Ingrijirea Pacientilor cu Ocluzie Intestinala

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere.4
CAPITOLUL I
NOTIUNI GENERALE DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE A TUBULUI DIGESTIV.6
1.1 Anatomia intestinului subtire.6
1.1.1 Structura intestinului subtire.10
1.2 Intestinul gros.11
1.2.1 Anatomia intestinului gros.11
1.2.2 Structura intestinului gros.18
CAPITOLUL II
ABORDARI CONCEPTUALE PRIVIND OCLUZIA INTESTINALA.20
2.1 Definitie, etiopatogenie si clasificare.20
2.2 Fiziopatologia ocluziilor intestinale.22
2.3 Anatomia patologica a ocluziilor intestinale.23
2.4 Diagnosticul ocluziei intestinale.24
2.5 Forme anatomo-patologice de ocluzie intestinala.26
2.6 Tratamentul ocluziilor.29
CAPITOLUL III
CAZURI CLINICE.32
3.1 Planul de ingrijire nr. 1.33
3.2 Planul de ingrijire nr.2.39
3.3 Planul de ingrijire nr. 3.46
Concluzii.53
Bibliografie.55
Anexe


Extras din licenta Cum descarc?

Introducere
Ocluzia intestinala este o stare patologica determinata de oprirea completa si persistenta a tranzitului intestinal si in consecita, imposibilitatea evacuarii de materii fecale si gaze. 
Ea constituie una din cele mai complexe si mai grave sindroame ale abdomenului acut. Incidenta ocluziei creste in raport cu varsta.
Tratamentul pentru obstructia partiala de la nivelul intestinului subtire sau gros are loc, de obicei, in spital. El implica monitorizarea atenta in asteptarea posibilitatii rezolvarii obstructiei de la sine.
In ultimele decenii se constata o diminuare a agresivitatii actului operator in chirurgia digestiva si o tendinta de modificare a ingrijirilor postoperatorii clasice. Cu toate progresele inregistrate in domeniu, morbiditatea si mortalitatea postoperatorie se mentin ridicate in diverse boli, la anumiti pacienti.
Cele trei cauze ale morbiditatii chirurgicale: infectiile, trombozele si aderentele au o frecventa ridicata si pun serioase probleme medicilor. O serie de ingrijiri postoperatorii pot influenta aceste complicatii.
Folosirea inadecvata a antibioticelor are o influenta negativa asupra sistemului imun si scade rezistenta la boala. Este cunoscut ca la bolnavii peste 50 de ani administrarea de antibiotice creste susceptibilitatea la noi infectii. 
Pentru a preveni complicatiile infectioase care pot surveni dupa chirurgia intestinului sau colo-rectala datorita contaminarii prin continut intestinal bogat in germeni aerobi si anaerobi, se recomanda pregatirea mecanica a intestinului. Avantajele acestei tehnici consta nu numai in reducerea contaminarii abdominale intraoperator ci si evitarea fragilizarii anastomozelor in timpul reluarii tranzitului, reluarea mai rapida a tranzitului si manipularea mai usoara a intestinului.
Ocluzia intestinala este una din marile urgente chirurgicale, care daca nu este diagnosticata la timp, poate avea consecinte nefaste. In stadiul incipient, de multe ori, diagnosticul este incorect pus, ceea ce duce la complicatii severe.
Asistenta medicala este persoana care poate ajuta oamenii in situatii de criza prin functiile sale individuale si de colaborare cu intregul colectiv medical.
Sentimentul "empatie" trebuie sa fie primordial iar speranta si optimismul trebuie aratate si transmise celui bolnav.
Pentru pacientul cu ocluzie intestinala, rolul asistentei medicale este important si de lunga durata atat in pregatirea preoperatorie cat si dupa interventia chirurgicala.
Asistenta medicala care isi desfasoara activitatea intr-un serviciu de chirurgie este un factor deosebit de insemnat in asigurarea unui bun tratament aplicat bolnavilor. De cunostintele profesionale acumulate, de constiinciozitatea cu care lucreaza si de atasamentul pe care asistenta medicala il are fata de bolnav depinde in mare masura vindecarea acestuia. Ea trebuie sa dea dovada de spirit de observatie, de discernamant, de simtul datoriei si al responsabilitatii.
De multe ori evolutia unei boli, cum este si ocluzia intestinala, se hotaraste in cateva minute; de felul cum asistenta medicala stie cum sa actioneze la indicatiile medicului sau din proprie initiativa, depinde deseori modul de evolutie a bolnavului.
Am ales aceasta tema tocmai din dorinta de a stii cat mai multe despre diagnosticarea corecta si tratamentul precoce al acestei urgente chirurgicale.
Asistenta medicala ,prin daruirea si priceperea ei ,stabileste cu pacientii o legatura aparte, ingrijindu-i ca pe proprii membrii ai familiei.
CAPITOLUL I
NOTIUNI GENERALE DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE A TUBULUI DIGESTIV
1.1 Anatomia intestinului subtire
Tubul digestiv sau canalul alimentar este alcatuit din mai multe segmente:
cavitatea bucala, faringele, esofagul, stomacul, intestinul subtire si intestinul gros. Aceste segmente se inlantuie sub forma unui tub continuu de calibru diferit, incepand de la orificiul bucal, pe unde patrund alimentele, pana la orificiul anal, prin care sunt eliminate reziduurile .
Intestinul subtire este portiunea din tubul digestiv cuprinsa intre stomac si intestinul gros. Este un tub elastic si moale de muschi si membrane intestinale, care sta strans rasucit in cavitatea abdominala. Are o lungime de 6--8 m, un diametrul de 4--5 cm la nivelul duodenului si de 2-3 cm la nivelul jejuno-ileal si prezinta o portiune initiala fixa, care descrie un segment de cerc numita duoden si o portiune mobila numita jejun-ileon.
Duodenul. Duodenul este portiunea initiala a intestinului subtire si este delimitat la inceput de pilor, se indreapta spre vezica biliara, unde coteste devenind descendent. La acest cot se formeaza flexura duodenala superioara . Ajuns la polul inferior al rinichiului drept, coteste din nou, formand flexura duodenala inferioara. In continuare, trece anterior de coloana vertebrala L4, vena cava inferioara si aorta dupa care coteste a treia oara, devenind ascendent si urca pe flancul stang al coloanei pana la L2, unde se termina la nivelul flexurii duodeno-jejunale .


Fisiere in arhiva (3):

  • Anexe.doc
  • Ingrijirea Pacientilor cu Ocluzie Intestinala.doc
  • ocluzia intestinala.ppt

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!