Ingrijirea Pacientilor cu Fractura Diafizara de Femur

Cuprins licenta Cum descarc?

I . Introducere .
II. Memoriu justificativ.
III.Notiuni de anatomie si fiziologie.
3.1.Anatomia si fiziologia femurului.
IV.Prezentarea teoretica a bolii.
4.1.Definitia fracturilor de femur.
4.2.Epidemiologie si etiopatogenie.
4.3Anatomie patologica.
4.4Clasificare.
4.5Simptomatologie clinica.
4.6Diagnostic pozitiv si diagnostic diferential.
4.7Complicatii.
4.8 Evolutie si prognostic.
4.9Tratament.
4.10 Principiile si obiectivele recuperarii.
V.Rolul asistentei medicale in ingrijirea pacientilor .
V. Prezentare de cazuri.
VI.Concluzii.
VII.Bibliografie.


Extras din licenta Cum descarc?

I. INTRODUCERE
Fracturile se intalnesc frecvent la toate varstele, dar mai ales la varste active, dar in ultimul timp numarul accidentelor de circulatie sunt in crestere.Ca procentaj fracturile reprezinta 10 - 20% din totalul traumatismelor si sunt de 10 ori mai frecvente decat luxatiile.Osteoporoza varsta inaintata reprezinta un factor de risc al fracturii.Rolul asistentei medicale in nursingul acestei afectiuni este extrem deimportant, incepand cu dirijarea bolnavilor care au suferit o fractura spreserviciul de specialitate cat si ingrijirile si nevoile de care trebuie sa beneficieze. Nu este de neglijat nici componenta psihica a bolnavului in fracturi carede multe ori este imobilizat la pat, devenind mai irascibil si unde rolul asistenteimedicale este de a-l incuraja si de a-l introduce in viata sociala cat mai rapid.Educatia sanitara prin mediatizare, prin toate mijloacele pe care asistentulmedical trebuie sa le faca vizavi de fracturile patologice la personae in varstaeste tot de avengura asistentului medical.
II.Notiuni de anatomie si fiziologie a femurului
Anatomia coapsei.
Scheletul coapsei este format din femur. Femurul este format din epifiza proximala, ce reprezinta capul femurului, colul si doua tuberozitati (marele si micul trohanter). Capul are forma a 2/3 de sfera si se articuleaza cu cavitatea acetabulara a coxalului mare si micul trohanter, sunt uniti anterior prin linia intertrohanterica iar posterior prin creasta intertrohanterica.
Diafiza este prismatica prezentand o fata anterioara, una mediala si alta laterala. La unirea fetelor mediala si laterala, se observa linia aspra care in sus se trifurca iar in jos se bifurca.
Epifiza distala prezinta doua suprafete articulare numite condilii femurale. Anterior intre cei doi condili, se afla suprafata paletata, iar posterior fosa intercodiliara. Deasupra condilului medial se afla epicondilul medial, iar deasupra condilului lateral se afla epicondiliul lateral.
Structural, la nivelul corpului (diafiza), se remarca in centru, canalul medular ce contine maduva osoasa. In jurul canalului medular, se afla o zona de tesut osos compact care are in structura sa sisteme hawersiene (osteoane) - unitati morfostructurale ale tesutului osos. In centrul osteonului se afla canalul Hawers, tesut conjuctiv si vase de sange. In jurul canalului Hawers sunt dispuse 10 - 12 lamele osoase concentrice, in care se afla cavitati numite osteoplaste, in interiorul carora sunt adapostite osteocitele. In afara tesutului osos compact, se dispune periostul, o membrana conjuctiva vasculara, cu rol in cresterea osului in grosime si in refacerea tesutului osos la nivelul fracturilor. Periostul este alcatuit din fibre conjuctive si este bogat vascularizat si inervat. La exterior, prezinta o patura fibroasa iar la interior o patura osteogenetica cu rol in formarea tesutului osos. La locul de unire a diafizelor cu epifizele osoase apare cartilagiul de crestere, responsabil de cresterea in lungime a oaselor.
Epifizele sunt in structura lor, tesut spongios, in interior si tesut compact la periferie. Tesutul spongios din interiorul epifizelor, privit la microscop, este format din lamele osoase care se intretaie si delimiteaza spatii numite areole, pline cu maduva rosie. Areolele sunt echivalentul canalului medular din diafiza oaselor lungi.
Musculatura coapsei se imparte in trei grupe functionale: extensori, flexori si aductori.
Muschii extensori:
a) muschiul croitor este flexor si slab aductor al articulatiei coxofemurale in locomotie, flexor al gambei pe coapsa si rotator intern al genunchiului (cand gamba este partial flexata).
b) muschiul cvadriceps femural, este extensor al articulatiei genunchiului.
Muschii flexori
a) muschiul semitendinos situat pe partea mediala a fetei posterioara a coapsei, este flexor al genunchiului, efectueaza o rotatie interioara daca genunchiul se afla in flexie.
b) muschiul semimembranos situat sub muschiul precedent si are aceasi actiune ca si muschiul semitendios.
c) muschiul bicept femural actioneaza ca flexor al genunchiului, efectueaza si o rotatie laterala, daca genunchiul se afla in flexie.
Muschii aductori sunt situati in partea mediala a coapsei:
a) muschiul pectineu are o slaba actiune de aductie, este mai mult un flexor si un rotor exterior al coapsei.
b) muschiul aductor lung are actiune de aductie, flexie si rotatie a coapsei.
c) muschiul aductor scurt, similar cu muschiul aductor lung.
d) muschiul gracilis, situat pe partea mediana a coapsei. Ca actiune are o componenta de aductie si de rotatie interna a gambei, daca genunchiul se afla in flexie.
e) muschiul aductor mare, muschi profund, situat in partea mediala a coapsei, este cel mai puternic aductor al coapsei, avand insa o actiune de rotatie interna. Un mic fascicol cu origine pe puleib, face flexia coapsei.


Fisiere in arhiva (3):

  • A 2 A PAG.doc
  • femur.doc
  • MINISTERUL EDUCATIEI.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!