Ingrijirea pacientiilor cu diabet zaharat de tip II

Cuprins licenta Cum descarc?

ARGUMENT 4
CAPITOLUL I DATE GENERALE DESPRE BOALA 1/3 DIN LUCRARE 6
1.1. Prezentarea notiunilor de anatomie si fiziologie a pancreasului 6
1. Definitie 9
2. Etiologie 9
3. Patogenie 11
4. Diagnistic clinic (Simptomatologie) 12
5. Diagnostic paraclinic 15
6. Diagnostic diferential 16
7. Evolutie. Prognostic 17
8. Tratament 19
a) Igieno-dietic 19
b) Tratament medical 22
c)Tratament chirurgical 28
CAPITOLUL. II. INGRIJIRI GENERALE 30
2.1. Supravegherea functiilor vitale si vegetative 30
2.2 Alimentatia bolnavului 33
2.2.1. Reguli de administrare a medicamentelor 38
2.3. Pregatirea pacientului si efectuarea tehnicilor impuse de afectiune 39
2.4. Educatie pentru sanatate. Profilaxia bolii 43
CAPITOLUL III. INGRIJIRI SPECIFICE 45
1. CAZUL I - PLAN DE INGRIJIRE 45
2. CAZUL II - PLAN DE INGRIJIRE 48
3. CAZUL III - PLAN DE INGRIJIRE 54
CONCLUZII 66
BIBLIOGRAFIE 68


Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENT
Pentru a se bucura de viata si pentru a da maximum de randament, omul in activitatea sa, are nevoie in primul rand de sanatate. 
Aceasta calitate poate fi pastrata doar prin constiinta omului fata de sine insusi, de cunoasterea propriului organism si a parametrilor si calitatilor acestuia, pastrarea lor cat mai bine pentru o durata cat mai lunga de viata si activitate. 
Pentru acestea omul trebuie sa cunoasca foarte bine conditiile si metodele de pastrare a sanatatii, cum ar fi: Respectarea igienei - alimentelor, imbracamintei, cunoasterea normelor sanitare de pastrare a sanatatii si modul de transmitere a bolilor, avand in vedere combaterea cat mai precoce a acestora; in cazul unor simptome de boala prezentarea la un cabinet medical sau la un cadru medical calificat, nicidecum tratarea prin metode empirice sau cu ajutorul unor persoane neavizate in acest domeniu, cunoasterea regulilor de alimentatie rationala si respectarea acestora, pe cat posibil, cunoasterea si punerea in aplicatie a metodelor de calire si pastrare a rezistentei organismului de la cea mai frageda varsta si pe toata durata vietii. 
Viata trebuie pastrata deci asa cum ne-a fost harazita cu toate calitatile ei si incercand sa depasim greutatile si defectele ce pot apare pe parcursul acesteia, cunoscandu-i bine caracteristicile. 
Diabetul zaharat este una dintre cele mai importante probleme de sanatate, care afecteaza toate varstele si toate categoriile sociale, cu care se confrunta populatia globului. Incidenta diabetului zaharat este in continua crestere in intreaga lume in raport cu situatia existenta inaintea celui de-al doilea razboi mondial. Astfel in SUA inainte de razboi morbiditatea prin diabet zaharat se intalnea la 0, 52%, in timp ce astazi se intalneste la 5% din populatie. 
Dupa cercetatorii americani, incidenta diabetului creste in SUA cu 6% pe an. In Franta si Anglia se intalneste la 4% din populatie, in Spania la 1, 97%, in Turcia la 1, 58%, in mediul rural si 3, 93% in mediul urban, in Egipt la 2, 15%, in Finlanda la 1, 5% in mediul rural si 3, 5% in mediul urban, in Austria la populatia alba 2-3% iar la aborigeni 19%. 
Cresterea morbiditatii se insoteste si de o schimbare in insasi evolutia clinica a bolii. Daca inainte de era insulinica, moartea bolnavului cu diabet zaharat survenea in proportie de 83% prin coma diabetica si intr-un procent neglijabil prin angiopatie diabetica, astazi mortalitatea prin coma diabetica a scazut la 0, 5-1%, in schimb mortalitatea prin micro si macroangiopatie diabetica a crescut la 70-80%. 
Diabeticii fac de 25 ori mai frecvent cecitate decat nediabeticii, de 17 ori mai frecvent boli renale, de 5 ori mai frecvent gangrena ce conduce la amputatie si de doua ori mai frecvent boli cardiace. 
Toate acestea sunt datorate cresterii duratei de supravietuire a diabeticilor datorita posibilitatilor terapeutice moderne precum si a posibilitatilor de depistare precoce a existentei diabetului precum si a eventualelor complicatii. 
Studiile facute in tara noastra in ultimii ani fixeaza prevalenta diabetului zaharat in Romania la un procent de 3% din populatie cu variatii in mediul urban de 4-4, 5% si in mediul rural de 1, 4-2, 8% fata de 0, 2% inainte de cel de-al doilea razboi mondial, mai mare la barbati (4, 4%) si mai mica la femei (3%) crescand paralel cu varsta 0, 6% la 25-30 de ani; 6, 6% la 61-65 de ani. 
Boala, in evolutia sa a aparut elemente noi. Coma diabetica a scazut de la 83%la 1, 2% in 1972, datorata disciplinei bolnavului decat posibilitatilelor medicale. Macroangiopatia si ateroscleroza cat si complicatiie acesteia ocupa principalul loc in tabloul clinic tardiv. 
Este important ca diabetul sa fie descoperit intr-un stadiu cat mai incipient. Acesta presupune efortul de a cauta persoanele predispuse aparitiei diabetului: obezii, bolnavii care au avut un accident ischemic, vascular, cerebral sau cardiac sau cei care prezinta litiaza biliara. Obezitatea este cauza cea mai importanta care declanseaza diabetul, intalnindu-se la 75-85% din bolnavi, manifestat la varsta adulta. O scadere rapida in greutate la un individ afebril tanar, trebuie sa trezeasca suspiciunea unui diabet. Aceasta scadere in greutate rezulta in urma pierderii de glucide prin urina de pana la 15%. La bolnavul netratat, scaderea in greutate este nociva, agravand boala si nevoia de insulina. 
CAPITOLUL I 
DATE GENERALE DESPRE BOALA
1.1. Prezentarea notiunilor de anatomie si fiziologie a pancreasului
Anatomia pancreasului: 
Pancreasul, glanda anexa a tubului digetiv, este asezat in partea profunda a cavitatii abdominale, inaintea coloanei lombare si inceputul stomacului, intre duoden si splina. Fiind traversat de radacina mezocolonului transvers, el este situat in ambele compartimente ale cavitatii abdominale, cea mai mare parte ramanand insa in etajul supramezocolic. Impreuna cu ficatul, pancreasul s-a dezvoltat din peretele duodenului si neavand loc in acest perete, a luat in cursul dezvoltarii un drum propriu in jurul duodenului. Locul de deschidere a celor doua conducte excretoare (canalul Wirsung si canalul hepatocoledoc ) arata punctul de unde au migrat mugurii embrionari, hepatic si pancreatic. Prin situatia lui topografica, pancreasul este un organ cu mobilitate redusa. El este fixat prin peritoneul parietal posterior care-l acopera pe fata sa anterioara, prin legaturile pe care le are cu duodenul (conductul sau excretor) si prin pediculii vasculari. 
Configuratie externa si raporturi: Pancreasul are o forma alungita asemanatoare literei "J". El se compune din mai multe portiuni, si anum e capul, gatul sau colul si coada . 
Capul pancreasului reprezinta extremitatea dreapta a glandei, asezata in scobitura potcoavei duaodenale. El are o fata anterioara, o fata posterioara si o circumferinta. Fata anterioara este traversata de radacina mezocolonului transvers. 
Colul pancreasului face trecerea intre cap si corp. El are un sant superior, numit santul duodenal si un sant inferior, numit santul sau incizura mezenterica prin care trec vasele mezenterice superioare. 
Coada pancreasului este mobila, fiind cuprinsa intr-o formatiune peritoneala, numita ligamentul pancreaticosplenic. Aceasta portiune prelungeste corpul pancreasului spre stanga pana la splina si rinichiul stang. Prin asezarea lui orizontala, fata posterioara a pancreasului vine in raport, de la dreapta la stanga, cu urmatoarele formatiuni anatomice mai importante: canalul coledoc, aorta si vena cava inferioara, vena porta si artera mezenterica superioara, artera si vena splenica.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ingrijirea pacientiilor cu diabet zaharat de tip II.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Asociatia Medicilor de Familie Bucuresti, Agenda Medicului de Familie 2007, Media Med Publicis, 2007
2. Basdekis Jean-Claude, Ghid de dietetica, Ed. Polirom, Iasi, 1999
3. Balaceanu-Stolnici C., Geriatrie practica, Ed. Medicala Almatea, Bucuresti, 1998
4. Hancu N., Veresiu I.A., Diabetul Zaharat, nutritia, bolile metabolice-Manual clinic pentru medicii de familie, Ed. National, 1999
5. Hope R.A., Longmore J.M., Hodgetts T.S., Ramrakha P.S., Manual de medicina clinica- editia a III-a, Ed. Medicala, Bucuresti 1995
6. Mincu I., Alimentatia dietetica a omului sanatos si bolnav, Ed. Enciclopedica, Bucuresti, 2007
7. Mota M., Mota E., Diabetul zaharat. Un alt ghid, Grupul de edituri Tribuna
8. Restian A., Bazele Medicinei de Familie- Editia a III-a revizuita, Ed. Medicala, Bucuresti, 2009
9. Petrovanu R. si colab., Medicina interna. Probleme de diagnostic si tratament in activitatea medicului de familie, Institutul European, Iasi, 2000
10. Tierney L., McPhee S.J., Papadakis M.A., Diagnostic si tratament in practica medicala,Ed. Stiintelor Medicale, Bucuresti, 2001


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!