Ingrijirea Pacientului cu Colica Nefretica

Cuprins licenta Cum descarc?

Argument
Capitolul I Notiuni de anatomie 7
1.1. Anatomia aparatului renal 7
a. Situare 7
b. Forma 8
c. Aspect exterior 8
d. Structura rinichiului 8
e. Caile excretoare ale rinichiului 10
Capitolul II Notiuni de fiziologie 14
a. Urina 14
b. Filtrarea glomerulara 14
c. Reabsorbtia tubulara 14
d. Reglarea activitatii urinare 15
Capitolul III Colica renala sau nefretica 16
3.1. Definitie 16
3.2. Etiopatogenie 16
3.3. Anatomie patologica 16
3.4. Simptomatologie 17
3.5. Forme clinice particulare 18
3.6. Evolutie 19
3.7. Complicatii 20
3.8. Prognostic 20
3.9. Tratament 20
3.10. Profilaxie 21
Capitolul IV Rolul asistentei medicale in ingrijirea pacientului cu colica renala sau nefretica 22
Capitolul V Planuri de ingrijire 28
Cazul A 28
Cazul B 33
Cazul C 39
Bibiografie


Extras din licenta Cum descarc?

ARGUMENT
Promovarea si mentinerea sanatatii, cat si prevenirea imbolnavirilor sunt obiective importante in actualul sistem de sanatate.
Medicina zilelor noastre are un caracter profund profilactic, iar de la dreptul de sanatate s-a ajuns la datoria de a pastra sanatatea.
Dar, existenta omului nu poate fi conceputa fara boli, de aceea preocuparea pentru ingrijirea pacientului a fost si ramane unul din telurile umanitare ale medicinii.
Dintre bolile frecvent intalnite se inscrie si colica renala sau nefretica.
Am ales ca tema ,,Ingrijirea pacientului cu colica renala sau nefretica" datorita faptului ca in activitatea practica pe care am desfasurat-o in timpul stagiului clinic, in cei trei ani am acordat ingrijiri de nursing mai multor pacienti care sufereau de aceasta boala. Aparand la toate varstele, au de regula un diagnostic cu atat mai sever, cu cat se instaleaza la o varsta mai timpurie.
Consecintele si rapiditatea instalarii complicatiilor, precum si tendinta frecventa la recidive m-au impresionat, iar empatia manifestata fata de pacientii cu aceasta afectiune m-a ajutat sa inteleg mai bine aceasta boala, fapt pentru care colica renala sau nefretica mi s-a parut potrivita ca subiect al acestei lucrari.
Folosind o bogata bibliografie de specialitate si insusindu-mi notiuni de nursing din cadrul acelor la care am participat la scoala voi incerca sa subliniez importanta acestei afectiuni.
CAPITOLUL I
NOTIUNI DE ANATOMIE
1.1. Anatomia aparatului renal
a. Situare - Rinichii sunt situati in cavitatea abdominala, de o parte si de alta a coloanei vertebrale, la nivelui vertebrelor TI-T2 si L2-L3, rinichiul drept fiind situat mai jos cu vertebra decat cel stang.
b. Forma - Rinichii au forma unor boabe de fasole.
c. Aspect exterior - Fiecare rinichi este incojurat de un strat celulo-adipos si invelit de o capsula fibroasa inextensibila; este situat in loja renala.
d. Structura rinichiului - Rinichii au o margine externa convexa, o margine interna concava si doi poli: unul superior si altul inferior. 
Pe partea concava se afla hilul renal, alcatuit din artera si vena renala, limfaticele, nervii, jonctiunea uretero-bazinetala. 
Rinichiul drept este situat ceva mai jos decat cel stang. Loja renala este limitata in sus de diafragm, in spate de ultimele doua coaste si dedesubtul lor de muschi si de aponevrozele lombare, iar inainte, de viscerele abdominale. In jos, loja renala este deschisa, de aici usurinta cu care se produce ptoza renala.
Situarea lombo-abdominala a rinichiului explica de ce durerile renale pot fi resimtite lombar, abdominal sau pelvian, de ce tumorile renale se evidentiaza ca o masa abdominala si de ce flegmoanele perinefritice cu evolutie superioara imbraca simptomatologie toracica.
Rinichiul este constituit din numeroase entitati histo-fiziologice, care poarta numele de nefroni.
Nefronul - este unitatea anatomica si fiziologica a rinichilui. Nefronul este alcatuit din glomerul [polul vascular] si tubul urinifer [polul urinar]. Numarul nefronilor din cei doi rinichi se evalueaza la 2 milioane.
Fiecare nefron se compune din:
- glomerulul lui Malpighi;
- tubul contort proximal;
- ansa lui Henle cu ramurile sale: ascendente si descendente;
- tub contort distal;
- canalele de unire;
- tubi colectori.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ingrijirea Pacientului cu Colica Nefretica.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1) Lucretia Titirca - Urgente medico-chirurgicale - Sinteze pentru asistenti medicali, Editia a III-a, Editura Medicala, Bucuresti, 2012, paginile 113-116;
2) Corneliu Borundel- Medicina interna pentru cadre medii, Editie Revizuita cu colaborarea doamnei Alexandra Borundel, Editura All, Bucuresti, 2009, paginile 609-611;
3) Lucretia Titirca - Tehnici de evaluare si ingrijire acordate de asistenti medicali, Ghid de nursing, Volumul II, Editia a 7-a, Editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 2008, paginile 217-222;
4) www.wikipedia.ro;
5) www.regielive.com.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!