Influente Religioase asupra Comportamentului Consumatorului

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In orice loc de pe planeta, producatorul de bunuri si servicii este animat de un unic scop - acela de a obtine un profit cat mai mare. Dar, el stie, ca isi poate atinge telul, numai daca produce bunul sau serviciul cu cheltuieli mai mici decat pretul la care-l poate vinde si daca gaseste clienti care sa-l cumpere.
De aceea, pentru producator este la fel de important, sa gaseasca solutii pentru a produce in conditii de maxima eficienta si sa cunoasca motivele pentru care se cumpara bunurile si serviciile lui, sa afle: cine, ce, de unde, de ce, cand, cum si cat de mult cumpara si cat de des, altfel spus sa afle de ce oamenii raspund intr-un anume fel la produsele si serviciile care le sunt oferite, de ce au o anumita atitudine fata de ele. 
Aceasta conduita a oamenilor in cazul cumpararii si / sau consumarii bunurilor si serviciilor se reflecta in comportamentul consumatorului.
Cunoasterea structurii atitudinale a consumatorilor este un prilej de investigare a cauzelor care determina acceptarea sau respingerea unui obiect. Cel mai insemnat mijloc ramane cercetarea dorintelor consumatorilor si transpunerea acestora in atribute ale produsului oferit. Cand consumatorul isi recunoaste propriile dorinte in unele produse se identifica cu ele si devine loial acestora. 
Allport inca din 1954 descrie un model al factorilor, care influenteaza, sau mai bine zis au o contributie importanta in decizia de cumparare. 
Antecedentele culturale ale indivizilor au un impact semnificativ asupra comportamentului consumatorului si asupra deciziilor pe care le ia in activitatea de cumparare. Apartenenta la o clasa sociala, aderenta la un anumit grup de referinta, nivel de cultura, profesia afecteaza in aceeasi masura modalitatea prin care individul, pe parcursul vietii sale, asimileaza bunurile materiale. 
In literatura de specialitate s-a conturat ideea ca, factorii culturali si sociali contribuie la dezvoltarea unor patternuri comportamentale.
Acest macrocomportament are influenta asupra microcomportamentului consumatorului, care este individual si individualizat in grupuri mai mici si care il subordoneaza. Ne punem intrebarea de ce apare aceasta subordonare?
Deoarece fiecare individ este un produs al structurilor sociale din care provine. Prin urmare, actiunea umana si interactiunea rational motivatoare in sfera materiala este influentata de nivelul de cultura si normele sociale pe care le-a mostenit si care pot fi dezvoltate. Aceste elemente sunt deosebit de importante. Analistii comportamentului consumatorului pe piata bunurilor si serviciilor, trebuie sa tina seama intotdeauna, in aprecierile si concluziile lor de cultura, subcultura, traditii, obiceiuri, covingeri, apartenenta consumatorului la o anume arie geografica, la o natiune, etnie, etc. 
Cunoasterea semnificatiilor cultural religioase, este deosebit de importanta si trebuie sa tinem seama de ele atunci cand se urmareste lansarea pe piata a produselor noi si distributia acestora. In nici un caz nu vom lansa pe piata un produs pentru eliminarea gandacilor, intr-o zona tibetana, unde credinta in Reincarnare domina celelalte credinte religioase. 
Or, a ucide insectele pentru tibetani, poate insemna uciderea unei persoane care s-a reincarnat in viata ulterioara, intr-o insecta sau orice alta fiinta vie. De asemenea, nu vom crea modele vestimentare confectii pentru femei de genul "minijup", intr-o tara araba, deoarece, insuccesul este ca si asigurat! In India nu vom importa in cantitati imense produse pentru bronzat, cand stim ca o femeie din acesta tara este considerata frumoasa, cu cat culoarea pielii este mai deschisa.
Nu vom crea sariuri cu decolteuri pe umeri cand stim ca, pentru aceasta populatie, descoperirea umerilor este o blamare. In schimb, putem crea sariuri de o anumita lungime, care sa scoata in evidenta gleznele femei, lucru considerat elegant. Aceste exemple, ne determina, sa afirmam ca in elaborarea strategiilor de marketing este necesara cunoasterea consumatorilor carora ne adresam. Mai mult, suntem intotdeauna constienti de faptul ca indivizii unei societati variaza in functie de varsta, venit, ocupatie, sex, preferinte si alti factori. Cercetatorii comportamentului consumatorului trebuie sa inteleaga modul in care o intreaga metodologie de elaborare a strategiilor de marketing, in practica se transforma in masurare a reactiilor pe care le manifesta consumatorii, atunci cand achizitioneaza un bun de larg consum si nu numai. Nu este de ajuns sa vorbim despre impactul pietei asupra indivizilor deoarece daca nu investigam trasaturile de personalitate si procesul decizional atunci studiul comportamentului se rezuma la o simpla descriere de fenomene.
Ceea ce face intr-adevar sa captiveze tinerii cercetatori care lucreaza in acest domeniu este relatia de cauza si efect care exista intre variabilele care rezuma obiectivul cercetarii comportamentului consumatorului. 
CAPITOLUL 1. INTRODUCERE IN STUDIUL COMPORTAMENTULUI CONSUMATORILOR
1.1.Definirea comportamentului consumatorului
Comportamentul consumatorului reprezinta un sistem de activitati si procese decizionale implicate in alegerea, procurarea si utilizarea produselor sau serviciilor. 
Se sugereaza uneori ca acest comportament al consumatorului este doar in interesul marketerilor, deoarece ei doresc sa il influenteze si sa il schimbe. O asemenea afirmatie mareste invariabil controversa in ceea ce priveste intrebarea daca marketingul este o profesie etica. Intuitiv, este gresit ca orice organizatie sa caute sa manipuleze comportamentul oamenilor. Adevarul este ca marketingul poate promova un produs sau un serviciu, dar numai daca oamenii vizati percep acel produs sau serviciu ca fiind relevant pentru nevoile lor, atunci cand ei nu 1-au incercat niciodata. In plus, ei vor mai incerca a doua oara produsul sau serviciul doar daca prima incercare fost pozitiva.
Scopul studierii comportamentului comparatorului este de a preintampina mai bine cerintele consumatorilor. Numai procedand astfel, marketingul intreprinderii va fi continuu si consecvent in intampinarea propriilor nevoi.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influente Religioase asupra Comportamentului Consumatorului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1.Catoiu, Iacob; Teodorescu, Nicolae - Comportamentul consumatorului. Abordare instrumentala; EdituraUranus, Bucuresti, 2001
2.Catoiu, Iacob, Nicolae, Teodorescu - Comportamentul consumatorului, Editura Uranus, Bucuresti 2003.
3.Zais, Adriana - Elemente de marketing direct; Editura Economica, Bucuresti, 2000
4.CATOIU IACOB, BALAN CARMEN, ORZAN GHEORGHE, POPESCU IOANA CECILIA, BALAURE VIRGIL "Cercetari De Marketing" - Editura Uranus, Bucuresti, 2002
5.Boier, Rodica A., Comportamentul consumatorului, Editura Gh. Zane, Iasi, 2001
6.Epuran, Gheorghe, Nichifor, Bogdan - Marketing international, ghidul studentului, Editura Universitatii Bacau, 2000
7.Balaure, Virgil (coord.) - Marketing, Editura Uranus, Bucuresti, 2002
8.Bocos Musata, Opris Dorin, Opris Monica, Cercetarea in domeniul educatiei religioase si al educatiei morale, Ed. Sf. Mina, Iasi, 2006.
9.BELLU Niculae, "Sensul eticului si viata morala", Paideia, Bucuresti, 1999
10.Gresz GABOR , David M. ROBINSON, "Youth at the Treshold of Life", Timotheus Tarsasag , Budapesta, 1994
11.Larry CRABB, "The Marriage Builder", BEE International, Vienna, 1991
12.Josh Mc DOWELL & Bob HOSTETLER, "Manual de consiliere a tinerilor", Noua Speranta, Cluj-Napoca, 1999
13.C.S.Lewis, Crestinismul redus la esente, Societatea Misionara Romana, Wheaton, 1991
14.CUCOS C., "Educatia religioasa-continut si forme", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995
15.Sptimiu CHELCEA, "Tehnici de cercetare sociologica", curs, SNSPA, Bucuresti, 2001
16.Sptimiu CHELCEA, Ion CAUC, Ioan MARGINEAN, " Cercetarea sciologica. Metode si tehnici", Ed. Destin, Deva, 1998
17.Sptimiu CHELCEA, "Tehnici de cercetare sociologica", curs, SNSPA, Bucuresti, 2001
18.Dictionar enciclopedic "Le Petit Larousse en Couleurs", Larousse, Paris, 1994.
19.Dictionar enciclopedic, Editura Enciclopedica, Bucuresti, 1993-1996.
20.Norman GEISLER , "Etica: Subiecte si alternative", Grand Rapids: Zondervan Publishing House, 1982
21.Gresz GABOR , David M. ROBINSON, "Youth at the Treshold of Life", Timotheus Tarsasag , Budapesta, 1994


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!