Infractiunile de Trafic de Persoane

Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1
1. Notiuni si terminologii folosite pentru intelegerea conceptului de trafic de persoane
1.1 Consideratii generale privind coruptia si conceptul de libertate al persoanei
Coruptia este calificata drept o activitate ilicita din domeniul politicii sau al administrarii de stat, care consta in folosirea de catre factorii de decizie a drepturilor si imputernicirilor incredintate lor cu scopul imbogatirii personale. Documentele publice normative internationale definesc coruptia in mod diferit.
In documentele O.N.U. despre lupta impotriva coruptiei exista o asemenea definire a acestui fenomen: abuz de putere in vederea obtinerii castigului in scopuri private. Din aceasta reiese ca fenomenul de coruptie depaseste cadrul fenomenului mitei. Aceasta notiune include in sine mituirea (recompensa cu scopul alunecarii de pe pozitiile indeplinirii datoriilor de serviciu), nepotismul (protectie in baza relatiilor personale) si insusirea mijloacelor publice in scopuri personale. Instructiunea elaborata de catre secretariatul O.N.U. in baza experientei diferitor tari include in notiunea de coruptie, furtul, delapidarea, insusirea averii statului de catre functionarii de stat, abuz in serviciu in scopul obtinerii ilicite a unor foloase personale in rezultatul utilizarii neoficiale a statutului lor de persoana oficiala, conflictul dintre datoria civica si interesul personal. 
In ce priveste formele de manifestare ale coruptiei, pe site-ul oficial al Biroului Natiunilor Unite pentru Lupta Drogurilor si a Crimei, gasim urmatoarea lista de comportamente: ,,conflictul de interese, delapidarea, frauda, mita, coruptia politica, nepotismul si extorcarea."
Grupul interdisciplinar pentru coruptie al Consiliului Europei i-a dat acestui fenomen o definitie mai larga: coruptia reprezinta mituirea sau alt comportament al persoanelor carora le-a fost incredintata exercitarea unor functii in sectorul de stat sau privat, comportament ce duce la incalcarea obligatiilor in conformitate cu statutul lor de functionar public, colaborator privat, agent independent sau de persoana responsabila ce practica alt gen de activitati si are drept scop obtinerea unor venituri ilegale pentru sine sau altii. In cazul de fata subiect al actiunilor corupte poate fi numai o persoana publica, functionar.
De cele mai multe ori, coruptia este interpretata si privita ca o deviere de la norme: ale dreptului, deontologiei de serviciu sau eticii general acceptate. Respectiv, coruptia nu este decat o totalitate de fapte si acte ale unor persoane. Pe parcurs vom fi interesati insa doar de persoane activand in numele statului - ,,agenti de stat", respectiv ,,genurile" de coruptie asupra carora ne vom concentra vor fi acelea de coruptie politica, economica si administrativa. 
Coruptia de stat (politica si administrativa) exista din moment ce functionarul are posibilitatea de a gestiona resursele ce nu-i apartin prin luarea (sau neluarea) anumitor decizii. Din punct de vedere normativ, decizia functionarului ar trebui sa fie dictata de scopurile, stabilite de lege, si normele culturale si morale aprobate de societate (asa-numitul interes public). Coruptia ia nastere imediat ce comportamentul functionarului bazat pe principiul urmaririi interesului public este substituit de comportamentul sau generat de interesul privat. Conceptul de conflict de interese este, prin urmare, crucial pentru notiunea de coruptie.
Ilustrul politolog american, Samuel P. Huntington, defineste coruptia ca fiind ,,un comportament al demnitarilor publici care se abat de la normele acceptate, pentru a servi unor scopuri particulare'' . 
Definitia generala a coruptiei (de altfel, si cea mai raspandita) pe care o folosesc institutiile de referinta in domeniul anti-coruptie, precum Transparency International si Banca Mondiala, este ,,abuzul de functie publica in scopuri private". Referindu-se la expresiile concrete ale fenomenului, Pieter Bottelier (fost cosultant superior al Bancii Mondiale pentru Asia de Est si Regiunea Pacificului) specifica faptul ca abuzul dat se produce din moment ce ,,un functionar accepta, solicita sau extorcheaza mita sau cand agentul privat ofera mita spre a ocoli politicile si procesele publice in vederea avantajului concurential sau a profitului. Abuzul de functie publica poate avea loc si in lipsa directa a mitei, prin patronaj si nepotism, vinderea bunurilor de stat la un pret sub nivelul celor curente, coalizare in vederea sustragerii resurselor publice sau furt direct (necomplicat)" .
Coruptia reprezinta folosirea abuziva a puterii publice, in scopul satisfacerii unor interese personale sau de grup. Ca act antisocial, coruptia este frecvent intalnita in societate si este deosebit de grava deoarece favorizeaza interesele unor particulari, mai ales in aria economica, afectand interesele colective prin: insusirea, deturnarea si folosirea resurselor publice in interes personal, ocuparea unor functii publice prin relatii preferentiale, incheierea unor tranzactii prin eludarea normelor morale si legale.
Coruptia vizeaza un ansamblu de activitati imorale, ilicite, ilegale realizate nu numai de indivizi cu functii de conducere sau care exercita un rol public, ci si de diverse grupuri si organizatii, publice sau private, in scopul obtinerii unor avantaje materiale sau morale sau unui statut social superior prin utilizarea unor forme de constrangere, santaj, inselaciune, mituire, cumparare, intimidare.


Fisiere in arhiva (1):

  • Infractiunile de Trafic de Persoane.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!