Ingrijirea Pacientului cu Boala Parkinson

Cuprins licenta Cum descarc?

Argument.
CAPITOLUL I
Partea teoretica.
A.Notiuni generale despre boala Parkinson.
1. Cauze .
2. Etiopatogenie .
3. Simptomatologie .
4. Diagnostic .
5 Tratament.
6. Evolutie.
CAPITOLUL II
A. Rolul asistentului medical in investigarea specifica bolii.16
B. Interventii specific.18
CAPITOLUL III
Partea practica.27
Prezentarea planurilor de ingrijire. 40
Prezentarea cazului A
Prezentarea cazului B
Prezentarea cazului C
IV. Educatia pentru sanatate.65
BIBLIOGRAFIE .66


Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENT
James Parkinson a descris in 1817 sub denumirea de ,,Paralizie agitata" boala ce ii poarta numele si care este mai frecventa la barbati dupa varsta de 40-50 ani, avand o evolutie lenta, ireversibila.
Boala Parkinson este o boala degenerativa ce survine in urma distrugerii lente si progresive a neuronilor. Intrucat zona afectata joaca un rol important in controlul miscarilor, pacientii prezinta gesturi rigide, sacadate, incontrolabile, tremor si instabilitate posturala.
La inceput simpomele pot fi confundate cu procesul normal de imbatranire, dar pe masura agravarii acestora diagnosticul devine evident. In momentul manifestarii primelor simptome, se crede ca intre 60% si 80% din celulele din zona de control a activitatilor motorii sunt deja distruse.
Boala Parkinson are o evolutie progresiva, iar semnele si simptomele se acumuleaza in timp. Desi aceasta afectiune este potential invalidanta, ea evolueaza lent astfel incat majoritatea pacientilor beneficiaza de numerosi ani de viata activa dupa stabilirea diagnosticului. Mai mult, spre deosebire de alte afectiunii neurologice grave, boala Parkinson este tratabila. Tratamentul este medicamentos si chirurgical dar poate consta si in implantarea unui dispozitiv pentru stimularea creierului. La scara mondiala, boala este diagnosticata la 300 000 persoane in fiecare an. Incidenta si prevalanta bolii cresc odata cu varsta. Boala Parkinson afecteaza 1% din persoanele cu varsta peste 65 ani. Rareori, boala survine in copilarie sau adolescenta. Incidenta bolii este de 1,5 ori mai mare la barbati decat la femei. 
CAPITOLUL I
BOALA PARKINSON
I.a. Definitie 
Boala Parkinson este o boala degenerativa ce survine in urma distrugerii lente si progresive a neuronilor. Intrucat zona afectata joaca un rol important in controlul miscarilor, pacientii prezinta gesturi rigide, sacadate si incontrolabile, tremor si instabilitate posturala.
Boala a fost descrisa de autorul careia ii poarta numele in 1817 sub denumirea de paralizie agitanta fiind constituita dintr-un sindrom hiperton - hipokinetic cu tremuraturi.
I.b Etiopatogenie
Boala degenerativa, apare intre 40-50 ani, predominind pentru sexul masculin, prevalenta fiind estimata la 120/100000 locuitori. Astazi conceptia patogenica arata o degenerscenta a sistemelor dopaminergice centrale dar si a altor cai monaminergice ( noradrenalina , serotonina ) colinegic si peptidergic ;se descriu de asemenea si alti neurotransmitatori alterati in aceasta boala cum ar fi: GABA, substanta P. 
Parkinson este cauzata de distrugerea sau degenerescenta neuronilor care produc dopamina, substanta neurotransmitatoare, responsabila cu capacitatea organismului de a-si controla miscarile normal. 
Principala arie afectata este situata profund, in substanta cerebrala, fiind numita si "substantia nigra" (substanta neagra).
In mod normal, controlul miscarilor este rezultatul unui echilibru dintre cantitatea de dopamina si acetilcolina (alt neurotransmitator). Prin pierderea acestui echilibru, rezulta tremorul, rigiditatea si pierderea coordonarii. Principala cauza este inca necunoscuta si ar putea fi mai mult decat un agent cauzator. Oamenii de stiinta indica o asociere intre factorii de mediu si cei genetici.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ingrijirea Pacientului cu Boala Parkinson.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!