Socratic; Metode de evidentiere a gandurilor negative automate; Jocuri de rol; Tehnica contraargumentarii; Identificarea distorsionarilor cognitive; Analiza costurilor si beneficiilor; Tehnica manipularii imaginilor; Tehnica expunerii; Infirmarea gandurilor si convingerilor negative; Restructurarea cognitiva.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influente ale Relatiei Terapeut-Pacient.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!