Infractiuni Contra Patrimoniului

Cuprins licenta Cum descarc?

Consideratii introductive.2
CAPITOLUL I Mijloace juridice de ocrotire a patrimoniului
1.1. Importanta ocrotirii patrimoniului prin normele dreptului penal.3
1.2 Protejarea patrimoniului prin normele dreptului penal.4
CAPITOLUL II Infractiuni contra patrimoniului
2.1. Furtul.17
2.2. Furtul calificat.23
2.3 Pedepsirea unor furturi la plangerea prealabila.35
2.4. Talharia.36
2.5. Abuzul de incredere.46
2.6. Gestiunea frauduloasa.49
2.7. Inselaciunea.52
2.8. Tulburarea de posesie.57
2.9. Tainuirea.60
CAPITOLUL III Studiu de caz.64
Concluzii.67
Bibliografie.70


Extras din licenta Cum descarc?

Consideratii introductive
Ocrotirea patrimoniului prin normele dreptului penal a constituit dintotdeauna un obiectiv prioritar al oricarui sistem de drept, patrimoniul reprezentand o componenta importanta a vietii de zi cu zi a oricarei persoane fizice sau juridice, de care depinde atat satisfacerea cerintelor curente, dar mai ales prosperitatea, la nivel individual, precum si micro sau macro-social.
Legislatia penala romana, in contextul legislatiilor penale moderne ale Europei, a pla!sat, in decursul timpului, printre cele mai de seama reglementari juridico-penale i!n!frac!tiunile contra proprietatii (Codul Cuza) sau contra patrimoniului (Codul Carol al II-lea).
Infractiunile cuprinse in Titlul III al Partii Speciale a Codului penal sunt menite sa asigure ocrotirea prin mijloace de drept penal a drepturilor cu caracter patrimonial, indiferent care ar fi titularul lor, ca traspunere a dispozitiilor art. 44 din Constitutia Romaniei, potrivit carora "Dreptul de proprietate, precum si creantele asupra statului sunt garantate, iar "proprietatea privata este garantata si ocrotita in mod egal de lege, indiferent de titular".
Definind scopul legii penale, art.1 din Codul penal enumera proprietatea printre valorile sociale importante pe care legea penala le apara impotriva infractiunilor.
Notiunea de patrimoniu are in dreptul penal acelasi inteles ca si in dreptul civil, adica de totalitate a drepturilor si obligatiilor cu caracter patrimonial ale unei persoane.
CAPITOLUL I
Mijloace juridice de ocrotire a patrimoniului
1.1. Importanta ocrotirii patrimoniului prin normele dreptului penal
Notiunea de patrimoniu isi are originile in latinescul patrimonium, care etimologic provine de la pater, care inseamna putere.
In legislatia actuala notiunea de patrimoniu nu are o definitie legala, insa normele juridice fac referire la acest termen.
In acceptiunea legii penale notiunea de patrimoniu nu are acelasi inteles ca in dreptul civil. Din punctul de vedere al dreptului civil patrimoniul inseamna totalitatea drepturilor si obligatiilor pe care le are o persoana si care au o valoare economica, adica pot fi evaluate in bani, sau cu alte cuvinte, totalitatea drepturilor si datoriilor actuale si viitoare ale unei persoane.
Asadar, patrimoniul este un concept juridic care exprima ansamblul de drepturi si obligatii ale unei persoane ca o universalitate, ca o totalitate independenta de bunurile pe care le cuprinde la un moment dat patrimoniul; fie ca il privim ca o entitate strans legata de persoana subiectului ca o universalitate de drepturi care exista obligatoriu la orice subiect de drept (chiar cand pasivul depaseste activul); el nu se poate niciodata instraina ci se poate transmite la moartea subiectului in momentul cand vointa acestuia care ii da caracterul de unitate, se stinge. Din cuprinsul patrimoniului fac parte, bunurile corporale si incorporale, bunurile comsumptibile sau fungibile, mobile sau imobile, principale si accesorii, etc. Adica tot ceea ce reprezinta puteri, facultati, aptitudini ale subiectului privite din punct de vedere al valorii lor economice si a raporturilor care se nasc din exercitiul acestor puteri, facultati, aptitudini.
In dreptul penal, care apara valorile si relatiile sociale esentiale ale societatii, care sunt prevazute in Codul penal si alte legi penale sau nepenale cu dispozitii penale, notiunea de patrimoniu, nu este reglementata, dar se face referire la unele elemente care il compun: proprietate", "bunuri mobile sau imobile", etc. 
Notiunea de patrimoniu, in doctrina penala, este raportata la infractiunile care se pot comite impotriva acestuia si are un inteles mai restrans, facand referire la bunuri, nu ca la o universalitate de bunuri, drepturi si obligatii, ci in individualitatea lor susceptibile de a fi sustrase de faptuitor prin mijloace frauduloase. 
Infractiunea n-ar putea fi niciodata indreptata impotriva patrimoniului ca universalitate de bunuri, deoarece acesta va exista intotdeauna indiferent de numarul sau valoarea bunurilor din care se compune. Infractiunea se indreapta contra bunurilor care fac parte din patrimoniu, la activul acestuia, insemnand bunurile si implicit drepturile, pasivul care reprezinta obligatiile sau datoriile nu prezinta nici un interes pentru infractor. Dupa cum se poate observa, intre bun si patrimoniu exista corelatia de tipul: parte-intreg.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infractiuni Contra Patrimoniului.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. GEORGE ANTONIU, C. BULAI, S. CHIVULESCU "Dictionar Juridic Penal" - Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1976
2. GEORGE ANTONIU, MARIN POPA, STEFAN DANES "Codul Penal pe intelesul tuturor" - Editura Politica, Bucuresti, 1988
3. MATEI B. CANTACUZINO "Elementele dreptului civil" - Editura Cartea Romaneasca, Bucuresti, 1921
4. GHEORGHE DIACONESCU "Drept Penal Partea Speciala" - Editura Fundatiei Romania De Maine, Bucuresti, 2003
5. VINTILA DONGOROZ, SIEGFRIED KAHANE, ION OANCEA, RODICA STANOIU, IOSIF FODOR, NICOLETA ILIESCU, CONSTANTIN BULAI, VICTOR ROSCA "Explicatii teoretice Ale Codului Penal Roman, Vol. III, Editia A II-a" - Editura Academiei Romane, Editura All Beck, Bucuresti, 2003
6. VINTILA DONGOROZ, GH. DANGA, SIEGFRIED KAHANE, D. LUCINESCU, A. NEMES, M. POPOVICI, P. SARBULESCU, V. STOICAN "Noul cod penal si codul penal anterior. Prezentare comparativa" - Editura Politica, Bucuresti, 1968
7. VASILE DOBRINOIU Drept Penal. Partea Speciala, Vol. I" - Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2004
8. VASILE DOBRINOIU, TRAIAN DIMA "Drept Penal" - Editura Lumina Lex, 2002
9. OCTAVIAN LOGHIN, TUDOREL TOADER "Drept penal Roman Partea Speciala" - Casa De Editura Si Presa Sansa, Bucuresti, 1997
10. GHEORGHE MATEUT "Drept Penal Special. Sinteza de teorie si practica judiciara, Vol. I" - Editura Lumina Lex, Bucuresti, 1999
11. GHEORGHE NISTOREANU, ALEXANDRU BOROI "Drept Penal Partea Speciala" - Editura All Beck, Bucuresti, 2002
12. TUDOREL TOADER "Drept Penal, Partea Speciala" - Editura All Beck, 2002
13. TEODOR VASILIU, DORU PAVEL, GEORGE ANTONIU, DUMITRU LUCINESCU, VASILE PAPADOPOL, VIRGIL RAMUREANU "Codul Comentat si Adnotat Parte Speciala, Vol. I" - Editura Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1975
14. Indrumar Legislativ, Vol. VI - Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2004


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!