Îngrijirea pacientului cu diabet zaharat

Cuprins licență Cum descarc?

ARGUMENT
CAPITOLUL I. PARTE TEORETICA
1.1. Pancreasul. Notiuni de anatomie fiziologie ..9
1.2. Diabetul zaharat . 11
1.2.1. Principalele semne si simptome in diabetul zaharat .13
1.2.2. Tipuri de diabet .17
1.2.3. Diagnostic de laborator .18
1.2.4. Predispozitie si factori de risc .. ...20
1.2.5. Complicatii . ...21
1.2.6. Protocol de investigatii ale complicatiilor diabetului .. . 23
1.2.7. Alimentatia pacientului diabetic ...24
1.2.8. Tratament ..26
1.2.9. Profilaxie ... 28
CAP.II. PARTE PRACTICA
2.1. Plan de ingrijire al pacientei A.D. cu Diabet zaharat tip I insulino dependent .30
2.2. Plan de ingrijire al pacientului C.D. cu Diabet zaharat insulino -- dependent tip I 
dezechilibrat .40
2.3. Plan de ingrijire al pacientului E.F. cu Diabet non insulino dependent tip II ...51
BIBLIOGRAFIE 61
ANEXE .62


Extras din licență Cum descarc?

ARGUMENT
Am ales lucrarea de diploma cu tema "Ingrijirea pacientului cu Diabet zaharat" din dorinta de a aprofunda cunostintele dobandite pe parcursul efectuarii stagiilor de practica 1a sala de demonstratie.
Doresc ca prin cunostintele aprofundate si realizarea acestei lucrari sa stiu sa educ preventiv persoanele dupa externare.
Pentru documentare am consultat o bibliografie mai ampla, am facut de cunostintele acumulate la orele de nursing, la sala de demonstratie si in timpul practicii efectuate in unitatile spitalicesti din Pitesti
Statistici despre diabetul zaharat si complicatiile sale in lume:
-  la fiecare 21 secunde este diagnosticat un caz nou de diabet;
-  la fiecare 12 minute se produce un AVC la fiecare 19 minute un infarct datorita angiopatiei diabetice;
-  12 fiecare 90 minute un pacient orbeste datorita diabetului un altul dezvolta boala renala in stadiu terminal care necesita hemodializa
-  la fiecare 19 minute se efectueaza o amputatie de membru inferior la un pacient diabetic;
Potrivit statisticilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), numarul bolnavilor de diabet ajunge la 194 de milioane de persoane in intreaga lume. Expertii OMS avertizeaza ca aceasta cifra se poate dubla pana in 2030 daca nu se iau masuri de preventie a imbolnavirii de diabet. Cele mai importante masuri pentru reducerea cazurilor de diabet sunt promovarea stilului de viata sanatos -  miscare si dieta echilibrata.
In lume sunt aproape 440.000 de copii cu diabet zaharat de tip I. Anual sunt diagnosticati cu diabet alti 70.000 de copii sub 15 ani.
In 2009 au fost inregistrate 1,1 milioane de decese in randul bolnavilor de diabet. Aproximativ 80% dintre decesele prin diabet au fost in tarile sarace.In aceste tari, insulina, medicamentul salveaza vieti in diabet, nu este disponibila sau exista dificultati de procurare din cauza pretului ridicat aproape jumatate dintre decesele prin diabet sunt inregistrate la pacienti sub 70 de ani.
Prognozele OMS arata ca in urmatorii 10 ani, numarul deceselor prin diabet zaharat va creste cu 50% daca nu se i-au masuri. Cu toate ca evolutia tehnologiei in ultimii ani a avut o dezvoltare rapida, din pacate, tot mai multe persoane se imbolnavesc de diabet sunt predispuse la aceasta boala , care pana in prezent nu are leac.
Diabetul, se poate spune intradevar ca este boala secolului. Stresul, agitatia, stilul de viata dezordonat, oboseala sunt principalii factori ai diabetului, care pe zi ce trece, se raspandeste tot mai mult.
Pentru a evita diabetul trebuie sa adoptam un stil de viata mai organizat, o dieta mai bogata in legume si fructe, sa renuntam la fumat la alcool in exces si, bineinleles sa facem zilnic o serie de exercitii fizice. Dat fiind faptul ca diabetul este o boala cu evolutie indelungata, el devine pe zi ce trece o problema majora a sanatatii publice.
Asemenea bolilor cardiovasculare, obezitatii cancerului, diabetul zaharat poate fi considerat si el o boala a civiiizatiei. Frecventa acestei maladii este de 3-5 % din populatia general.
Expretii O.M.S. au estimat in lume, in 1995, erau 135 milioane de adulti cu diabet zaharat si ca aceasta cifra va ajunge la 300 milioane in anul 2025.
Pentru a intelege acest lucru, trebuie sa stim cum se hraneste organismul. La fel ca o masina, milioanele de celule din organismul nostru au nevoie de carburant pentru a functiona. Carburantul lor sunt inregistrate 450.000 de persoane cu diabet zaharat provine din alimentatia pe care o consumam.
Exista doua tipuri de diabet zaharat:
1.Diabetul zaharat de tip I - in acest caz, pancreasul secreta o cantitate insuficienta de insulina. Este caracteristic persoanelor tinere. Se numeste diabetul insulino-dependent.
2.Diabetul zaharat de tip II- in acest caz, pancreasul secreta o cantitate insuficienta de insulina, insa portile de intrare in celule sunt ,stricate". Acest tip apare mai ales la persoanele peste 40 de ani, nu necesita administrare de insulina este strans legat de stilul de viata nesanatos.
Diabetul gestational este tipul de diabet care apare in timpul sarcinii; adesea revine la normal dupa sarcina, dar trebuie tinut sub observatie; pacienta are apoi risc cu 50% mai mare sa dezvolte un diabet zaharat tip 2 ; se trateaza cu regim alimentar si insulina deoarece in timpul sarcinii nu se iau antidiabetice orale.
Simptomatologia diabetului zaharat include: o accentuata senzatie de foame si de sete, poliurie (eliminarea unei cantitati mari de urina), pierderea in greutate, pielea uscata, greata, uscaciunea gurii. Din pacate, unii oameni afla de diabetul zaharat doar atunci cand apar complicatiile tardive: tulburari de vedere, rinichii nu mai functioneaza normal, eventualele infectii sau plagi la nivelul picioarelor.


Fisiere în arhivă (1):

  • Ingrijirea pacientului cu diabet zaharat.doc

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. Corneliu Borundel - Medicina interna, Editura ALL, Bucuresti, 2006 
2. C.C. Dimitriu - Diagnostic clinic, Editura Medicala, Bucuresti, 1994, 
3. Lucretia Titirca-Nursing - Tehnici de evaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali; Edit.Viata Medicala Romaneasca, Buc., 2002.
4. Lucretia Titirca - Ghid de nursing; Edit. Medicala Buc., 2001.
5. Lucretia Titirca - Manual de ingrijiri speciale acordate pacientilor de asistentii medicali; Edit. Medicala Buc., 2002.
6. Marcean Crin -Manual de nursing vol. 2, Editura ALL, Educational , 2012 
7. Marcean Crin -Manual de nursing vol. 3, Editura ALL, Educational , 2012 
8. Roxana Maria Albu - Anatomia si fiziologia omului, Editura Corint, Bucuresti 2003
9. http://images.google.ro/
10. www.corpuluman.com
11. www. sfatulmedicului.ro


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!