Ingrijirea Pacientilor cu Ulcer Varicos

Cuprins licenta Cum descarc?

A. PARTEA GENERALA 4 
I. Date generale 5 
II. Sistemul venos al membrului inferior 6 
III. Etiologie 7 
III. 1. Factori determinanti 7 
III. 2. Factori de risc 8 
III. 3. Factori agravanti 8 
IV. Fiziopatologie 9 
V. Manifestari clinice 10 
VI. Evolutia ulcerului varicos 15 
VI. 1. Factorii care intervin in cicatrizarea ulcerului 16 
VII. Tratamentul ulcerului varicos 17 
VII. 1. Tratamentul flebologic 18 
VII. 2. Tratamentul dermatologic 20 
VII. 3. Tratamentul chirurgical 31 
VIII. Complicatiile ulcerului varicos 38 
VIII. 1. Ruptura de varice si hemoragia in ulcerul varicos 38 
VIII. 2. Degenerescenta maligna a ulcerului varicos 40 
IX. Profilaxia aparitiei ulcerului varicos 41 
B. PARTEA PERSONALA 44 
I. Caz clinic nr. I 45 
II. Caz clinic nr. II 54 
III. Caz clinic nr. III 62 
IV. Caz clinic nr. IV 69 
Planse 76 Bibliografie 86


Extras din licenta Cum descarc?

PARTEA GENERALA 
ULCERUL VARICOS 
I. DATE GENERALE 
Decompensarea indelungata a circulatiei venoase a membrelor inferioare (insuficienta cronica venoasa) duce la aparitia unei serii intregi de leziuni cutanate, localizate pe gambele afectate, tulburari cunoscute dupa vechii autori sub numele de ,,complex varicos", iar in ultimul timp sub numele de ,,dermatita de staza". Dermatita de staza este un sindrom grav de decompensare vasculara deoarece odata ce sistemul venos al membrelor inferioare a fost perturbat prin leziuni organice ale venelor si valvulelor, el nu mai poate fi readus in stare anatomicasi functionala normala, mijloacele terapeutice actuale avand numai efecte paleative. 
De asemenea in momentul aparitiei leziunilor trofice sunt afectate toate cele trei verigi ale circulatiei venoase ale membrelor inferioare: venele superficiale, venele perforante si venele profunde. Odata cu venele sunt afectate si alte tesuturi locale: pielea, capilarele, limfaticele, arterele, nervii, oasele, aponevrozele, tendoanele, articulatiile. Pe masura ce varicele cresc in dimensiuni iar decompensarea lor se accentueaza, daca nu se iau masuri adecvate, apar fenomene clinice permanente: edeme cronice ale membrelor 
Insuficienta venoasa cronica are o importanta medico-sociala deosebita pentru frecventa relativ crescuta a cazurilor, pentru marile dificultati pe care le ridica terapia ei si pentru recidivele la care sunt expusi acesti bolnavi, boala determinand incapacitate de munca prelungita. 
Prin ulcer varicos se intelege o pierdere de substanta cutanata care apare pe fond de staza venoasa cronica, fiind produsa prin deficiente de oxigenare localasi tulburari de nutritie, ulceratie care nu are nici o tendinta de vindecare spontana, avand o evolutie indelungata. Mai este intalnit in literatura de specialitate sub numele de: ulcer cronic venos, ulcus cruris venosum, complex varicos ulcerat. 
Este cea mai gravasi una dintre cele mai frecvente complicatii ale insuficientei venoase cronice, iar dupa unii autori cea mai frecventa boala a aparatului cardiovascular dupa hipertensiunea arteriala. 
II. SISTEMUL VENOS AL MEMBRULUI INFERIOR 
Circulatia de intoarcere a membrului inferior se face prin intermediul a doua sisteme venoase: 
-sistemul venos superficial (prefascial) - 10-20% din debitul sanguin, reprezentat de vena safena interna (safena mare), vena safena externa (safena mica) si arcada venoasa dorsala superficiala (Plansele 1, 2); 
- sistemul venos profund (subfascial) - 80-90% din debitul sanguin venos al membrului inferior format din vene care insotesc arterele membrului inferior: vena tibioperoniera, vena poplitee comunicanta de la artera poplitee si de la vena safena externasi vena femurala care primeste vena safena interna (Plansa 3) 
Cele doua sisteme venoase comunica intre ele prin venele comunicante. Venele membrului inferior sunt prevazute cu valve bi- si tricuspide situate de-a lungul trunchiurilor venoase - valve axiale, la nivelul comunicantelor si la nivelul orificiilor de varsare a venelor superficiale - valve ostiale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ingrijirea Pacientilor cu Ulcer Varicos.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!