Infractiuni Economice

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 2
CAPITOLUL I CARACTERISTICA GENERALA A INFRACTIUNILOR ECONOMICE 6
1. Notiunea si definitia infractiunilor economice 6
2. Tipurile infractiunilor economice 22
3. Elemente de drept comparat ce tin de infractiunile economice 23
4. Activitatea statului in vederea combaterii infractiunilor
economice 26
CAPITOLUL II ANALIZA JURIDICO-PENALA A INFRACTIUNILOR ECONOMICE 33
1. Infractiuni savarsite in sfera financiar-creditara 33
2. Infractiuni savarsite in sfera activitatii de intreprinzator si economice externe 45
3. Infractiuni savarsite in sfera distribuirii bunurilor 58
4. Infractiuni savarsite in sfera consumului de bunuri, servicii, lucrari si exploatarii fondului de locuinte 65
Concluzii si recomandari 78
Bibliografia 84


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Actualitatea temei investigate, in aceasta perioada de tranzitie spre economia de piata cunoasterea unor instrumente juridice de prevenire si combatere a unor infractiuni economico-financiare, cum sint combaterea concurentei neloiale, combaterea evaziunii fiscale, prevenirea spalarii banilor atit pe plan national cit si pe plan international, constituie nu numai o simpla necesitate optionala, ci si o cerinta indispensabila, chiar vitala.
Originalitatea temei este data atit de sistematizarea logica a materiei, cit si de solutiile de fond propuse pentru multiplele probleme pe care le ridica unele infractiuni economico-financiare in perioada de tranzitie.
Activitatii financiare a statului ii sint caracteristice proprietati organizatorice de drept. Spre deosebire de alte sfere de activitate a statului, ea poarta un caracter interramural, fiindca acumularea, repartizarea si utilizarea resurselor financiare atinge toate domeniile si sferele administrarii de stat. In plus, in procesul gestionarii financiare, statul controleaza activitatea organelor de stat, precum si cea a intreprinderilor, organizatiilor, institutiilor privind realizarea sarcinilor lor.
Reiesind din cele expuse, in opinia noastra, anume controlului de stat i se atribuie rolul de instrument principal in asigurarea securitatii regionale in lupta cu infractiunile economice. 
Necesitatea elaborarii prezentei lucrari a fost generata si de inflorirea economiei tenebre existente, care in ultimul timp a capatat proportii mari. Pericolul economiei tenebre se manifesta si prin numarul mereu crescind ai infractiunilor economico-financiare, care constituie una din cele mai numeroase probleme pentru societate. Mecanismele judiciar-legislative existente de stopare si contracarare a infractiunilor economico-financiare nu corespund cerintelor actuale si nu pot controla acest fenomen negativ, fapt care pune in pericol efectuarea reformei de trecere la relatiile economiei de piata.
Scopul lucrarii consta in analiza juridica a problematicii ce se impune in legatura cu combaterea infractiunilor economice.
Pentru a ajunge la obiectivele propuse ne-am propus realizarea urmatoarelor sarcini:
1. cercetarea evolutiei fenomenului infractiunilor economice;
2. analiza notiunii si infractiunilor economice; 
3. examinarea elementelor componentelor infractiunilor economice; 
4. analiza metodelor si tehnicilor infractiunilor economice; 
5. studiul comparativ al infractiunii infractiunilor economice, adica evidentierea particularitatilor juridico-penale ale acestor infractiuni prin prisma legislatiilor penale ale altor state;
6. perfectarea modalitatilor de calificare a infractiunilor economice. 
In lucrare s-au avut in vedere problemele deosebite pe care le ridica doctrina si practica cu privire la combaterea si prevenirea unor infractiuni din domeniul comercial, fiscal si bancar care, la ora actuala, prezinta un interes deosebit in literatura de specialitate (spre exemplu, infractiunea de spalarea banilor este considerata una dintre cele mai stringente probleme legate de infractiunile economico-financiare in aceasta perioada de tranzitie).
Totodata, problema abordata prezinta interes social, de drept, material, atit din punct de vedere al contemporaneitatii cit si, indeosebi, al viitorului.
Suportul metodologic si teoretico-stiintific. Lucrarea se intemeiaza pe cele trei izvoare ale informarii juridice: legislatie (comparatie intre legislatia Romaniei si legislatia Republicii Moldova), uzante internationale, doctrina si jurisprudenta. Sunt avute in vedere atit reglementarile internationale in materie (ex. Conventia ONU privind traficul ilicit de stupefiante si substante psihotrope, Viena; Conventia Europeana privind spalarea banilor, depistarea, sechestrarea si confiscarea veniturilor, provenite din activitatea infractionala, Strasbourg; Conventia penala despre coruptie, Strasbourg etc.), cit si diferite reglementari nationale (Legea Romana privind combaterea concurentei neloiale, Legea Republicii Moldova cu privire la prevenirea si combaterea spalarii banilor).
In teza sunt clar evidentiate aspectele juridice (penale), economice, sociale, si de prevenire si combatere a infractiunilor economico-financiare. Necesitatea cercetarii lor in grup a fost dictata de mai multe cauze obiective si subiective.
In lucrare s-au adus contributii personale si recomandari prac!tice privind combaterea infractiunilor economice analizate in teza de licenta, adaptate la noile conditii social-economice, cit si intrarea in vigoare a Legii RM cu privire la spalarea banilor.
In teza se aduc contributii stiintifice si recomandari practice privind perfectionarea si eficienta prevenirii si combaterii infractiunilor economico-financiare cu un grad ridicat de pericol social.
Semnificatia si valoarea aplicativa a lucrarii. Demersurile stiintifice ale lucrarii au fost axate, in principal, pe analiza elementelor con!stitutive ale infractiunilor economico-financiare reglementate de legislatia in vigoare, cit si strategia de lupta in combaterea acestor infractiuni in perioada de tranzitie spre societatea hipercibernetizata a liberului schimb de valori materiale si umane.
Metoda stiintifica de abordare a continutului tezei are in vedere principiile de baza propuse la momentul elaborarii, considerind-o necesara din mai multe puncte de vedere:
1. Teza abordeaza, in ansamblul sau, problemele si aspectele pe care am considerat a fi cele mai importante, avind un grad de pericol ridicat, care se cer a fi analizate si studiate mai in detaliu pentru a fi corect aplicate in practica;
2. Lucrarea se doreste a fi un util instrument de lucru atit pentru teore!ticieni, cit si pentru practicieni, fiind adresata profesionistilor preocupati de aplicatiile practice, studentilor si tuturor celor care doresc sa-si aprofundeze cunostintele in domeniul dat;
3. Consider ca prin prezentarea si prelucrarea unui vast material bibliografic, in majoritate din practica si literatura juridica a Republicii Moldova, dar si din doctrina juridica straina, voi consolida cunostintele in domeniul infractiunilor economico-financiare, ce reprezinta una dintre principalele probleme existente la moment intr-o economie de piata.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infractiuni Economice.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!