Ingrijirea Pacientului cu Hernie de Disc Lombara

Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Lombalgia si sciatica reprezinta unele din cele mai des intalnite si inregistrate patologii in istoricul medicinii. Primele relatari scrise referitoare la anatomia creierului, plexului brahial si nervului sciatic le intalnim in lucrarile lui Hipocrate. Desi in lucrarile sale, efectuate pe animale, avea dificultati in diferentierea nervilor periferici de tendoane. Hipocrate a atribuit printre primii paresteziile, slabiciunile musculare in membre si tulburarile sfincteriene patologiilor insotite de compresie medulara.
In ceea ce priveste terminologia folosita pentru suferintele coloanei lombare, nu exista nici pe departe unanimitate de pareri. Afectarea discului intervertebral este denumita de unii autori hernie de disc iar de altii discopatie. Ultimul termen cu inteles mai larg pare mai apropiat de realitatea anatomoclinica deoarece discul nu sufera doar prin herniere existand o intreaga patologie discala, diferita de hernia de disc, care determina suferinte ale coloanei lombare. Pe de alta parte, coloana lombara trebuie privita ca un tot unitar care cuprinde pe langa segmentul vertebro-discal si tesuturile moi adiacente (muschi, ligamente, fascii), care se pot constitui adesea in sediul unei suferinte.
Maladiile degenerative ale coloanei vertebrale reprezinta o problema medico-sociala cu impact economico-financiar sugestiv. Este binecunoscut faptul ca peste 80% din populatie suporta de-a lungul vietii cel putin un episod de durere lombara dizabilitanta. Pe langa faptul ca este o maladie incapacitanta, hernia discala este prea frecvent invalidanta. Sechelele neurologice cu handicap fizic definitiv reprezinta o complicatie obisnuita a acestui domeniu. Strans legate de aceasta afectiune costurile individuale si sociale aplicate sunt imense.
Tratamentul conservator al herniei discale include administrare aantiinflamatoarelor nesteroidiene, terapie manuala, masuri fizioterapeutice si administrarea epidurala a corticosteroizilor. Cu toate ca majoritatea celor care au facut un acces de lombosciatica se amelioreaza in 3 luni de zile, pana la 20% din pacienti ajung sa fie operati pe motivul herniei discale.
PARTEA GENERALA
CAPITOLUL I
ANATOMIA SI FIZIOLOGIA COLOANEI VERTEBRALE
Coloana vertebrala ocupa o pozitie centrala in cadrul aparatului locomotor. 
Coloana vertebrala este alcatuita din 33-34 de piese osoase numite vertebre repartizate in cinci grupe:
- vertebre cervicale (7),
- vertebrele toracice (12),
- vertebrele lombare (5),
- sacrum (5),
- coccis (4-5).
Corpii vertebrali sunt legati prin discurile intervertebrale care sunt articulatii nesinoviale, in timp ce apofizele articulare sunt legate prin articulatii sinoviale. Intre vertebre se mai gasesc si ligamente care impreuna cu discul intervertebral si cu capsulele articulare formeaza segmentul de mobilitate.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ingrijirea Pacientului cu Hernie de Disc Lombara.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

Borundel C. - Manual de Medicina Interna pentru Cadre Medii, Editura All, Bucuresti, 2002
Baciu Clement - Aparatul locomotor, Editura Medicala, 1981. 
Cezar Ionel - Compendiu de neurologie, Editura Medicala, 1982. 
4.Chiru F, Chiru G., Morariu L - Ingrijirea omului bolnav si a omului sanatos, Editura Cison, Bucureti 2003
Domnisoru Leonard - Compendiu de medicina interna, Editura stiintifica, Bucuresti, 1994
Gogulescu N., Gogulescu B.A. - Ortopedie traumatologie vol I, Editura Evrika, Braila, 2002. 
Henderson V. - Principii fundamentale ale ingrijirii bolnavului, Danemarca, Hardy Larsen, Ap. S, 1990. 
Mozes C. - Tehnica ingrijirii bolnavului, Editura Media Sud, Bucuresti, 2004
Popescu C. - Boli interne pentru cadre medii, Bucureti, Editura Medicala, 1980. 
Titirca L. - Tehnici de evaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali, Editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 2000.


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!