Ingrijirea Pacientilor cu Neoplasm Bronhopulmonar

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.4
CAPITOLUL I
ANATOMIA SI FIZIOLOGIA SISTEMULUI RESPIRATOR.6
1.1 Anatomia sistemului respirator.6
1.2 Fiziologia sistemului respirator.14
CAPITOLUL II
ABORDARI MEDICALE PRIVIND NEOPLASMUL BRONHOPULMONAR.19
2.1 Definitie.19
2.2 Etiologie.19
2.3 Morfopatologie.21
2.4 Clasificarea histologica a tumorilor pulmonare.23
2.5 Tablou clinic.24
2.6 Explorari paraclinice.25
2.7 Diagnosticul diferential al neoplasmului bronhopulmonar.27
2.8 Prevenire.28
2.9 Prognostic.29
2.10 Tratament.30
CAPITOLUL III
CAZURI.33
3.1 Planul de ingrijire nr. 1.33
3.2 Planul de ingrijire nr.2.40
3.3 Planul de ingrijire nr. 3.44
Concluzii.49
Bibliografie.52
Anexe


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Cancerul de plamani era practic necunoscut la inceputul secolului al XX-lea, dar incepand cu anii 1950 a devenit prima cauza de deces prin cancer la barbati. 
In 1988, cancerul de plamani a contribuit cu 35% din totalul deceselor datorate cancerelor la barbati (urmatoarele forme fiind cancerul de colon si de prostata, fiecare contribuind cu cate 6%).
Neoplasmul bronhopulmonar reprezinta prima cauza de mortalitate prin cancer in lume. Este cel mai frecvent cancer la barbati si femei in Occident, si ocupa locul trei la femei in Romania. Numarul de cazuri in lume creste cu 5% pe an, proportional cu fumatul si poluarea atmosferica. Varsta cu incidenta maxima este de 45-60 ani.
Cancerul pulmonar apare prin transformarea unei celule normale a bronsiilor in celula canceroasa, cu dezvoltarea unei tumori si a metastazelor. 
Formarea unei tumori canceroase se face in timp. De la expunerea la substante cancerigene si pana la apartia semnelor clinice, trece o perioada de 10-30 ani. Exista doua mari categorii de agenti inductori de cancer pulmonar: chimici si radioactivi. Cu actiune modulanta mai sunt si factorul genetic si profilul alimentatiei.
Carcinogenii chimici: tabagismul, poluarea atmosferica, poluarea profesionala etc.
Tabagismul reprezinta factorul cel mai important, fiind responsabil de peste 85% din cancerele pulmonare. 
In fumul de tigara exista mai multe substante chimice diferite, implicate direct in producerea cancerului, cele mai cunoscute fiind N-nitrozaminele si hidrocarburile aromatice policiclice. In aparitia bolii, conteaza numarul de tigari fumate pe zi, durata in ani, debutul la varste tinere, fumatul pasiv, inhalarea profunda. 
Foarte importanta este problema fumatului pasiv, involuntar. Se considera ca langa o persoana care fumeaza 20 tigari, fumatorul pasiv inhaleaza cantitatea de fum din 8 tigari.
Poluarea atmosferica. Unele substante detectate in aerul urban sunt identice cu cele gasite in fumul de tigara. 
In regiunile puternic industrializate, rata mortalitatii prin cancer bronhopulmonar este de 2-5 ori mai mare decat in ariile rurale.
Poluarea profesionala. Expunerea la anumiti agenti profesionali, asociata cu fumatul, se traduce prin multiplicarea riscului, si nu printr-un simplu efect aditiv al acestora. Astfel, daca riscul de cancer bronhopulmonar la muncitorii nefumatori neexpusi la amianta este de unu, la fumatorii expusi este de cinci, la fumatorul neexpus este de 10, iar cel expus ajunge la 50. Aceasta potentializare multiplicativa exista si pentru alte expuneri profesionale: azbest (materiale izolante, santiere navale; la muncitorii care manipuleaza asbestul, unul din cinci decese se datoreaza acestui cancer), oxizii de fer, arsenic (in pesticide, fungicide, industria sticlei, semiconductori), gudroane (se refera in special la hidrocarburile aromatice policiclice, care deriva din multiple activitati industriale: coxerii, topitorii, industria aluminiului), crom, nichel (folosit ca aditiv in siderurgie) etc.
Carcinogenii radioactivi. In afara expunerii la razele cosmice, orice individ este expus la radiatii de origine terestra legata de prezenta radioizotopilor naturali. 
Riscul principal in ceea ce priveste cancer bronhopulmonar rezida in prezenta uraniului, care in cursul dezintegrarii sale emite radium 226 si mai ales gazul radon 222. Studiile clasice care au analizat cancer bronhopulmonar la minerii din minele de uraniu au demonstrat o relatie directa de tip doza-efect.
Factori genetici. Se pare ca anumite mutatii genetice mostenite ale celulelor, confera o susceptibilitate fata de actiunea factorilor de mediu implicati in oncogeneza
Factori alimentari
La multe familii de cancerosi, exista un nivel crescut al aryl-hidrocarbon-hidroxilazei, cu rol in activarea hidrocarburilor policiclice zise protectoare: antioxidantii (vit. A, C, E, seleniu) din legume si fructe.
CAPITOLUL I
ANATOMIA SI FIZIOLOGIA SISTEMULUI RESPIRATOR
Aparatul respirator (Apparatus respiratorius) sau sistemul respirator (Sistema 
respiratorium)constituie totalitatea organelor care servesc la schimbul gazos intre organism si mediu, asigurand organismul cu oxigen, indispensabil vietii celulelor, si eliminand din organism dioxidului de carbon rezultat din oxidari.
1.1 Anatomia sistemului respirator
La om aparatul respirator este format din doua categorii de organe: caile respiratorii si organele respiratorii - plamanii . 
Caile respiratorii(cavitatea nazala, faringe, laringe, trahee si bronhii de calibru diferit, inclusiv si bronhiolele) nu iau parte la schimbul de gaze; ele au rolul de a conduce aerul la si de la plamani si de a purifica, a incalzi si a umezi aerul inspirat. 
Se deosebesc: caile respiratorii superioare (cavitatea nazala si faringele) si caile respiratorii inferioare (laringele, traheea si bronhiile). 
Plamanii au rolul cel mai important in respiratie, la nivelul lor are loc respiratia pulmonara, schimbul gazos intre organism si mediu realizandu-se la nivelul alveolelor pulmonare.
Aerul inspirat se deplaseaza trecand pe rand prin:
Cavitate nazala - este captusita cu mucoasa nazala. Aceasta are o foarte bogata retea de vase cu rol in incalzirea aerului. Ea produce mucus sare umezeste aerul si retine particule straine.


Fisiere in arhiva (3):

  • Anexe.doc
  • Ingrijirea Pacientilor cu Neoplasm Bronhopulmonar.doc
  • Ingrijirea Pacientilor cu Neoplasm Bronhopulmonar.ppt

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Alberg A, Samet J. Epidemiology of Lung Cancer. CHEST 2003;123:21S-49S. 
2. Schwarz MI, Epstein PE. Pulmonary Medicine and Critical care. Knowlegde self - assessment Programe, Atlanta 1999. 
3. Tarlea A. Epidemiologia si factorii de risc in cancerul bronhopulmonar. Ed. Universul, Bucuresti 2000. 
4. Ghilezan N. Oncologie generala. Ed. Medicala, Bucuresti 1992. 
5. Gherasim L (sub redactie). Medicina Interna, volumul I, editia a II-a - Bolile aparatului respirator. Ed. Medicala, Bucuresti 2002. 
6. Hammond E. Smoking in relation to the death rates of one million men and women. Natl Canc Inst Monogr, 1966. 
7. Hecht S. Tobacco Smoke Carcinogens and Lung Cancer. Review, J Nat Cancer Inst 1999. 
8. Kohlmeier L, Arminger G, Bartolomeicik S, Bellach S. Pet Birds as an Independent Risk Factor for Lung Cancer. Case Control Study. 
9. Bogdan MA. Pneumologie, Editura Universitara ,,Carol Davila'', Bucuresti 2008. 10. Zander D, Farver C. Pulmonary pathology (A Volume in the Series Foundations in Diagnostic Pathology), Churchill Livingstone 2008. 
11. Stockwell H, Goldman A, Lyman Noss C, Armstrong E. Environmental Tobacco Smoke and Lung Cancer Risk in NonSmoking Women. J Nat Cancer Inst.
12. Liu NS, Spitz MR, Kemp BL et al. Adenocarcinoma of the lung in young patients. Cancer 2000. 
13. Lienert T, Serke M, Schonfeld N et al. Lung cancer in young females. Eur Respir J 2000. 
14. World Health Organisation. Histological typing of lung tumors and pleural tumors. 3rd. ed. Geneva 1999. 
15. Galbenu P. Morfopatologia cancerului bronhopulmonar, Ed. Universal, Bucuresti 2000. 
16. Brambilla E. Preinvasive bronchial lesions: molecular pathology Handout IAP Nagoya 2000.
17. Bliss D, Battey J, Linnoila R et al. Expression of the atrial natriuretic factor gene in small cell lung cancer tumors and tumor cell lines. J Nat Cancer Inst, 1990. 
18. Holland, Bast, Morton, Frei III, Kufe, Weichselbaum. Cancer medicine 4th ed, 1997, Williams & Wilkins. Cancer of the lung, Clinical Presentation, 1736-1738; Paraneoplastic syndromes; vol. 2. 
19. DeVita Jr, Hellman, Rosenberg. Cancer, Principles and Practice of Oncology, 5th ed, 1997, Lippincott-Raven. Lung Cancer, Clinical Features, 866-868; Paraneoplastic syndromes. 
20. Pazdur R, Lawrence R, William J, Lawrence D. Cancer Management: A multidisciplinary Approach, Oncologic emergencies and paraneoplastic syndromes, 2004. 
21. Bild E, Miron L. Terapia cancerului: ghid practic. Elemente fundamentale de diagnostic si tratament multimodal. Editura Tehnopress, Iasi, 2003. 
22. Grancea V. Bazele radiologiei si imagisticii medicale. Ed. Med Amaltea, 1996. 
23. Zaharia C, Tarlea A, Lupescu I, Georgescu S. Diagnosticul imagistic al cancerului bronhopulmonar. Ed. Universal, Bucuresti, 2000. 
24. Hansell DM. Thoracic Imaging in: Part C. Principles of diagnosis and treatment, Respiratory Medicine, Gibson et al. Saunders, 2003, vol.1. 
25. Ciprut T. Diagnosticul nodulului pulmonar solitar.Cartea Universitara 2004.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!