Îngrijirea pacientului cu pancreatită acută

Cuprins licență

ARGUMENT .. pag 4
CAPITOLUL I - Importanta alimentatiei sanatoase ... pag 5
CAPITOLUL II - Pielea si afectiunile ei .. pag 10
CAPITOLUL III - Psoriazisul .. pag 13
CAPITOLUL IV - Studiu de caz .. pag 15
CONCLUZII . pag 24
BIBLIOGRAFIE pag 25


Extras din licență

" Organismul uman poate fi asemanat cu un automobil. Odata ce caroseria a fost terminata, pentru a functiona nu e nevoie decat de cateva piese de schimb, care sa fie reinnoite din cand in cand. Dar de ce va fi nevoie, in mod regulat, este combustibilul de calitate."
Dr. Emil Radulescu
CAPITOLUL I
Importanta alimentatiei sanatoase
Fiecare om trebuie sa participe la mentinerea sanatatii si la tratarea tulburarilor de sanatate, sub indrumarea specialistilor. Cu cat stim mai multe despre nutritie cu atat suntem mai pregatiti sa jucam un rol activ, pentru a ne oferi o viata sanatoasa printr-o dieta cat mai echilibrata.
Atitudinea este, de asemenea, un factor important in mentinerea sanatatii si in vindecare. Starea de spirit pozitiva duce si ea la o armonie trupeasca.
Primul pas spre o sanatate buna este sa realizam ca stilul de viata, dorinta si credinta trebuie sa mearga mana in mana. Este important sa intelegem ca adoptand un stil de viata care sa includa o alimentatie sanatoasa putem sa :
- traim mai mult;
- aratam si sa ne simtim mai tanar;
- avem mai multa energie;
- pierdem in greutate in mod armonios;
- prevenim si chiar vindecam anumite boli;
- reducem in mare masura nevoia de medicamente;
- si multe altele.
Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile unei alimentatii sanatoase.
Corpul uman cea mai complexa masinarie.
Combustibilul pe care il oferim masinariei noastre provine din ceea ce consumam. Hrana pe care o mancam contine nutrienti care ajung la noi sub forma de :
- glucide
- proteine
- lipide
- vitamine si minerale
- apa
Acesti nutrienti ne sustin viata, oferindu-ne materia de baza pentru ca organismul sa functioneze zilnic. Nutrientii sunt implicati in toate procesele organismului, de la combaterea infectiilor, pana la refacerea tesuturilor si la gandire. Functia lor este sa ne faca sa functionam normal. O carenta a acestor nutrienti poate provoca o disfunctie a unei parti a corpului.
Glucidele (zaharurile)
Denumirea de glucide provine de la greci, glikis - dulce.
Zaharurile sunt reprezentate prin monozaharide, dizaharide si polizaharide. Acestea:
- sunt solubile in apa
- au gust dulce
- sunt cristalizate
- prin procese de metabolizare se descompun in glucoza.
Glucoza se gaseste in sangele omului si a animalelor in proportie de 0,1 %, scaderea sau cresterea continutului de glucoza in raport cu aceasta limita poate duce la tulburari grave, ca si in cazul bolnavilor de diabet.
Glucidele sunt de mai multe feluri:
- glucide "rele"
- glucide "bune"
- fibre alimentare
Cantitatea de fibre zilnica poate fi asigurata prin consumul cerealelor, leguminoaselor uscate, legume si fructe. Glucidele constituie din punct de vedere cantitativ, baza ratiei zilnice, asigurand mai mult de jumatate din necesarul de energie.
Proteinele sunt esentiale in crestere si dezvoltare. Ele alimenteaza corpul cu energie si sunt necesare in producerea hormonilor, a anticorpilor, a enzimelor si a tesuturilor. Contribuie, de asemenea, si la mentinerea unui echilibru optim intre acizi si baze in organism.
Principalele surse de proteine raman carnea si pestele, iar proteinele animale sunt digerate in proportie mai mare, pe cand cele vegetale au un continut mai mare de fibre si gradul lor de digerabilitate este mai mic.
In plus proteinele vegetale sunt mult mai sarace sau nu contin deloc unii aminoacizi esentiali, deosebit de importanti pentru organism, iar variantele de a inlocui proteina animala creeaza frecvent carente importante de vitamina D, B12, calciu, fier, iod, zinc, ale caror repercusiuni sunt diminuarea masei musculare, oboseala, crampe musculare, insomnii.
Lipidele sau grasimile:
- sursa primara de energie, care genereaza pana la 70% din totalul de energie in conditii de repaus, de asemenea reprezentand un combustibil eficient pentru a sustine activitatea fizica, in special in timpul antrenamentului de rezistenta.
- componenta esentiala a membranelor celulare si a nervilor (tecile de mielina)
- organele vitale sunt sustinute si protejate de catre depozitele adipoase
- toti hormonii steroidieni sunt produsi din colesterol
- vitaminele liposolubile sunt depozitate si transportate in organism prin intermediul lipidelor
- caldura corpului este pastrata si datorita existentei stratului de grasime subcutanat
Se acorda o mare atentie reducerii grasimilor din alimentatie, insa organismul are nevoie de grasimi. Inca din perioada fragedei copilarii, grasimea este necesara pentru dezvoltarea normala a creierului. Este necesara si pentru sustinerea cresterii, trebuie insa, sa nu se consume in exces pentru a preveni aparitia bolilor de inima. Acestea ar trebui sa reprezinte aproximativ 30 % din portia zilnica.


Fisiere în arhivă (1):

 • Ingrijirea pacientului cu pancreatita acuta.docx

Imagini din acest licență

Bibliografie

1. Dr. Hiromi Shinia - ,,Enzima miracol"
2. ,,Combinatii alimentare sanatoase"
3. Philips A. Balch - ,,Vindecare prin nutritie"
4. Dr. Mihaela Bilic - ,,Sanatatea are gust"


Ne pare rau, pe moment serviciile de acces la documente sunt suspendate.


Hopa sus!