Ingrijirea Pacientelor cu Cancer la San

Extras din licenta Cum descarc?

MEMORIU JUSTIFICATIV
Fiecare din noi participam la insanatosirea sau imbolnavirea noastra zi de zi. Cuvantul Participam arata rolul vital pe care il avem in determinarea nivelului nostru de sanatate. Multi oameni presupun ca vindecarea este ceva ce ni se face de catre medici sau vindecatori, iar daca avem o problema de sanatate singura noastra datorie este sa mergem la medic sau vindecator care ne vor vindeca. Acest lucru este numai o parte a realitatii.
In Romania cancerul mamar cunoaste o crestere a morbiditatii ingrijoratoare. Femeile care au aceasta afectiune sunt traumatizate atat fizic dar mai ales psihic. Ele au nevoie de o ingrijire absolut deosebita din partea cadrelor medicale. Prin practica pe care am efectuat-o in Spitalul Judetean Tr Severin am avut ocazia sa fac parte din echipa de ingrijire a unor astfel de paciente. Pacientele pe care le-am cunoscut in urma procesului de ingrijire si de care m-am legat printr-o relatie speciala, sentimentul de compasiune si caritate pentru semenul nostru aflat in suferinta, m-au determinat sa aleg pentru Lucrarea de diploma aceasta tema . 
Cap. I NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE A SANULUI
1.1 GLANDA MAMARA
Exista doua glande mamare. Uneori se constata prezenta de glande supranumerare (polimastie) sau absenta lor (amastie), uni sau bilateral.
Forma glandei mamare este variabila, de obicei emisferica, alteori piriforma, discoidala, sau cilindrica.
Topografic, ea se intinde superoinferior pe linia medio-claviculara, de la coasta IV -a pana la coasta VII -a, iar medio-lateral, de la linia parasternala la linia axilara anterioara. Lateral, glanda mai prezinta o prelungire axilara constanta. In adancime, tine pana la fascia muschiului pectoral mare, fiind deci separata de coaste si spatiile intercostale prin formatiunile anatomice care formeaza peretele anterior al axilei.
Dimensiunile si volumul variaza cu varsta, cu starea fiziologica, (sarcina, lauzie), si cu subiectul considerat. Pana la pubertate glanda mamara este putin dezvoltata. O data cu aparitia pubertatii, glanda incepe sa se dezvolte, pentru ca, dupa menopauza sa involueze.
Pielea care acopera glanda mamara prezinta in centru areola si mamelonul.
Areola este o zona circulara cu un diametru de 15-25 mm, care inconjoara baza mamelonului. Tegumentele acestei zone sunt subtiri si iau o culoare roza. Se observa pe areola cateva mici proeminente, care reprezinta deschiderea la piele a unor glande sebacee, usor hipertrofiate, cunoscute sub numele de tuberculi.
In timpul gestatiei la nivelul areolei apar mici tuberculi considerati de unii autori drept glande mamare accesorii, numite tuberculii Montgomery.
Centrul areolei se gaseste mamelonul, o proeminenta de forma cilindrica, avand 10-12mm lungime si 9-10mm latime. Uneori, mamelonul, in loc de a constitui o proeminenta, este infundat (mamelonul ombilicat). Suprafata mamelonului este neregulata, rugoasa, iar culoarea este mai inchisa decat cea a areolei, virand spre brun. La nivelul varfului se deschid 10-20 de orificii, care reprezinta deschiderea canalelor galactofore. La acest nivel pielea este mai subtire, aderenta, avand pe fata profunda o serie de fibre musculare netede, care constituie muschii subareolari, prin contractia carora mamelonul este pus in erectie.


Fisiere in arhiva (3):

  • Ingrijirea Pacientelor cu Cancer la San
    • coperta.doc
    • lucrare.doc
    • prima pag..doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!