Îngrijirea pacienților cu ulcer gastric complicat

Cuprins licență

I. ARGUMENT ... 4
II.CONTINUT 5
II.1. SCOPUL LUCRARII ...5
II.2. OBIECTIVE .6
O.1 Notiuni de anatomie si fiziologie a aparatului digestiv .6 O.2 Prezentarea teoretica a bolii: ulcer gastric ...12 O.3 Simptomatologia si diagnosticul ulcerului gastric ..13 O.4 Evolutia si complicatiile ulcerului gastric ...15 O.5 Tratamentul ulcerului gastric ...18 II.3. PROBLEME PRACTICE SOLUTIONATE .20
II.4. PERSPECTIVA PERSONALA A CANDIDATULUI .50
III.CONCLUZII ... 54
IV.BIBLIOGRAFIE . 55
V. ANEXE 56


Extras din licență

I. ARGUMENT
In lucrarea de fata am incercat sa expun rolul asistentei medicale in efectuarea interventiilor de nursing a bolnavului cu ulcer gastric perforat, preoperator si postoperator.
Mi-am ales acest subiect deoarece am observat in ultimele decenii o incidenta tot mai mare a acestei boli in randul populatiei, in special a celei mai tinere.
Ulcerul gastric reprezinta una dintre cele mai importante boli ale aparatului digestiv, atat prin frecventa cu care apare cat si prin complicatiile care pot surveni, acest fapt fiind constatat si personal in stagiul de practica de la sectia de Chirurgie a Spitalului Judetean de Urgenta Bistrita.
Ulcerul gastric este o mare provocare a secolului XXI si trebuie tratat ca o adevarata problema de sanatate deoarece aceasta boala nu afecteaza doar sistemul digestiv, ci prin multitudinea si complexitatea simptomelor afecteaza intreg organismul. Acesta poate sa fie acut dar de asemenea se poate usor croniciza. Principala cauza a aparitiei ulcerului gastric este bacteria Helicobacter Pylori care lezeaza in timp mucoasa gastrica. Este foarte important sa actionam cu foarte multa implicare pentru a preveni aceasta boala dar si complicatiile care pot aparea cum ar fi in cazul de fata perforatia.
Ingrijirile acordate pacientilor cu ulcer gastric trebuie efectuate de intreaga echipa medicala, insa asistenta medicala avand rolul principal in a ajuta si a ingriji bolnavul, a-l sfatui cum sa-si pastreze sanatatea si cum sa-si respecte regimul alimentar impus de medic specific pentru boala de care sufera.
Rolul asistentei medicale in acordarea ingrijirilor si efectuarea interventiilor are o deosebita importanta. De promptitudinea, devotamentul si calitatea acestora depinzand evolutia pacientului spre ameliorarea sau agravarea bolii. Functiile ei concretizeaza in acordarea acestor ingrijiri competente persoanelor a caror stare o necesita, tinand cont de nevoile afective, spirituale, fizice, in observarea si comunicarea catre ceilalti membrii ai echipei de ingrijire a conditiilor ce exercita un efect important asupra sanatatii pacientului.
Personalul medical trebuie sa stie si sa imbine cunostintele teoretice cu practica profesiei lor cu blandete, devotament, promptitudine si delicatete pentru a usura suferinta bolnavului pe parcursul spitalizarii dar si dupa externarea sa, deoarece obiectivul principal al muncii echipei sanitare este sanatatea si viata omului.
II.CONTINUT
II.1. SCOPUL LUCRARII
In lucrarea prezenta mi-am propus sa evidentiez importanta tratamentului si rolul asistentei medicale in cadrul echipei de ingrijire a pacientului cu ulcer gastric perforat, dar si prevenirea si combaterea bolii.
Boala apare in general la varsta de 20-40 de ani pentru localizarea duodenala si intre 30-50 de ani pentru localizarea gastrica cum este si cazul de fata. Este mai frecventa la barbati decat la femei, raportul fiind de 3/1. 8% din populatie sufera de ulcer gastric sau duodenal.
In prezent se considera ca in aparitia ulcerului gastric intervin doua serii de factori: factori de aparare cum ar fi: integritatea mucoasei gastrice si calitatea mucusului protector si factori de agresiune cum sunt: secretia peptica si acidul clorhidric, iar complicatiile ulcerului gastric sunt: hemeragia, perforatia, stenoza pilorica, malignizarea si penetratia.
Tratamentul curativ al ulcerului gastric este medical si chirurgical, cel medical trebuie facut in perioadele de acalmie si va fi suficient de prelungit, pana la cativa ani. Masurile igienice si dieta au un rol esential in tratarea bolnavului cu ulcer gastric. Tratamentul chirurgical se face numai in caz de: perforatie, stenoza pilorica organica, malignizare, hemoragie masiva rezistenta la tratament si hemoragii repetate. Indiferent de cauza care duce la producerea ulcerului perforat, gastric sau duodenal, acesta reprezinta o urgenta chirugicala, fiind o afectiune acuta care poate evolua rapid catre exitus.
Deoarece ulcerul perforat poate aparea ca o complicatie a unei boli ulceroase netratate corespunzator sau in timp util, se recomanda efectuarea unor controale medicale prin care sa se monitorizeze evolutia unei astfel de afectiuni, printr-un tratament adecvat putandu-se preveni astfel producerea perforatiei ulceroase. De asemenea, chiar daca de cele mai multe ori, ca principala cauza in aparitia ulcerului este incriminata bacteria Helicobacter pylori, respectarea unui regim alimentar sanatos si evitarea comportamentelor nocive (fumat, alcool) sau a starilor de stres, pot reduce substantial posibilitatea producerii sau agravarii bolii ulceroase.


Fisiere în arhivă (1):

  • Ingrijirea pacientilor cu ulcer gastric complicat.pdf

Imagini din acest licență

Bibliografie

1.CORNELIU BORUNDEL -  Medicina interna pentru cadre medii, Editura ALL 2019.
2.LUCRETIA TITIRCA -  Tehnici de evaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali, Ghidde nursing Vol II, Editura Viata Medicala Romaneasca 2008.
3.LUCRETIA TITIRCA -  Ghid de nursing cu tehnici de evaluare si ingrijiri corespunzatoarenevoilor fundamentale Vol I, Editura Viata Medicala Romaneasca 2008.
4.LUCRETIA TITRCA -  Ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii medicali,Editura Viata Medicala Romaneasca 2008.
4.DR. SILVIAN DASCHIEVICI si DR. MIHAI MIHAILESCU -  Chirurgie si specialitatichirurgicale, Manual pentru cadre medii si scoli sanitare postliceale, Editura Medicala Bucuresti 1997.
5.DR. ROXANA MARIA ALBU -  Anatomia si fiziologia omului, Editura Corint 1996
6.PROF. RUNCAN POP MARIA -  Suport de curs Anatomia Sistemului Digestiv.
7.www.paginadenursing.ro
8.www.newsmed.ro
9.www.prezi.com
10.www.creeaza.com
11.www.anatomie.romedic.ro


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!