Ingrijirea Pacientului cu Afectiuni ale Inflamatiilor si Infectiilor Ochiului

Cuprins licenta Cum descarc?

ARGUMENT . 3
CAPITOLUL I: Notiuni de embriologie si anatomie a analizatorului vizual 
1.1. Abordari conceptuale privind analizatorul vizual . 4
1.2. Anatomia si fiziologia globului ocular . 8
1.3. Analiza structurii anexelor globului ocular . . 14
CAPITOLUL II: Afectiunile inflamatorii ale ochiului
2.1. Blefarita . 19
2.2. Orgelet (ulcior) . 22
2.3. Conjunctivita . 26
CAPITOLUL III: Rolul asistentei medicale in ingrijirea pacientului cu afectiuni ale 
inflamatiilor si infectiilor ochiului
3.1. Rolul asistentei medicale in internarea pacientului cu afectiuni ale inflamatiilor si infectiilor 
ochiului . 30
3.2. Rolul asistentei medicale in examinarea clinica si paraclinica a pacientului . 31
3.3. Rolul asistentei medicale in externarea pacientului cu afectiuni ale inflamatiilor si infectiilor 
ochiului . 37
CAPITOLUL IV: Prezentarea a 3 cazuri de pacienti cu afectiuni ale inflamatiilor si infectiilor 
Ochiului
CAZUL I . 39
CAZUL II . 50
CAZUL III . 61
CONCLUZII . 73
BIBLIOGRAFIE . 75


Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENT
Ingrijirea sanatatii, preocupare a tuturor timpurilor, a fost mereu imbogatita cu experienta generatiilor anterioare in acest domeniu, devenind o preocupare prioritara a sistemului sanitar. 
In prezenta lucrare "Ingrijirea pacientului cu afectiuni ale inflamatiilor si infectiilor ochiului" mi-am propus sa analizez notiunile de embriologie si anatomie a analizatorului visual, abordand toate componentele ochiului uman, afectiunile inflamatorii ale ochiului si ingrijirea pacientului care sufera de aceste afectiuni. Pentru a intelege toate notiunile legate de ochiul uman si de afectiunile acestuia, ultima parte a lucrari reprezinta un studiu de caz, in care am detaliat trei cazuri de pacienti care au fost depistati cu afectiuni ale ochiului.
Lucrarea de fata este structurata in patru parti, fiecare parte cuprinzand informatii si notiuni cu privire la subiectul temei analizate. Astfel in prima parte a lucrarii, am sintetizat datele generale cu privire la analizatorul visual, analizand pe rand fiecare component a acestuia. Partile de baza ale analizatorului visual sunt globul ocular si anexele sale, acestea fiind completate de o serie de elemente.
Dupa ce am format o baza a ochiului uman, cu ajutorul notiunilor introductive, in partea urmatoare a lucrarii, am trecut in revista cele mai intalnite afectiuni ale ochiului, acestea fiind blefarita, orgeletul si conjunctivita. Am analizat fiecare afectiune in parte, vorbind despre definirea acestora, cauzele care duc la declansarea lor, tipurile de afectiuni si tratamentele medicale care trebuie administrate pentru orice caz. Dintre aceste afectiuni cea mai intalnita este conjunctivita, care se manifesta cel mai mult la copii (acestia sunt cei mai predispusi la aceasta afectiune deoarece au o sensibilitate mai ridicata la factorii declansatori ai bolii), dar si la adulti.
Conjunctivita este o inflamatie a membranei transparente (denumita conjunctiva) care captuseste pleoapele si acopera ochiul pana la marginea corneei. Persoana care sufera de conjunctivita are ochii rosii, senzatie de nisip in ochi, mancarimi la ochi, secretii la ochi care formeaza cruste noaptea, vedere tulbure si sensibilitate la lumina. Conjunctivita poate fi rezultatul unei infectii bacteriene (precum gonoreea sau chlamydia) sau virale, unei reactii alergice (in special alergeni ca praful, fardurile, polenul, lentilele de contact) sau, la nou-nascuti, al unui canal lacrimal incomplet deschis.
In continuarea lucrarii mi-am propus sa ofer principiile care stau la baza procesului de ingrijire a pacientilor cu afectiuni ale inflamatiilor si infectiilor ochiului si sa constientizez rolul asistentei medicale, care nu se reduce doar la acela de ,,executant" al recomandarilor medicului. Rolul delegat al asistentei medicale este intr-adevar important si nu trebuie sa se renunte la acesta, insa nu este unicul.
In timp ce diagnosticul medical si prescrierea tratamentului sunt responsabilitatile medicului, in stabilirea diagnosticului de ingrijire, asistenta medicala este specialistul, exercitandu-si in acest domeniu rolul independent, autonom, rol care este tot atat de important ca si rolul delegat.
Ultima parte a lucrarii este format din trei studii de caz, reprezentand analiza a trei pacienti care sufera de afectiuni ale ochiului. Fiecare pacient are o fisa de observatie, unde sunt scrise datele acestuia, boala de care sufera (diagnosticul), tratamentele administrate, observatiile asistentei si a medicului.
CAPITOLUL I
NOTIUNI DE EMBRIOLOGIE SI ANATOMIE A ANALIZATORULUI VIZUAL
1.1. Abordari conceptuale privind analizatorul vizual
Cea mai mare parte a informatiilor din mediul exterior este receptionata prin vaz. Simtul vazului, alaturi de simtul auditiv si cel kinestezic, are rol important in orientarea constienta in spatiu si in mentinerea echilibrului corpului. Vederea furnizeaza peste 90% din informatiile asupra mediului inconjurator si are o importanta fiziologica considerabila nu numai in diferentierea luminozitatii, formei si culorilor obiectelor, dar si in mentinerea tonusului cortical, atentiei. Cercetatorii sustin ca peste 80% din amintiri sunt inregistrate cu ajutorul ochilor. In ciuda dimensiunii reduse, este un organ complex: percepe formele, miscarile, reliefurile, culorile si diferentele de luminozitate. Excitatia produsa de lumina este transmisa prin nervii si tracturile optice la scoarta cerebrala in aria 17 Brodmann, situata in jurul scizurii calcarine, unde se transforma in senzatie vizuala. Ariile 18 si 19 situate in vecinatate, denumite ariile vizuale de asociatie, realizeaza perceptii mai vagi si servesc si ca arii asociative. 
Vederea reprezinta unul din simturile de baza ale lumii, lumina este un factor indispensabil in existenta vietii, iar microscopul este unul din instrumentele cel mai utilizate intr-un laborator biologic. Aceasta este un process complex de reflectare a lumii obiective, realizata cu participarea unor formatiuni nervoase extreme de specializate. La nastere vederea este imperfect, ea imbunatatindu-se progresiv, astfel incat, se consider ca in jurul varstei de sase ani functia vizuala este maxima, ea reducandu-se odata cu inaintarea in varsta .
In momentul in care anatomia si fiziologia ochiului este inteleasa, ochiul devine la fel de abordabil din punct de vedere patologic ca oricare alt organ sau tesut din organismul animal. Pentru mentinerea unei functionari optime se au in vedere doua caracteristici fiziologice:
? transparenta structurilor oculare care asigura pasajul luminii, orice leziune care reduce transparenta lor ducand la alterarea vederii;
? mentinerea in limite normale a presiunii intraoculare cu pastrarea echilibrului intre producerea, circulatia si absorbtia umorii apoase. 
Ochiul are rolul de a furniza omului diverse informatii sub forma de imagini colorate, referitoare la adancimea, distanta si miscarea obiectelor. Acesta este un organ a carui principala functie este cea de a detecta lumina. Se compune dintr-un sistem sensibil la schimbarile de lumina, capabil sa le transforme in impulsuri nervoase. Prin miscarea ochiului in toate directiile, putem vedea cea mai mare parte a mediului care ne inconjoara. Ochiul se gaseste in cutia craniana, in orbita oculara, formata din tesut osos si tapetata cu tesut adipos pentru a proteja ochiul de lovituri (imag. nr.1.1.).
Imag. nr.1.1.
Pozitionarea ochiului in cutia craniana
Prin structura sa, ochiul permite focalizarea luminii pe retina si transformarea semnalului luminos in semnale nervoase, care sunt transmise apoi creierului. Ochiul omenesc poate sesiza semnale luminoase din domeniul vizibil - unde electromagnetice avand lungimea de unda cuprinsa intre 400 nm (violet) si 750 nm (rssu). Lumina reflectata de obiectele inconjuratoare determina modificari chimice in celulele fotosensibile ale retinei, care transmit impulsuri nervoase in functie de forma, dimensiunile, pozitia, orientarea si culoarea obiectelor. 
Omul vede nu cu ochii, ci prin intermediul acestora, de unde informatia se transmite prin nervul optic, chiasma, tractele optice in anumite zone ale lobului occipital al scoartei creierului, unde se formeaza acel tablou a lumii exterioare, pe care o vedem. Posesia a doi ochi ne permite sa facem vederea noastra stereoscopica (adica sa formam imaginea tridimensionala). Partea dreapta a retinei a fiecarui ochi transmite prin nervul optic "partea dreapta" a imaginii in partea dreapta a creierului, analogic functioneaza si partea stanga a retinei. Dupa care doua parti ale imaginii - dreapta si stanga - sunt unite de creier (imag. nr.1.2.).
Astfel ca fiecare ochi percepe tabloul sau, in cazul dereglarii miscarii in comun a ochiului drept si a celui stang poate fi dereglata vederea binoculara.


Fisiere in arhiva (5):

  • CONCLUZII SI BIBLIOGRAFIE.doc
  • Ingrijirea Pacientului cu Afectiuni ale Inflamatiilor si Infectiilor Ochiului.doc
  • STUDIU DE CAZ 1.doc
  • STUDIU DE CAZ 2.doc
  • STUDIU DE CAZ 3.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1. Albu Roxana Maria - Anatomia si fiziologia omului, Ed. Corint, Bucuresti, 1996.
2. Buiuc S., Jalobceastai L. - Oftalmologie practica, Vol I, Ed. Junimea, Iasi, 1979, pag 74.
3. Chisalita D. - Oftalmologie generala, Ed. Stef, Iasi, 2008.
4. Cornea Paul, Dumitrache Liviu, Emache Doina - Anomalii ocular congenital, Vol I, Ed. Tehnica, Bucuresti, 1988.
5. Cornea Paul - Tratat de oftalmologie, Editia 2, Ed. Medicala, Bucuresti, 2002.
6. Cornea Paul - Tratat de oftalmologie, Ed. Medicala, Bucuresti, 2008. 
7. Djamo Olga - Anatomie, Ed. Fundatiei Romania de Maine, Bucuresti, 2007.
8. Dorion Theo - Manual de examinare a fundului de ochi, Ed. Medicala, Bucuresti, 2004.
9. Dumitrache Marieta, Anitescu Magdalena, Potop Vasile - Traumatisme oculare, Ed. Carol Davila, Bucuresti, 2009.
10. Fodor Francisc, Sireteanu Liana - Oftalmologie, Ed. Didactica si pedagogica, Bucuresti, 1981.
11. Fodor Francisc, Sireteanu Liliana - Oftalmologie, Ed. Litografia I.M.F., Targu Mures, 1978.
12. Mincu Mioara (coord.) - Bazele teoretice si practice ale ingrijirii omului sanatos si bolnav "nursing", Ed. Universul, Bucuresti, 2000.
13. Mocanu Carmen - Diagnostic pozitiv si diferential in oftalmologie, Ed. Sitech, Craiova, 2010.
14. Moldoveanu Monica si Adrian - Oftalmologie pentru asistenti medicali, Ed. All, Bucuresti, 2012.
15. Mozes Carol - Cartea asistentului medical (Tehnica ingrijirii bolnavului), editia. a VII-a, Ed. Medicala, Bucuresti, 2002.
16. Mozes Carol - Tehnica ingrijirii bolnavului ( Cartea asistentului medical ), Ed. Medicala, Bucuresti, 2003.
17. Niculescu Th. Cezar - Anatomia si Fiziologia Omului (Compendiu), Ed. Corint, Bucuresti, 2009.
18. Olteanu Mircea - Tratat de oftalmologie, Vol I, Ed. Medicala, Bucuresti, 1989.
19. Papilian Victor - Anatomia omului, Vol 2, Ed. All, Bucuresti, 2008.
20. Rotte Joanna, Yamamoto Koji (Pavelescu M.D. - traducere) - Autovindecarea ochilor, Ed. Teora, Bucuresti, 2002.
21. Rusu V. - Dictionar medical, Ed. Medicala, Bucuresti, 2001.
22. Titirca Lucretia - Tehnici de evaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali, editia a-II-a, Ed. Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 1996.
23. Titirca Lucretia - Breviar de exploarari functionale si ingrijiri special acordate bolnavului, editia a III-a, Ed. Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 1997.
24. Titirca Lucretia coord.) - Tehnici de evaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali, Ghid de nursing, Ed. Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 2003.
25. Titirca Lucretia (coord.) - Ghid de nursing cu tehnici de evaluare si ingrijiri corespunzatoare nevoilor fundamentale, vol.1, Ed. Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 2007.
26. Titirca Lucretia (coord.) - Ingrijiri speciale acordate pacientilor de catre asistentii medicali, Ed. Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 2008.
27. Vasinca Mircea - Uveitele, Ed. Dacia, Cluj Napoca, 1979.
28. *** - www.terapiamedicala.ro.
29. *** - www.ochi-sanatosi.ro.
30. *** - www.cdt-babes.ro.
31. *** - www.optica-vista.ro.
32. *** - www.pediatrucluj.ro.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!