Îngrijirea pacientiilor cu hemoragie digestivă superioară

Cuprins licență Cum descarc?

ARGUMENT
CAPITOLUL I: DATE GENERALE DESPRE BOALA
1.1.NOTIUNI DE FIZIOLOGIE SI SEMIOLOGIE 7
1.2.MODIFICARI HEMATOLOGIC ..16
1.3.ANEMIILE ... . 18
1.DEFINITIE . . 18
2.FIZIOPATOGENIE . ...19
3.CLASIFICARE ...20
1.4.ANEMIA POSTHEMORAGICA ACUTA ..22
1.DEFINITIE ..22
2.SIMPTOMATOLOGIE ...22
3.TRATAMENT .23
CAPITOLUL II: INGRIJIRI GENERALE ACORDATE PACIENTULUI CU ANEMIE POSTHEMORAGICA ACUTA
1.INTERNAREA PACIENTULUI ..24
2.ASIGURAREA CONDITIILOR DE SPITALIZARE 25
3.ASIGURAREA CONDITIILOR IGIENICE ALE PACIENTULUI .. ..25
4.SUPRAVEGHEREA FUNCTIILOR VITALE SI VEGETATIVE .. .26
5.ALIMENTATIA PACIENTULUI .. .27
6.ADMINISTRAREA MEDICAMENTELOR SI HIDRATAREA ... ..27
7.PREGATIREA PREOPERATORIE SI INGRIJIRILE POSTOPERATORII..27
8.EDUCATIA PENTRU SANATATE 29
9. EXTERNAREA PACIENTULUI 30
CAPITOLUL III: INGRIJIRI SPECIFICE
CAZUL I 31
CAZUL II ..34
CAZUL III .36
CONCLUZII ..38
BIBLIOGRAFIE
ANEXE


Extras din licență Cum descarc?

ARGUMENT
Anemia este una dintre afectiunile intalnite frecvent in practica medicala. Desi este greu de dat o cifra statistica, multe forme de anemii fiind ascunse indaratul bolii care le-a provocat, totusi se apreciaza ca aproape 1/5 din bolnavii internati in sectiile medicale din spitale prezinta o anemie de grad variabil. Istoricul anemiei ne poarta pana in Antichitate. In scrierile lui Hipocrat se gaseste expresia ,,anemie" pentru a defini starea persoanelor plapande si fara sange iar preotii-medici egipteni cunosteau boala cu multe secole inaintea erei noastre, asa cum o dovedesc scrierile pe papirus. Si in scrierile grecesti vechi se fac mentiuni care atesta cunoasterea bolii. Membrii unui vechi trib din Asia Mica -  chalibii -  erau invatati sa consume produse care contin fier, ceea ce arata ca in mod empiric ca isidadeau seama care alimente aduc fier in organism. Lipsa de sange, urmare a unor pierderi cronice de sange, a infectiilor, era cunoscuta de Ambroise Pare (medic francez din perioada Renaterii ), care folosea alimente ispititoare, gustoase pentru a-si fortifica bolnavii. In cartea lui Varandel ( profesor la Facultatea din Montpellir-1620 ) se gaseste termenul de -  chloroza - , aplicat anemiei adolescentelor. Archygene o denumea -  frigurile albe - , iar Lange , -  boala fecioarelor". Descoperirea microscopului a atras dupa sine si punerea in evidenta a globulului rosu (1673), ceea ce a constituit un pas important in cunoasterea anemiilor.Alt pas inainte in studiul anemiilor a fost recunosterea prezentei fierului in sange. Noi si valoroase cunostine asupra diferitelor forme de anemii aduc marii clinicieni din secolul al-XIX-lea.
Astfel, S.P. Botkin, fondatorul scolii medicale ruse, referindu-se la cauzele anemiilor, a atras atentia ca la baza unor forme de anemie stau modificari ale altor organe. Medicul englez Th. Addison si, putin mai tarziu, medicul din Zurich , Biermer, au descris una dintre cele mai importante forme de anemii: anemia pernicioasa. Un progres tehnic l-a constituit descoperirea unei metode de coloratie a frotiurilor de sange, careoferea mai multe detalii asupra celulelor sanguine. Ulterior, cunostintele asupra mecanismului de producere a anemiilor au progresat mulumita ajutorului laboratorului cat si utilizarii acelei deosebit de importante metode de studiu a maduvei osoase cu ajutorul punctiei sternale introduse de medicul rus Arinkin-1924.
Chimia moderna (prin folosirea unor tehnici de finee) ca si utilizarea izotopilor radioactivi au impins cumostintele medicale asupra anumitor forme de anemii pana la tulburari ale fermenilor globului rosu sau ale structurii chimice ale hemoglobinei. Prinaceasta, au putut fi explicate multe aspecte obscure in trecut asupra anumitor forme de anemii pana la tulburari ale fermenilor globulului rosu sau ale structurii chimice ale hemoglobinei. Prin aceasta, au putut fi explicate multe aspecte obscure in trecut ale anemiilor prin lipsa de fier.Cunoaterea tot mai buna a mecanismului de producere a anemiilor a stimulat o serie de cercetari deosebit de importante privind tratamentul acestora, ceea ce a permis, in secolul nostru, descoperirea extractelor de ficat si, mai recent, a vitaminei B12 si a acidului folic, foarte utile in combaterea anumitor forme de anemie. 
CAPITOLUL I
DATE GENERALE DESPRE BOALA
1.1.NOTIUNI DE FIZIOLOGIE SI SEMIOLOGIE
Sangele este tesut lichid care iriga toate organele si tesuturile. Cantitatea de sange din organism este de 4 - 5 1, din care o parte este sangele circulant, iar restul de depozit, care va fi aruncat in circulatie la nevoie. Sangele este alcatuit din plasma si elemente figurate: eritrocite, granulocite, limfocite, plasmocite, monocite si trombocite. Elementele figurate sunt elaborate de organele hematopoietice, notiunea de hematopoieza referindu-se la procesele biologice care duc, in final, la formarea celulelor sanguine mature. In trecut, s-au emis mai multe teorii in legatura cu acest proces de formare, in functie de numarul celulelor precursoare: monofiletica, dualista, pluralista. Astazi este cunoscut faptul ca celulele sanguine deriva din mezenchim. Pe aria vasculara a sacului vitelin apar precoce insule de celule, dintre care cele periferice formeaza vasele sanguine, iar cele centrale, celulele stem-hematopoietice. Initial, aceste celule migreaza, de pe suprafata sacului vitelin, in ficat, splina, maduva si timus, unde formeaza rezervoare secundare. Din luna a Ii-a incepe faza hepatosplenica a hematopoiezei, iar din luna a V-a, faza medulara. Celulele au doua proprietati de baza: diferentierea spre un tip celular sau altul si autore-producerea, care face ca rezervorul de celule stern sa se mentina intact, desi diferentierea este continua. Se pot deosebi celule stern pluripotente (capabile sa se diferentieze) pentru toate sistemele celulare, pluripotente pentru anumite sisteme celulare si celule stern uni-potente, pentru un anumit sistem celular. La ultimul nivel actioneaza stimulii specifici (eritropoietina, granulopoietina, trombopoietina), pentru diferentiere in celule adulte.
Un rol important in hematopoieza il are maduva osoasa (torace, vertebre, craniu, pelvis). La adult maduva este rezervorul activ de celule stern pentru toate tipurile de celule sanguine, atat pentru cele care se diferentiaza intramedular (eritrocite, granulocite, trombocite si monocite), cat si pentru limfocite si plasmocite, care se diferentiaza extrame-dular. Acest fenomen se realizeaza pirnmigrarea celulelor stern, care persista in tot timpul vietii adulte. Fiecare celula indeplineste functii specifice: eritrocitele transporta gazele respiratorii (O2 si CO2), trombocitele iau parte la hemostaza, granulocitele (neu-trofile, eozinofile si bazofile) si macrofagele asigura fagocitoza, limfocitele si plasmocitele produc anticorpi si formeaza sistemul imun. Fagocitoza si imunitatea sunt mecanismele de baza prin care organismul lupta impotriva a aceea ce este strain (non seif). Traditional, sub denumirea de leucocite sunt cuprinse celulele sanguine care indeplinesc functia de aparare (granulocite, monocite, limfocite, plasmocite). in dramul lor de la stadiul de stern spre cel adult, celulele sanguine se diferentiaza, prolifereaza si se matureaza. Intre distrugerea si producerea celulelor sanguine exista un echilibru, care face ca numarul elementelor figurate din sange sa fie constant la individul normal.
Cercetarea hematopoiezei se face cu ajutorul mielogramei, splenogramei si adeno-gramei. in practica se foloseste, mai ales, mielograma (prin punctie sternala). 
Mielograma sternala prezinta: hemocitoblasti 1 - 2%; mieloblasti 0,5%; promielocite 1 - 8%; mielocite: neutrofile 5 - 14%; eozinofile 0,3 - 3%; metamielocite: neutrofile 13 - 30%; eozinofile 0 - 4%; bazofile 0-l%; normoblasti 7 - 32%; macroblasti 1 - 8%; limfocite 3 -20%; megacariocite 0 - 3%; celule reticulare 0 - 2%.
Pe langa elementele figurate, sangele mai contine apa (90%), substante organice si anorganice. Dupa indepartarea elementelor figurate din sange (prin centrifugare) ramane plasma.


Fisiere în arhivă (1):

  • Ingrijirea pacientiilor cu hemoragie digestiva superioara.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1.Anemiile, Conf. Dr. Constantin Negoita, Editura Medicala, Bucuresti,1963 .
2.Medicina de familie, Adrian Restian, Editura Medicala 
3.Dictionar de medicina Oxford, Traducere: Gheorghe Vasilesu, Editura ALL, Timisoara, 2005 .
4.MEMO MED Memorator de medicamente Ghid farmacoterapic, Editia 12, Editura Minesan, Bucuresti, 2006 .
5.Internet.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:



* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!