Îngrijirea pacienților cu insuficiență renală acută

Cuprins licență Cum descarc?

C A P I T O L U L  I	3
1.1.	Notiuni de anatomie a aparatului urinar	3
1.2.	Prezentarea teoretica a insuficientei renale acute	6
        1.2.1. Definitie	6
        1.2.2. Etiologie	6
        1.2.3. Patogenie	6
        1.2.4. Simptomatologia	7
        1.2.5. Tratament	7
C A P I T O L U L I I	9
    Ingrijirea pacientului de la internare pana la externare	9
2.1. Internarea pacientului in spital.	9
2.2. Asigurarea conditiilor de spital	9
2.3. Asigurarea conditiilor igienice pacientilor internati	10
        2.3.1. Pregatirea patului si a accesoriilor lui	10
        2.3.2. Schimbarea lenjeriei de pat	10
        2.3.3. Asigurarea igienei personale, corporale si vestimentare a pacientului	11
        2.3.4. Efectuarea toaletei generale si pe regiuni a pacientului	11
        2.3.5. Observarea pozitiei pacientului in pat	12
        2.3.6. Schimbarea pozitiei si mobilizarea pacientului	13
        2.3.7. Captarea eliminarilor	14
2.4. Supravegherea functiilor vitale si vegetative	15
2.5. Alimentatia bolnavului	17
2.6. Administrarea medicamentelor si hidratarea organismului	18
2.7. Recoltarea produselor biologice si patologice	19
2.8. Pregatirea pacientului si efectuarea tehnicilor impuse de insuficienta renala	21
2.9. Educatia pentru sanatate	22
2.10. Externarea pacientului	23
C A P I T O L U L I I I	24
Prezentarea planurilor de ingrijire	24
CAZUL NR. 1	25
CAZUL NR. 2	29
CAZUL NR. 3	33
C O N C L U Z I I	37
B I B L I O G R A F I E	38


Extras din licență Cum descarc?

1.1.Notiuni de anatomie a aparatului urinar
Aparatul urinar sau excretor are un rol deosebit de important servind la eliminarea din organism a produsilor toxici, rezultati din procesele catabolice. Caile excretoare sunt formate din bazinet, ureter, vezica urinara si uretra.
Rinichiul
Este un organ pereche (stang sau drept) indeplinind functia de secretie si excretie a urinii. Sunt asezati in cavitatea abdominala retroperitoneal in regiunea lombara de o parte si de alta a coloanei vertebrale, la nivelul vertebrelor T11, T12, L1, L2 si L3. Forma rinichilor este asemanatoare unor boabe de fasole. Suprafata lor este neteda, lucioasa avand o culoare bruna - rosiatica. Rinichiul prezinta o fata anterioara si una posterioara, doua margini si doi poli (superior si inferior). Marginea laterala este convexa. Iar marginea mediana este concava si prezinta o incizura mai profunda numita hilul renal. La adultul normal rinichiul are o greutate de 120 - 150 de grame, lungime de 10 - 12 cm, latime de 5 - 6 cm, iar grosimea de 3 cm. Unitatea morfologica a rinichiului este nefronul. Fiecare rinichi uman contine 1 - 1,3 milioane nefroni.
Caile urinare
Reprezinta ansamblul de canale pe care urina le parcurge la eliminarea in exterior. Aceste canale sunt: bazinetul, ureterul, vezica si uretra.
Bazinetul este asezat in sinusul renal care se gaseste in dreptul hilului. Artera si vena renala se gasesc situate la nivelul hilului pe fata ventrala a bazinetului.
Ureterul este un conduct lung de 25 - 30 cm, cu calibru neuniform prin care se scurge urina din bazinet in vezica urinara. Prezinta doua portiuni: portiunea abdominala si portiunea pelviana.
Vezica urinara este un organ cavitar, situat in pelvis inapoia simfizei pubiene in loja vezicala. Ea indeplineste rolul de rezervor al urinei, care apoi este evacuata in exterior prin actul mictiunii.
Uretra este tubul exterior al vezicii, la femei este asezata inapoia simfizei pubiene si anterior de peretele vaginului. Atunci cand nu este dilatata este in jur de 6 mm si lung de aproximativ 3,8 cm. Orificiul exterior al uretrei este situat intre clitoris si orificiul vaginal.
Fiziologia aparatului urinar
Rinichiul este considerat obisnuit doar ca principal organ al excretiei, avand functia de a epura sin plasma si a elimina in urina diferite substante endogene nevolatile, inutilizabile chiar toxice, rezultate ale metabolismului celular, in special a celui proteic, precum si diverse substante exogene introduse in organism pe diverse cai. Acest proces prezinta doua faze:
- faza de elaborare a solutiei, care are loc in rinichi, constituind functia de excretie a acestuia;
- faza de transport a acestei solutii de la rinichi la exterior indeplinita de caile urinare
Functia rinichiului
Rinichiul este un organ care are proprietatea de a absorbi din sange diferite substante minerale si organice sub forma de solutii din care se elaboreaza urina.
Urina este o solutie apoasa, alcatuita din saruri estrase din plasma sanguina, produsi finali ai metabolismului si diferite substante introduse accidental in organism (medicamente, coloranti). Urina are o culoare galbena de nuanta variabila, depinzand de alimentatie si de starea organismului.
Densitatea urinei normale variaza intre 1015 si 1025. in anumite stari poate sa scada sau sa creasca peste aceste limite. Reactia ei este acida (Ph-ul fiind intre 5 - 6,6) dar aceasta variaza cu regimul alimentar si cu starea organismului.
In compozitia urinei normale se gasesc: apa in proportie de 90% in care se gasesc dizolvate celelalte componente ale urinei, reprezentate prin substante organice in proportie de 5%. Aceasta inseamna ca un litru de urina contine 950 ml apa si 50 ml substante dizolvate. Dintre acestea aproximativ 20 ml sunt substante minerale, iar aproximativ 30 ml sunt substante organice. Dintre substantele minerale trebuie remarcate clorurile, sulfatii, fosfatii si carbonatii, clorura de sodiu se gaseste in cea mai mare cantitate ajungand la 12 - 14g/l, celelalte se gasesc in cantitati mai mici.
Substantele organice din urina reprezinta produsii de dezasimilatie ai proteinelor, iar printre acestia un rol foarte important il are acidul uric.
Formarea urinei
In decurs de 14 h prin rinichi trec aproximativ 1500 l de sange dintre care se elimina sub forma de urina cca 1500 ml. urina se formeaza in rinichi si in tubii uriniferi. Se admite ca mecanismul de formare a urinei se desfasoara in 3 faze, la niveluri diferite ale tubilor uriniferi: 
Faza I - reprezinta filtrarea glomerulara, are loc in capsula Bowmann
Faza II - consta in reabsorbtia tubulara care se produce la nivelul celorlalte segmente ale tubului urinifer.
Faza III - reprezinta secretia tubulara.
Formarea urinei in tubii uriniferi se numeste diureza.
Diureza produce la un adult sanatos in 24 h o cantitate de urina de aproximativ 1,5l in conditiile unei alimentatii normale.
Activitatea renala este reglata pe cale reflexa ti pe cale umorala.
Excretia urinei
Urina formata in tubii uriniferi se scurge in tuburile colectoare Bellini si picatura cu picatura ajunge in bazinet de unde trece in ureter (in fiecare minut trece prin ureter 2 - 2,5 ml urina). Prin formarea neincetata urina trece si ajunge in vezica urinara, unde se acumuleaza ca intr-un rezervor. Cand cantitatea de urina ajunge la 250 - 300 ml atunci se realizeaza in vezica o presiune care excita terminatiile nervoase din peretele vezical.
Aceste excitatii provoaca pe cale reflexa contractia muschilor vezicali si simultan relaxarea sfincterului vezical, astfel se elimina urina iar actul poarta denumirea de mictiune.
Mictiunea este un act reflex, condus de u centru nervos care se afla in maduve sacrala. Actul mictiunii poate fi condus voluntar, fie impiedicand producerea ei, fie declansandu-l chiar si atunci cand vezica nu este prea plina.
Functiile rinichiului:
- functia de epurare sanguina
- functia de mentinere a echilibrului osmotic
- functia de mentinere a echilibrului acido - bazic
Alterarea acestor functii conduce la aparitia sindromului de insuficienta renala, urmata uneori de instalarea comei uremice.
1.2.Prezentarea teoretica a insuficientei renale acute
1.2.1. Definitie
Suprimarea in mod brusc si potential reversibila a functiilor renale cu repercusiuni clinice generale, umorale si urinare defineste insuficienta renala acuta. Decompensarea renala face sa se retina in sange o serie de substante care in mod obisnuit erau eliminate prin urina. In acest caz rinichiul nu poate excreta urina in cantitate si concentratie corespunzatoare, iar produsele ramase din metabolism raman in sange si produc intoxicatii.


Fisiere în arhivă (1):

 • Ingrijirea pacientilor cu insuficienta renala acuta.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Barbu R.
Nedelcu I.Rinichiul fiziopatologie clinica
2. Burchi P.
Danciu I.Anatomia si fiziologia omului
3. Paun RaduTratat de medicina interna - bolile rinichiului
4. Balta Georgeta
Metaxatos AntoanetaTehnici de ingrijire generala a bolnavului
Kyowski Aglaia
5. Corneliu BorundelManual de medicina interna pentru cadre medii
6. Lucretia TitircaGhid de nursing
7. Lucretia TitircaIngrijiri speciale acordate bolnavilor de catre asistentii medicali


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!