Ingrijirea bolnavului cu ciroza hepatica

Cuprins licenta Cum descarc?

Cuprins
Capitolul I 
Anatomia si fiziologia ficatului 
Capitolul II
Notiuni teoretice despre ciroza hepatica 
1. Definitie
2 Incidenta
3. Etiologie
4. Simptomatologie
5. Diagnosticul pozitiv si diferential
6. Explorari paraclinice
7. Evolutie
8. Complicatii
9. Prognostic
10.Tratament
Capitolul III
Studii de caz:
Caz I 
Caz II 
Caz III 
Capitolul IV
Fise tehnice 
Capitolul V
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Motto:
,,Sanatatea este zestrea si dreptul nostru. Ea este uniunea completa si deplina dintre suflet, minte si corp; acesta nu este un ideal indepartat si dificil de obtinut, dimpotriva este un ideal natural si accesibil, pe care multi dintre noi il neglijeaza." Dr. Edward Bach
Argument
<< Numai o viata ne este acordata si fiecare dintre noi ar trebui sa-si puna intrebarea :
-cum as putea sa-mi investesc puterile mele astfel incat sa aduca cel mai mare folos ?
-cum as putea face mai mult pentru slava lui Dumnezeu si pentru folosul semenilor mei?
Viata numai atunci are valoare, cand este folosita pentru atingerea acestor scopuri.>>
Asistenta medicala este pregatita printr-un program de studiu care include promovarea sanatatii, prevenirea imbolnavirilor, ingrijirea pacientiilor fizic, mental, a celor cu deficiente, indiferent de varsta, in orice unitate sanitara sau in orice situatie 
Increderea de sine este o mare bogatie pe care o ai atunci cand nu ai nimic. Increderea unui om marcat de suferinta si boala, lipsit de vointa si putere, se incredinteaza "constiintei" unui alt om care poate sa ia asupra sa toata povara neputintei sale mergind in intampinarea lui pentru a-l asista, a-l ingriji, a-l ajuta, a-l vindeca, a-i alina depresiile; aceasta este asistenta medicala. 
Pentru asistenta medicala, pacientul nu este niciodata doar un caz clinic, un individ anonim caruia ii aplica propriile cunostinte, ci este un om bolnav fata de care trebuie sa adopte o atitudine sincera, de intelegere. Acest lucru cere iubire, incredere, daruire, disponibilitate, atentie, dialog, ascultare, empatie. Nu este suficienta priceperea profesionala, este necesara participarea personala la situatii concrete ale fiecarui bolnav.
Pacientii cunoscuti cu ciroza hepatica constituie o categorie speciala de bolnavi, deoarece aceasta boala, chiar tratata, are un prognostic rezervat, iar acesti bolnavi au nevoie de ingrijiri speciale, atat din partea echipei de ingrijire (medic, asistenta), dar mai ales din partea familiei. Acesti bolnavi sunt mult mai sensibili din punct de vedere fizic si psihic, sunt mai vulnerabili la infectii si alte boli supraadaugate.
Pe langa alcool exista factori multiplii ce determina acesta boala: virusuri, toxine si medicamente, boli imunologice, boli metabolice si alti factori.
Evolutia cirozei este imprevizibila, de cele mai multe ori progresiva, agravata de complicatii redutabile. Descoperirea tardiva a bolii si dificultatile terapeutice fac ca prognosticul cirozei sa fie rezervat. Astfel, pacientii la care este asociata si ascita nu traiesc mai mult de 5 ani, iar cei la care boala s-a descoperit in prima faza pot supravietui si 20 de ani.
Diagnosticul de ciroza hepatica se face pe baza datelor chimice si explorarilor de laborator. Diagnosticul complet trebuie sa includa: etiologia bolii, aspectul bolii, aspectul morfologic, gradul disfunctiei hepatice, gradul hipertensiunii portale, existenta complicatiilor, existenta bolilor asociate.
Examenele paraclinice pentru confirmarea diagnosticului sunt: ecografia abdominala, biopsia hepatica , esofagoscopia.
Rata supravietuirii bolnavilor cu ciroza hepatica si ascita dupa 5 ani de la stabilirea diagnosticului, este in medie 5-7%.
Prognosticul si evolutia bolii nu pot fi apreciate pe baza unui singur parametru, pentru ca acestea depind de o serie de variabile: etiologia, stadiul evolutiv al bolii , prezenta unor complicatii, raspunsul la tratament. 
Ciroza hepatica are o serie de complicatii majore care pun viata pacientului in pericol: encefalopatia portosistemica, hemoragia digestiva superioara, peritonita bacteriana spontana, insuficienta renala, adenocarcinomul hepatic, de aceea acesta trebuie ingrijit si supravegheat cu atentie, trebuie inteles, ascultat, ajutat in ceea ce el nu se poate descurca.
Capitolul I
Anatomia si fiziologia ficatului 
I.Anatomia ficatului
Ficatul este cea mai mare glanda a aparatului digestiv, organ plin, de consistenta ferma, ficatul cantareste la adult 1200-1500g cu vasele golite.
Este situat in loja subdiafragmatica (hepatica) in hipocondrul drept si este alcatuit din doi lobi inegali, cel drept fiind de circa 6 ori mai mare decat cel stang.
Fata superioara e limitata prin doua margini : una posterioara, mai groasa, si alta anterioara, mai ascutita.
In santul transversal se afla hilul ficatului, prin care patrund nervii si vasele ficatului, si ies canalele hepatice, biliare si limfatice ale organului, alcatuind pediculul hepatic.
Ficatul are doua invelisuri:
-un invelis seros pendinte de seroasa peritoneala, care inveleste tot ficatul, cu exceptia unei benzi transversale la nivelul suprafetei superioare, unde ficatul este aderent direct la diafragm ;
-al doilea invelis e capsula Glisson care acopera ficatul si intra la nivelul hilului in interiorul organului, de-a lungul vaselor si cailor biliare.
Vascularizatia ficatului este asigurata de artera hepatica care aduce sangele arterial, si de vena porta care aduce sangele venos functional. Sangele pleaca de la ficat prin venele suprahepatice care colecteaza tot sangele din acest organ si se varsa in vena cava inferioara.
Nervii ficatului provin din plexul hepatic alcatuit din fibre simpatice care ies din ganglionul celiac si din fibre parasimpatice care se desprind din ambii nervi vagi.


Fisiere in arhiva (5):

  • Capitolul IV.doc
  • caz 1.doc
  • caz 2.doc
  • caz 3.doc
  • Ingrijirea bolnavului cu ciroza hepatica.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!