Îngrijirea pacientului cu sinuzită cronică

Cuprins licență Cum descarc?

ARGUMENT
CAPITOL 1:Anatomia si fiziologia nasului
CAPITOL 2:Afectiunea
2.1:Definitia bolii
2.2:Clasificare
2.3:Simptomatologie
2.4:Etiologie
2.5:Tablou clinic
2.6:Diagnostic
2.6.1:Pozitiv
2.6.2:Diferential
2.7:Tratament
2.8:Evolutie, complicatii
CAPITOL 3:Rolul asistentei medicale in ingrijirea pacientului cu sinuzita cronica
3.1:Rol propriu
3.2:Rol delegat
CAPITOL 4:Studiul de caz
Cazul I, II, III foaia de culegere a datelor pacientului:
-Grila de dependenta
-Analize
-Epicriza
CAPITOL 5:Bibliografie


Extras din licență Cum descarc?

Argument
Nevoile umane reprezinta originea ingrijirilor infirmiere in toate serviciile de sanatate.
Trebuie mentionat ca rolul asistentei medicale se schimba de la un deceniu la altul. Nu numai rolul ei se schimba, dar si situatiile in care se gaseste. 
Rolul asistentei medicale consta in a "ajuta persoana bolnava sau sanatoasa sa-si recapete sanatatea (sau sa o asiste in ultimele sale clipe) prin indeplinirea sarcinilor pe care le-ar fi indeplinit singura daca ar fi avut vointa sau cunostintele necesare". 
Asistenta medicala trebuie sa indeplineasca aceste functii, sa ingrijeasca astfel bolnavul sa-si recastige independenta cat mai repede posibil. Va ajuta bolnavul sa respecte prescriptiile terapeutice ale medicului.
Asistentele medicale trebuie sa inteleaga foarte bine ceea ce vrea pacientul si care sunt nevoile sale pentru a se mentine in viata si pentru a-si castiga existenta. Ea va fi pentru un timp : "constiinta celui lipsit de cunostinta, dorinta de a trai pentru cel ce a gandit la suicid, membru pentru cel caruia i-a fost amputat, ochiul pentru cel ce a orbit, mijlocul de locomotie pentru copil, cunostinte si incredere pentru mama tanara, vocea celor prea slabi pentru a se putea exprima". 
Rolul ei este cu totul aparte deoarece fiind in locul unde este nevoie de ea, poate darui dragoste celor suferinzi. De mai multe ori, un zambet, o vorba buna, o ascultare sunt mult mai benefice decat un tratament complex. 
In unitatile sanitare, in general se trateaza suferinta fizica, nepunandu-se mare pret pe cea sufleteasca. Oamenii sunt niste fiinte minunate, de aceea trebuie tratati ca atare. Ei merita toata atentia noastra si tot efortul nostru, trebuie indreptat spre a-i aduce la starea de bine. 
Viata oricarui cetatean poate fi amenintata la un moment dat, de o suferinta aparuta brusc, care-l aduce intr-o situatie critica acuta ce trebuie rezolvata de serviciul sanitar cu promptitudine si deosebita competenta. 
Asistenta medico-chirurgicala solicita zi si noapte corpul sanitar. Eficienta asistentei de urgenta impune o munca dusa in echipa, pentru a fi eficienta, cere din partea fiecaruia multa daruire, dar in acelasi timp multa responsabilitate. Spiritul acestei responsabilitati cere la randul ei constiinta si competenta profesionala, care sa asigure pentru bolnavul de urgenta, a carui viata este amenintata a se sfarsi uneori in cateva zile, dar si in cateva ore sau minute chiar, aplicarea imediata a tuturor masurilor terapeutice care sa inlature cauzele care se opun supravietuirii. 
Competenta corpului sanitar, pusa in valoare de o buna organizare si dotare a asistentei de urgenta, impune, din partea medicilor si a cadrelor medicale, o continua pregatire si perfectionare. 
CAPITOLUL 1:Anatomia si fiziologia nasului 
ANATOMIA NASULUI
Nasul este situat in centrul fetei, este proeminent, inconjurat lateral de regiunile infraorbitale, inferior de regiunea orala si superior, de regiunea frontala. Are forma de piramida triunghiulara cu 3 fete, 3 muchii si un varf. Fetele laterale sunt alcatuite in portiunea inferioara de aripile nazale, fata inferioara este reprezentata de narine, iar fata posterioara lipseste, fiind reprezentata de catre portiunea de trecere dintre coanele nazale spre nazofaringe. Marja laterala este formata de puntea nasului si pliul nazal, iar marginea de frunte este reprezentata de partea din spate a nasului.
Fosele nazale: 
Fosele nazale sunt doua cavitati simetrice, cu directie anteroposterioara, despartite de septul nazal si care comunica anterior cu exteriorul, prin narine, iar posterior cu rinofaringele, prin orificiile coanale. Portiunea anterioara din fosele nazale este reprezentata de vestibulul nazal, delimitat de cartilajul aripii nasului si septul nazal. 
O fosa nazala prezinta 4 pereti:
- unul inferior ce este format din apofiza palatina a maxilarului superior si lama orizontala a palatinului;
- unul superior ce este alcatuit din fata postero-inferioara a oaselor proprii nazale, spina nazala a frontalului si fata inferioara a osului sfenoid.
- unul intern ce este alcatuit din lama verticala a etmoidului si vomer;
- unul extern care este totodata si cel mai important perete al foselor nazale si este alcatuit din maxilarul superior, sfenoid, palatin, lacrimal, etmoid si cornetul inferior.
La acest nivel sunt localizate mai multe structuri importante precum: conca nazala inferioara, mijlocie si superioara, ostiumurile sinusale si orificiul canalului lacrimonazal.


Fisiere în arhivă (1):

 • Ingrijirea pacientului cu sinuzita cronica.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

- BURLIBASA C.: "Chirurgia orala si maxilo-faciala", Ed. Medicala, Bucuresti, 1999, pag 366-379 
- SARAFOLEANU D. ; CHIRIAC G. : "Otorinolaringologie", Ed. Medicala, Bucuresti 1993, pag 130-135 
- GARBEA St.; MILORESCU P.; STEFANIU Al.; OLARIU B.: ,,Patologie O.R.L.",Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1980, pag 84-88
- ROMANITAN C.: "Otorinolaringologie", Ed. Eurostampa, Timisoara 2002, pag 48-49
- ANGHELIDE R.; SBENGHE-TETU L.: ,,Aspect de patologie otorinolaringologica", Ed. Medicala, Bucuresti 1986, pag 17-18 
- GARBEA ST.; MOGA I.: "Rinologie, patologia nasului si a sinusurilor paranazale", Ed. Stiintifica si Enciclopedica, Bucuresti 1985, pag 111-114 
- TITIRICA L.: "Urgentele Medico-Chirurgicale, Sinteze pentru asistenti medicali, Editia a-III-a", Ed. Medicala, Bucuresti 2003, pag 243-245 
- GARBEA ST.; MOGA I.: ,,Rinologie, patologia nasului si a sinusurilor paranazale", Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1981, pag 117-125 
- TITIRICA L: " Tehnici de evaluare si ingrijiri acordate de asistentii medicali", Ed. Viata medicala romaneasca, Bucuresti 1996, pag 100-105 
- PAPILAN V.: ,,Anatomia omului volumul IV Splahnologia", Ed. Didactica si Pedagogica, Bucuresti 1970, pag 269-272


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 9€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!