Îngrijirea pacientului cu tulburări bipolare

Cuprins licență Cum descarc?

Introducere	5
Capitolul I Notiuni generale referitoare la tulburarile bipolare	7
I.1 Aspecte introductive 	7
I.1.1 Episodul maniacal	7
I.1.2 Diagnostic diferential in tulburarile bipolare	9
I.1.3 Despre depresie 	9
I.1.4 Ciclotimia, forma atenuata a tulburarii bipolare
I.2 Tratamentul in tulburarile bipolare	12
I.2.1 Terapia biologica
I.2.2 Terapia psihosociala in tulburarile bipolare. Psihoterapia	15
I.3 Creativitatea si tulburarile bipolare. Artterapia
I.4 Asistenta medicala si pacientul cu tulburari bipolare	18
Capitolul II Nursingul psihiatric. Aspecte generale cu privire la ingrijirea pacientului cu tulburari bipolare 	22
II.1 Etape in procesul de nursing	22
II.2 Rolul si atributiile asistentei medicale in ingrijirea pacientului cu tulburari bipolare	24
II.3 Ingrijirea pacientului cu episod depresiv	27
II.4 Ingrijirea pacientului cu episod maniacal	29
II.5 Comunicarea asistenta medicala-pacient cu tulburari bipolare - o necesitate!	31
Capitolul III Ingrijirea pacientului cu tulburari bipolare. Studii de caz	36
III.1 Pacientul cu episod depresiv in tulburarile bipolare	36
III.1.1 Studiu de caz I	36
III.1.2 Studiu de caz II	38
III.2 Pacientul prezinta alternarea perioadelor depresive cu cele maniacale	39
III.2.1 Studiu de caz I	39
III. 2.2 Studiu de caz II	41
III.3 Pacientul cu ciclotimie	42
III.3.1 Faza hipomaniacala. Studiu de caz I	42
III.3.2 Faza depresiva. Studiu de caz II	43
Concluzii                                                          	45
Bibliografie	48


Extras din licență Cum descarc?

Tulburarile bipolare se incadreaza in sfera bolilor mintale. La momentul actual, peste o treime din populatia globului sufera de tulburari mintale. Tulburarile mintale sunt dereglari functionale ale creierului. Aceste dereglari ar putea avea la baza dezechilibre ale creierului cauzate de influentele genetice sau de factorii de mediu si sociali.
Aceste boli, ca si in cazul tulburarilor bipolare, nu trec de la sine. De aceea, o importanta deosebita in restabilirea starii de sanatate a pacientului o are tratamentul medicamentos care, in combinatie cu psihoterapia, va genera rezultate optime. Tratamentului medical i se pot asocia activitati ocupationale prin care pacientului i se reda increderea in sine, sentimentul de utilitate. 
Milioane de oameni sufera de boli psihice dar, cu toate acestea, se stie prea putin despre acestea. Persoanele afectate au nevoie de liniste, intelegere si ajutorul semenilor. Tratamentul face ca multe dintre persoanele care sufera de astfel de boli sa duca o viata apropiata de normalitate sau chiar o viata productiva normala.
Tulburarea bipolara, cunoscuta in trecut ca psihoza maniaco-depresiva sau psihoza periodica depresiva este o tulburare mintala care consta in modificarea anormala si pentru mai mult timp a dispozitiei afective, a energiei, a abilitatii unei persoane de a functiona in mod normal. Apar succesiuni ale episoadelor depresive cu cele maniacale care altereaza functionalitatea normala a persoanei in cauza. O forma mai usoara a tulburarilor bipolare este ciclotimia. Denumita si tulburare ciclotimica, ciclotimia se caracterizeaza prin episoade hipomaniacale care alterneaza pentru o anumita perioada de timp (mai mare de doi ani) cu episoade de depresie usoara, iar intre aceste perioade pacientul poate avea o dispozitie stabila.
Kraepelin afirma ca ciclotimia reprezinta o tulburare de personalitate.
Am ales sa abordez in lucrarea de fata tema ,,Ingrijirea pacientului cu tulburari bipolare" deoarece consider ca din ce in ce tot mai multe persoane sufera de boli mintale, acest fenomen devenind tot mai ingrijorator.
De asemenea, consider ca in tratarea unor astfel de afectiuni pe langa medicatia prescrisa de medic, un rol deosebit de important il are asistenta medicala. Aceasta ofera ingrijiri medicale calificate, contribuie la asigurarea unor conditii optime de spitalizare, comunica cu pacientul si familia acestuia si adopta atitudini psihoterapeutice.
Lucrarea de fata este structurata in trei capitole care trateaza acest subiect in mod clar, utilizand un limbaj simplu dar si termeni medicali. Partea teoretica se imbina cu partea practica pentru a reda o viziune cat mai clara asupra subiectului abordat. 
Astfel, in primul capitol intitulat ,,Notiuni generale referitoare la tulburarile bipolare" se vorbeste despre tulburarile generale la modul general, se pot observa cateva aaspecte despre ceea ce inseamna episod maniacal si episod depresiv in tulburarile bipolare; se vorbeste despre ciclotimie care este o forma atenuata a tulburarilor bipolare si despre importanta tratamentului in tulburarile bipolare; ce fel de tratament exista, cat de importanta este psihoterapia.
De asemenea, la pacientii cu tulburari bipolare creativitatea este la ea acasa, foarte multi dintre acestia avand inclinatii spre arta.
Deosebit de importanta in recuperarea pacientului este relatia dintre asistenta medicala si pacientul cu tulburari bipolare care trebuie consolidata pe incredere, empatie, respect, demnitate, ingrijirile acordate de catre asistenta medicala pacientului cu tulburari bipolare fiind atat de necesare.
In capitolul II intitulat ,,Nursingul psihiatric in ajutorul pacientului cu tulburari bipolare" se trateaza in mod distinct rolul si atributiile asistentei medicale in ingrijirea pacientului cu tulburari bipolare. Astfel, se vorbeste aici despre rolul asistentei medicale si despre ceea ce presupune ingrijirea efectiva acordata de catre asistenta medicala pacientului cu tulburari bipolare.
De asemenea, se aduce in prim-plan necesitatea comunicarii dintre asistenta medicala si pacientul cu tulburari bipolare.
Daca in primele doua capitole sunt cuprinse notiuni generale si tehnici de nursing acordate pacientului cu tulburari bipolare, capitolul III intitulat ,,Ingrijirea pacientului cu tulburari bipolare. Studii de caz" vine cu o nota de vitalitate, ca o completare la cele doua capitole cu exemple practice. 


CAPITOLUL I
NOTIUNI GENERALE REFERITOARE LA TULBURARILE BIPOLARE
I.1 Aspecte introductive
Printre afectiunile de natura psihica se numara si tulburarile bipolare care apar mai frecvent la femei, riscul de imbolnavire in randul barbatilor fiind mai redus. Tulburarile bipolare sunt definite in literatura de specialitate ca fiind tulburari de dispozitie in care apare un singur sau mai multe episoade maniacale sau hipomaniacale insotite sau nu de episoade depresive.
In urma studiilor efectuate de catre specialisti precum si in baza constatarilor ca afectiunea apare cu precadere la copiii proveniti din parinti cu tulburare bipolara, s-a dovedit ca exista o vulnerabilitate genetica.
I.1.1 Episodul maniacal. Mania se manifesta prin tulburari ale dispozitiei ,,reprezentate de euforie sau irascibilitate, tulburari cognitive si tulburari psihomotorii" 
Sindromul maniaco-depresiv se remarca printr-un debut care se face in cateva zile sau saptamani. In perioada de inceput se pot observa stari de indispozitie, oboseala, insomnie, tristete care pot fi insotite de tulburari digestive si dureri de cap. De asemenea, debutul episodului maniacal poate sa inceapa si brusc, pacientul avand o stare de dispozitie excesiv de buna. Atunci cand pacientul este oprit insa de o persoana din anturaj in a-si manifesta bucuria, devine furios, chiar agresiv. 
Tinuta pacientului are aspect neingrijit, poate fi murdara si poate contine un element decorativ. Limbajul vorbit si scris sufera modificari in sensul ca literele sunt scrise in mod dezordonat, cu tendinta de a fi ornamentat cu flori, utilizeaza majuscule, semnele de exclamatie.
In episodul maniacal, tulburarile de dispozitie se manifesta printr-o stare exagerat de buna dispozitie care trece, deseori brusc, la irascibilitate, furie sau chiar violenta si agresivitate.
Pacientul este foarte comunicativ, cu o mimica expresiva; femeile sunt fardate in mod exagerat si imbracate in culori vii si combinatii neobisnuite.
Pacientul, desi pare spiritual, inteligent, nu se poate concentra, acesta neputand mentine concentrarea asupra unei activitati mai mult de cateva minute.
Amintirile pacientului sunt vii si se deruleaza cu repeziciune iar gandirea sa prezinta tulburari de continut dar si ale fluxului si coerentei. Pacientul prezinta o accelerare a fluxului de idei (apare fuga de idei), comunica cu usurinta si simte nevoia de a vorbi in permanenta. Sunt prezente si idei de autovalorizare, de grandoare, pacientul avand o parere foarte buna despre sine. De asemenea, in episodul maniacal pot exista halucinatii cu caracter tranzitoriu. Ideile delirante ale pacientului pot fi de reforma sociala, de inventie sau de persecutie, de gelozie.


Fisiere în arhivă (1):

 • Ingrijirea pacientului cu tulburari bipolare.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

I. LITERATURA DE SPECIALITATE
Carti, cursuri, tratate, monografii:
1.Benjamin J. Sadock, M.D.;Virginia A. Sadock, M.D.Kaplan si Sadock. Manual de buyunar de psihiatrie clinica, Editura Medicala, Bucuresti, 2001.
2.Cinca, I.Neuropsihiatrie, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1965.
3.Danaila, Leon; Golu, MihaiTratat de neuropsihologie, Vol. I., Editura Medicala, Bucuresti, 2015.
4.Enachescu, C.Igiena mintala si recuperarea bolnavilor psihici, Editura Medicala, Bucuresti, 1979.
5.ICD-10 Clasificarea tulburarilor mentale si de comportament. Descrieri clinice si indreptare diagnostice, ditura Trei, 2016.
6.Mincu, I.Alimentatia rationala a omului sanatos si bolnav, Editura Medicala, Bucuresti, 1975.
7.Moldovan, TiberiuSemiologie clinica medicala, Editura Medicala, Bucuresti, 1993.
8.Mozes, C.Tehnica ingrijirii bolnavului, Editura Medicala, Bucuresti, 1978.

9.Oancea, C.Nursing psihiatric. Manual pentru asistentele medicale, Bucuresti, 2004.
10.Popescu Neveanu, PaulPsihologie, Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 1990.
11.Popoviciu, LSomnul normal si pathologic, Editura Medicala, Bucuresti, 1972.
12.Pora, EugenDictionarul sanatatii, Editura Albatros, Bucuresti, 1978.
13.Predescu, V.Psihiatrie, Editura Medicala, Bucuresti, 1976.
14.Prepeliceanu, DanPsihiatrie. Note de curs,Editura Infomedica, Bucuresti, 2003.
15.Titirca, L.Ingrijiri speciale acordate pacierntilor de catre asistentii medicali, Editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 2008.
16.Titirca, L. Ghid de Nursing cu tehnici de evaluare si ingrijiri corespunzatoare nevoilor fundamentale, Editura Viata Medicala Romaneasca, Bucuresti, 2008.
17.Serbanescu, TudorNeurologie. Psihiatrie. Endocrinologie. Manual pentru cadre medii, Editura Medicala, Bucuresti, 1978.
18.Trifu, SimonaAbordare fenomenologica a patologiei psihiatrice majore, Editura Medicala, Bucuresti, 2016.


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 10€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!