Ingrijirea Pacientilor cu Eventratie

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.5
CAPITOLUL I
ABORDARI MEDICALE PRIVIND EVENTRATIILE.7
1.1 Introducere. Istoric chirurgical.7
1.2 Definitie.8
1.3 Etiopatogenie.9
1.4 Anatomo-patologie.11
1.5 Clasificarea eventratiilor.11
1.6 Tablou clinic.14
1.7 Tratamentul eventratiilor.14
CAPITOLUL II
NURSINGUL EVENTRATIILOR.21
2.1 Cele mai importante proceduri de nursing.22
2.2 Obiectivele ingrijirii in perioada preoperatorie.24
2.2.1 Obiective specifice.24
2.3 Pregatirea preoperatorie din ziua operatiei.28
2.4 Pregatirea operatorie speciala.30
2.5 Pregatirea preoperatorie de urgenta.30
2.6 Ingrijirea intraoperatorie.31
2.7 Supravegherea si ingrijirea postoperatorie.34
CAPITOLUL III
PARTEA SPECIALA-PREZENTARE CAZURI.38
3.1 Cazul numarul 1.38
3.2 Cazul numarul 2.43
3.3 Cazul numarul 3.47
Bibliografie.53
Concluzii.55
Anexe


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
O eventratie inseamna o hernie ce apare la nivelul unei foste operatii, adica o operatie rupta la ceva vreme de la momentul intial. 
Ea apare ca o umflatura sub piele si poate fi dureroasa spontan sau la palpare. In cazul unei eventratii, slabiciunea peretelui este data de operatia practicata in trecut in zona respectiva, caci desi organismul reface structura peretelui, ea nu va fi niciodata la fel de rezistenta ca a unei zone neoperate. 
Astfel in timp, datorita efortului depus de pacient si din cauza altor factori ce tin de situatia locala, cicatricea musculara se rupa treptat si lasa loc stratului intern al abdomenului(peritoneul) sa se deplaseze spre exterior, impins fiind de presiunea intraabdominala. 
Zona cicatricii postoperatorii incepe a se deforma, aparand ca o umflatira cand adbomenul se contracta si ca o gaura, defect parietal in conditii de relaxare a peretelui.
In cazurile severe, diferite organe abdominale se pot angaja prin defectul peretelui si vor aparea sub piele.
In cazul in care suferinta similara apare intr-o zona neoperata, ea nu se va numi eventratie, ci hernie.
Cine este expus riscului de a face o eventratie? Eventratiile sunt cel mai probabil sa apara la pacientii obezi si gravide. Un istoric de mai multe interventii chirurgicale abdominale pot creste riscul de eventratie.
Cresterea semnificativa in greutate sau sarcina, situatii ce sporesc presiunea abdominala, la fel ca si ridicarea de greutati, sunt factorii cei mai intalniti in aparitia unei eventratii. In timp ce eventratii le se poate dezvolta dupa luni sau ani de la operatie, debutul acestora se face in primele 3-6 luni dupa interventia chirurgicala.
Diagnosticul unei eventratii se face similar cu cel a unei hernii. Medicul va solicita un istoric complet din partea pacientului. 
Prezenta unei interventii abdominale in antecedente insotita de bombarea zonei operate duce la suspiciunea unei eventratii, ce va fi confirmata de examenul fizic si uneori de investigatii suplimentare de genul ecografiei sai tomografiei. 
Rareori insa sunt necesare aceste investigatii, examenul fizic fiind de cele mai multe ori suficent. Eventratia poate sa nu fie vizibila cu exceptia cazului in care pacientul este implicat intr-o activitate care creste presiunea abdominala, cum ar fi tuse, stranut, impingand de a avea un scaun, sau ridicarea unui obiect greu. 
Pacientul va fi pus sa tuseasca sau sa-si incordeze musculatura abdominala pentru a se evidentia acele eventratii de mici dimensiuni, putin vizibile in repaus.
Singururl tratament al unei eventratii este cel chirurgical. Nu exista medicamente care se repare un defect, o ruptura. Intreruperea efortului fizic si mentinerea unui regim de viata de crutare, poate in cel mai bun caz, doar sa reduca viteza de dezvoltare, si asta nu in toate situatiile.
O eventratie poate fi suficient de mica pentru ca repararea chirurgicala sa fie doar o posibilitate si nu o necesitate. Daca ea este este mare, provoaca durere sau este in continua crestere, repararea chirurgicala devine necesara astfel motivele ce duc la operatie sunt de natura functionala sau estetica. Abdomenul ce contine un defect nu numai ca va arata ciudat si inestetic dar va fi si insuficient functional. Criterii de recomandare a operatiei:
o Dezvoltarea progresiva cu cresterea in dimensiuni;
o Dimensiuni importante;
o Aspect evident inestetic;
o Este vizibila si in starea de relaxare a peretelui abdominal;
o Este dureroasa.
O eventratie ce se blocheaza in afara abdomenului, nemaiputand fi redusa prin manevrele obisnuite se numeste incarcerata. In acesta situatie ea nu este neaparat o urgenta dar riscul de a produce leziuni ale organelor blocate in acea pozitie creste foarte mult. 
Ea se poate strangula, acesta fiind termenul ce demeneaza suferinta organelor interne angajate in sacul de eventratie, devenind o urgenta imediata. Netratata o eventratie strangulata duce obligatoriu la leziuni ireversibile interne ce pot provoca decesul.
O hernie strangulata poate fi identificata prin culoarea rosie intensa sau violeta a tesutului bombat. 
Ea poate fi insotita de dureri severe, dar nu este intotdeauna. Greata, varsaturile, diaree si umflarea abdomenului pot fi, de asemenea, semne de strangulare.
Cei mai multi pacienti sunt capabili a reveni la activitatea normala in termen de 5-14 zile. La fel ca si la hernii, recuperarea este mult mai rapida daca se opereaza laparoscopic. De asemenea riscul de recidiva si de infectie a protezei folosite sunt mai mici in metoda mentionata.
CAPITOLUL I
ABORDARI MEDICALE PRIVIND EVENTRATIILE
1.1 Introducere. Istoric chirurgical
Estetica corpului isi are radacinile in antichitate, inca din anul 30 i. Hr. 
Eventratiile sunt afectiuni care apar datorita slabirii peretelui abdominal si se manifesta prin iesirea sub tegumente a organelor peritoneale, printr-o zona considerata neherniara.
Rata de incidenta este din ce in ce mai crescuta, fiind asociate cu o scadere a calitatii vietii si cu costuri socio-economice crescute .
Potrivit lui Quenu, eventratia adevarata era cea provocata de sarcina; ceea ce numim eventratie abdominala postoperatorie astazi se gaseste sub denumirea de "hernie incizionala". Acest concept a fost dezvoltat la sfarsitul secolului 19 - inceputul secolului 20, cand numarul de eventratii postoperatorii a crescut si, in acelasi timp, tehnicile chirurgicale s-au dezvoltat si multiplicat. Demars si Marx sunt considerati primii care au realizat o abdominoplastie in anul 1890. 
De atunci, cazurile au devenit din ce in ce mai numeroase in Europa, mai ales in Franta si Germania. La Congresul Francez de Chirurgie din 1905, Gaudet si Morestin au relatat inchiderea transversa a ombilicului in vindecarea herniilor mari, in combinatie cu rezectia excesului de piele si grasime si pastrarea omblilicului. Alte articole au urmat, intr-o succesiune foarte rapida. 
In anul 1956, Usher raporta utilizarea de mese din polipropilena in tratamentul eventratiilor si herniilor inghinale. Polipropilena este un polimer cu proprietati termoplastice care, spre deosebire de nylon, nu absoarbe apa. In caz de infectie, drenajul si antibioterapia pot fi suficiente.


Fisiere in arhiva (2):

  • Anexe.doc
  • Ingrijirea Pacientilor cu Eventratie.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Papilian V. Anatomia omului (vol. 2. Splanhologia). Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1979;
2. Ifrim M, Niculescu G. Compediu de anatomie. Editura stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti, 1988;
3. Groza PP. Fiziologie. Editura Medicala, Bucuresti, 1991;
4. Angelescu N. Patologie chirurgicala vol. I si II. Editura Celsius, Bucuresti 2003;
5. Angelescu N. Propedeutica medico-chirurgicala. Editura Medicala, Bucuresti, 1993;
6. Burghele Th. Studiul terenului in chirurgie. Editura Medicala, Bucuresti, 1965;
7. Universitatea de Medicina si Farmacie ,,Carol Davila" Bucuresti. Teza de doctorat: Particularitati de tactica si tehnica chirurgicala in protezarea defectelor abdominale mari din eventratiile postoperatorii. Conducator stiintific: Prof. Dr. Radu Serban Palade, Doctorand dr. Nicu Grigore, 2008 (rezumat);
8. Vasile D., Grigoriu M. Chirurgie si specialitati inrudite. Manual pentru scolile sanitare postliceale. Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1995;
9. Titirca L. Urgente medico-chirurgicale, Editura Medicala, Bucuresti, 2000; 
10. Mihailescu. M. Chirurgia pentru cadre medii. Editura Medicala, Bucuresti, 1991; 
11. Simici P. Patologie chirurgicala si mica chirurgie pentru cadre medii. Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1986; 
12. Universitatea de Vest Vasile Goldis Arad, Facultatea de Medicina Generala Specialitatea Asistenta Medicala. Lucrare de Diploma: ,,Ingrijirea pacientului cu colecistectomie laparoscopica". Coordonator stiintific Prof. Univ. Dr. Ioan Crisnic, absolvent Malos (Ghatas)I. Felicia-Gabriela, 2010;
13. Chiru F, Chiru G, Moraru L. Ingrijirea omului bolnav si a omului sanatos. Editura Cison, Bucuresti, 2001; 
14. Morariu L, Ivan M, Spataru R, Chiru Fl. Bazele teoretice si practice ale ingrijirii omului sanatos si bolnav, Edit. Universul, Bucuresti, 2000;
15. Titirca L si colab. Tehnici de evaluare si ingrijire acordate de asistenti medicali, vol.II. Editura Viata Medicala Romaneasca, 2006; 
16. Mozes C. Tehnica ingrijirii bolnavului, Editura Medicala, Bucuresti, 2006;
17. Mozes C. Cartea asistentului medical. Tehnica ingrijirii bolnavului. Editia a VII-a, Ed. Medicala, 2006;
18. Szekely Cs. Nursing Clinic, curs litografiat, Partea I-a, Arad, 2006;
19. Szekely Cs. Nursing Clinic, curs litografiat, Partea II-a, Arad, 2007;
20. Balta G, Metaxatos A, Kyovski A. Tehnici de ingrijire generala a bolnavilor. Editura Didactica si Pedagogica, 1983;
21. Balta G, Stanescu MO, Metaxatos A, Kyowski A, Titirca L. Tehnici speciale de ingrijire a bolnavilor. Editura Didactica si Pedagogica, 1983; 
22. Titirca L. Breviar de explorari functionale si ingrijiri speciale acordate bolnavului. Editura Viata Medicala Romaneasca, 2008;
23. Titirca L. Ghid de nursing - cu tehnici de evaluare si ingrijirile corespunzatoare nevoilor fundamentale. Editura Viata Medicala Romaneasca, 2006;
24. Titirca L. Ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii medicali, Editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 2000; 
25. Titirca L. Manual de ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii medicali. Editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 2003; 
26. Palade RS. Manual de chirurgie generala. Tehnica ingrijirii chirurgicale a bolnavului. Editura Bic All, Bucuresti, 2008;
27. Daschievici S, Mihailescu M. Chirurgie - manual pentru cadre medii si scoli sanitare postliceale. Ed. Medicala, 2009;
28. Borundel C. Medicina interna pentru cadre medii. Ed. a-4-a, rev. Editura All, Bucuresti, 2009;
29. Mercut D. Nursing chirurgical: lucrari practice, Editura Medicala Universitara Craiova, 2007; 
30. Chifan M, Georgescu S, Tircoveanu E, Niculescu D, Bordea M. The surgery of intestinal obstruction in the elderly. Rev Med Chir Soc Med Nat Iasi. 1989 Oct-Dec;93(4):711-713.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!