Influentele Politicii Monetare asupra Sectorului Bancar

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 4
Capitolul I. Mixul de politici macroeconomice 5
1.1 Instrumente de politica monetara 5
1.2 Mixul de politici macroeconomice adecvat 7
Capitolul II. Aderarea Romaniei la Zona Euro 11
2.1 Criterii de convergenta nominala si reala 11
2.2 Avantajele si dezavantajele adoptarii in Romania a monedei unice europene 13
2.3 Experienta statelor care au aderat la zona euro 15
2.4 Situatia Greciei si influenta acesteia asupra Romaniei 17
Capitolul III. Tintirea directa a inflatiei 19
3.1 Trecerea la tintirea inflatiei in Romania 19
3.2 Preconditii ale trecerii la un regim de tintire directa a inflatiei 21
3.3 Caracteristici ale strategiei de tintire directa a inflatiei 23
3.4 Argumente in favoarea si in defavoarea adoptarii strategiei de tintire directa a inflatiei 25
3.5 Situatia actuala 26
Capitolul IV. Studiu de caz: Testarea econometrica a legaturilor dintre inflatie si variabilele macroeconomice selectate 29
4.1 Utilizarea econometriei in economie 29
4.2 Modelul de regresie liniara multifactorial 31
4.3 Elemente ale strategiei de modelare si datele utilizate 33
4.4 Analiza econometrica 35
4.5 Interpretatarea economica 39
4.6 Previziuni 42
Concluzii 46
Anexe 48
Bibliografie 130


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Politica monetara este parte componenta a politicii macroeconomice, prin intermediul careia se atinge obiectivul fundamental al acesteia, respectiv stabilitatea preturilor implicit limitarea inflatiei. Semnalele transmise prin deciziile de politica monetara isi produc efectele asupra economiei in mod indirect, propagandu-se prin intermediul sistemului financiar-bancar. Diversitatea mixului de instrumente de politica monetara este data de conditiile pietei si ale mediului macroeconomic care sunt in continua miscare. Mixului de politici macroeconomice incearca sa orienteze economia nationala catre o dezvoltare sustenabila, scopul final fiind cresterea nivelului de trai si a standardelor de viata ale populatiei 
Procesul convergentei reale si nominale cu Uniunea Europeana a economiei Romaniei este in plina desfasurare si va mai continua datorita decalajelor existente. Se impune ca in timp ce economia converge in plan real parametrii nominali sa evolueze catre criteriile de convergenta In ceea ce priveste inflatia, aceasta apare ca un fenomen major de dezechilibrare a economiei, care are tendinta de a se permanetiza si de a se generaliza in toate tarile, la dimensiuni mai ample sau mai restranse si in forme mai mult sau mai putin grave.
Tema lucrarii este una foarte vasta, asadar am ales sa abordez in lucrare aspectele politicii monetare referitoare la mediul macroeconomic in contextul aderarii Romaniei la zona euro si in concordanta cu strategia de tintire directa a inflatiei. 
Lucrarea este structurata in patru parti. Prima parte evidentiaza aspecte teoretice ale intrumentelor de politica monetara si necesitatea unui mix de politici macroeconomice adecvat. In a doua parte este studiata situatia Romaniei in planul de convergenta cu Uniunea Europeana si impactul introducerii monedei unice europene asupra economiei nationale si asupra populatiei. Capitolul al treilea contine ca subiect central strategia de tintire directa a inflatiei. Ultima parte a lucrarii prezinta o abordare practica in care se realizeaza o testare econometrica a legaturilor dintre inflatie si o serie de factori relevanti,iar pe baza modelelor estimate se incearca realizarea unei previziuni asupra inflatiei.
Actualitatea fenomenului inflationist, precum si faptul ca importanta sa nu a scazut de-a lungul timpului, in concordanta cu necesitatea mixului adecvat de politici macroeconomice si cu procesul de convergenta catre Uniunea Europeana al Romaniei, fac ca aceasta tema sa fie una de actualitate.
Capitolul I. Mixul de politici macroeconomice
1.1 Instrumente de politica monetara 
Pentru a-si exercita influenta la nivelul economiei, banca centrala utilizeaza un set de instrumente prin intermediul caruia isi pune in aplicare masurile de politica monetara. Bancile centrale folosesc o multitudine de instrumente de politica monetara, care se impart in doua categorii: instrumente directe care se stabilesc prin acte normative si au efect direct asupra activitatii institutiilor monetare si instrumente indirecte care actioneaza prin intermediul pietei pentru a influenta semnificativ anumite conditii vizand cererea si oferta; mixul de instrumente indirecte este stabilit de banca centrala in functie conditiile pietei.
Diversificarea mixului de instrumente de politica monetara este data de numeroasele responsabilitati ale bancii centrale precum: asigurarea stabilitatii preturilor, atingerea obiectivelor stabilite, adaptarea rapida a instrumentelor de politica monetara. In conditiile in care mediul macroeconomic este in continua miscare, pietele si institutiile evolueaza si intrumentele trebuie modificate in concordanta cu acestea.


Fisiere in arhiva (1):

  • Influentele Politicii Monetare asupra Sectorului Bancar.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Bernanke S. Ben, Wondforf Michel - "Inflation forcets and monetary policy", NBER, Working Paper W 6157, 1997; 
Basno, C., Dardac, N. - "Moneda, credit, banci", Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1999;
B. C. E. - Politica monetara, www.ecb.int
B. N. R. - Raport trimistrial asupra inflatiei, mai 2010;
B. N. R - Caiet de studii Nr. 10, august 2002;
B. N. R - Caiet de studii Nr. 25, august 2009;
B. N. R - "Prognoza pe termen scurt privind prognoza inflatiei si PIB", mai 2007; 
Ciumara, M. -"Inflatia in Romania: modelarea fenomenului inflationist", Editura Expert, 2004;
Costica, I. - "Tintirea inflatiei versus tintirea agregatelor monetare. Strategii de politica monetara alternative in perspectiva aderarii la Uniunea Europeana", Editura ASE, 2005;
Costica, I., Lazarescu, S. - "Politici si tehnici bancare", Editura ASE, 2004;
Costica, I. - ,,Banca centrala si influenta acesteia asupra mediului bancar", 2008;
Cottarelli Carlo, Doyle Peter - "Taming inflation in the transition economies, finance & development", June 1999;


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!