Ingrijirea Pacientului cu Traumatism de Bazin

Cuprins licenta Cum descarc?

Argument
Capitolul I: Notiuni generale de anatomie si fiziologie 7
I.1 Descrierea bazinului 7
I.2 Fiziologia sistemului osos 8
Capitolul II: Descrierea traumatismului de bazin 11
II.1 Factori de risc 15
II.2 Simptomatologie 18
II.3 Diagnostic de certitudine 19
II.4 Complicatii 19
II.5 Tratament 21
II.6 Profilaxie 22
Capitolul III: Rolul asistentei medicale in pregatirea pacientului pentru explorari specifice 23
III.1 Examene de laborator 24
III.2 Radiologie 25
III.3 Sondaj vezical 26
Capitolul IV: Interventiile asistentei medicale privind ingrijirea pacientului cu traumatism de bazin 28
IV.1 Manevre specifice in asistenta pacientului cu traumatism de bazin 29
IV.2 Interventii specifice asistentului medical 37
IV.3 Mobilizarea si transportul pacientului cu traumatism de bazin 47
Capitolul V: Prezentarea cazurilor 50
Capitolul VI: Educatie pentru sanatate 94
Concluzii
Bibliografie


Extras din licenta Cum descarc?

Argument
Fracturile de bazin sunt foarte frecvente in ultima vreme, prin accidente de circulatie si de munca. Cei interesati sunt in majoritatea cazurilor politraumatizati. 
Lucrarea de fata abordeaza studiul pacientului cu traumatism de bazin de la locul producerii incidentului, pana la externarea sa din sectia de chirurgie.
Deoarece traumatismele de bazin pot aparea oriunde (pe strada, la locul de munca, acasa, in vacanta etc.), si sub diverse moduri: accidente de circulatie, caderi de la inaltime, calamitati naturale, agresiuni umane etc., cunoasterea si aplicarea unor masuri si proceduri simple de prim ajutor la locul accidentului, pot reduce consecintele accidentului si pot chiar salva vieti.
De multe ori, traumatisme minore se pot solda cu decesul victimei, datorita neacordarii primului ajutor sau a efectuarii unor manevre gresite, care agraveaza leziunile existente sau pot chiar produce altele noi.
In cele mai multe cazuri, avem de-a face cu mai multe leziuni traumatice la aceeasi victima; in astfel de situatii, cand sunt prezente cel putin doua leziuni traumatice dintre care cel putin una ameninta viata victimei spunem ca avem de-a face cu un politraumatism.
Astfel in cazul unui traumatism de bazin scopul principal al primului ajutor trebuie sa fie salvarea vietii si acolo unde acestea sunt posibile fara a produce leziuni suplimentare: indepartarea factorului de agresiune si evacuarea rapida a victimei dintr-un mediu periculos.
Capitolul I: Notiuni generale de anatomie si fiziologie
I.1 Descrierea bazinului
Fracturile bazinului cuprind toate fracturile centurii pelvine: osul iliac (coxal), sacru si coccis. Sunt fracturi frecvente, de gravitate variabila pana la forme majore, care au inca un nivel de mortalitate ridicat.
Cauzele de deces sunt reprezentate de complicatiile vasculare sau asocierea cu alte leziuni traumatice: osteo-articulare, neurologice, viscerale, urologice.
Bazinul osos este format din cele doua oase iliace unite posterior prin sacru si formeaza o consola ogivala pe care se sprijina trunchiul. Anterior, cele doua oase pubiene, unite printr-un solid ligament pubian formeaza o arcada care confera rigiditate arcului anterior al bazinului.
In statiune verticala, greutatea corpului se repartizeaza pe 2 directii (Fig.1): una orizontala, dirijata pe arcul anterior, ce reprezinta reactia solului la greutatea corpului si una verticala transmisa la articulatia coxo-femurala prin arcul pelvin.
Fig.1.Arhitectura bazinului. Repartitia greutatii corpului in ortostatism
Zonele de rezistenta sunt reprezentate de ansamblul acestor linii de forta care formeaza un inel complet, prin care se transmit solicitarile ce traverseaza inelul pelvin. Zonele slabe sunt importante deoarece ele reprezinta locul de electie al fracturilor si disjunctiilor centurii pelvine. Ele cuprind: posterior orificiile sacrate si articulatia sacro-iliaca cu partea posterioara a aripii iliace; lateral zona slaba este formata de cavitatile cotiloide, iar anterior de simfiza pubiana si ramurile ilio si ischio-pubiene.
Inelul pelvin este partial deformabil datorita celor 3 articulatii: simfiza pubiana si articulatiile sacro-iliace, putin mobile dar adaptate pentru a absorbi solicitarile.
Exista o interdependenta intre diferitele elemente ale inelului pelvin: o ruptura intr-un punct are rasunet asupra intregului inel si ii compromite stabilitatea. Ruptura partii anterioare a bazinului, cea mai putin rezistenta, reprezinta primul tip al oricarei fracturi pelvine.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ingrijirea Pacientului cu Traumatism de Bazin.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!