Îngrijirea pacientului cu ulcer gastric

Cuprins licență Cum descarc?

INTRODUCERE 4
I. NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE ALE APARATULUI DIGESTIV 5
1. APARATUL DIGESTIV 5
2. GLANDELE ANEXE ALE APARATULUI DIGESTIV 8
3. PROCESUL DIGESTIV 10
II. DATE DESPRE ULCERUL GASTRIC 13
1. Definitie 13
2. Simptomatologie 13
3. Etiopatogenie 14
4. Fiziopatologie 15
5. Aspectul macroscopic al ulcerului gastric 16
6. Aspectul histopatologic al ulcerului gastric 17
7. Tabloul clinic 17
8. Examenul obiectiv 17
9. Diagnosticul paraclinic al leziunii de ulcer gastric 18
10. Diagnosticul diferential al ulcerului gastric 18
11. Tratament 19
III. PROCESUL DE INGRIJIRE 23
CAZURI PRACTICE 25
CAZUL I 26
CAZUL II 34
CAZUL III 41
IV. CONCLUZII 48
BIBLIOGRAFIE 49


Extras din licență Cum descarc?

INTRODUCERE
Ulcerul gastric continua sa fie o problema medicala majora. Provoaca dureri puternice si tulburari digestive la aproximativ 10% din oameni in anumite perioade ale vietii lor, iar in urma unora complicatii severe.
Suferintele tardive care succed uneori chirurgiei gastrice sunt cel putin in egala masura urmarea stabilirii tardive ale unor indicatii operatorii, a efectuarii nejustificate de prelungire a unor tratamente medicale conservatoare si aplicarea actiunii chirurgicale in stadii avansate de imbatranire sau constituirea complicatiilor grave ale bolii.
Trebuie sa ne dam seama de raspunderea pe care o avem, nu numai fata de bolnavul de sub ingrijirea noastra ci fata de societatea in mijlocul careia traim.
Sa nu uitam ca omul operat de ulcer va trebui poate, sa renunte la activitatea sa zilnica, sa-si schimbe obiceiurile de viata sau chiar locul de munca, deci sa tratam pacientul asa cum noua ne-ar placea sa fim tratati daca am fi in locul lui.
I. NOTIUNI DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE ALE APARATULUI DIGESTIV
1. APARATUL DIGESTIV
Aparatul digestiv cuprinde un grup de organe a caror functie principala este digestia. Tubul digestiv este alcatuit din urmatoarele segmente: gura, faringe (cu dubla apartenenta), esofag , stomac , intestinul subtire si intestinul gros, organe la nivelul carora se realizeaza digestia alimentelor si ulterior absortia lor. In acelasi timp, la nivelul ultimului segment al tubului digestiv, rectul, se realizeaza eliminarea resturilor neabsorbite - prin actul defecatiei.
Cavitatea bucala: este portiunea initiala a tubului digestiv, alcatuita din organe si diverse tesuturi. Superior este limitata de bolta palatina, inferior de planseul bucal, lateral de obraji, anterior de buze si posterior se continua cu faringele. Cavitatea bucala este captusita cu mucoasa bucala, in interiorul cavitatii bucale se gasesc arcadele dentare, limba. Functiile pe care le indeplineste gura sunt:
functia de masticatie pentru formarea bolului alimentar, inceputul digestiei glucidelor sub actiunea ptialinei salivare, functia de fonatie, functia receptoare, functia de aparare si functia fizionomica.
Faringele: este un organ care apartine atat aparatului digestiv, cat si aparatului respirator. El se afla situat in partea posterioara a cavitatii bucale si se continua cu esofagul. Captusit cu o mucoasa, este bogat in tesut limfoid. In faringe se gasesc amigdalele palatine, amigdala faringiana pe peretele posterior si amigdala linguala la radacina limbii legate intre ele prin numeroase vase limfatice si formand inelul limfatic Waldeyer.
Functia faringelui: functia de conducere a bolului alimentar catre esofag si functia de aparare impotriva infectiilor, care pot patrunde pe cale digestiva sau pe cale respiratorie .
Esofagul: este legatura tubulara dintre faringe si stomac. Prin el trece bolul alimentar, nu are rol in digestie sau absorbtie.
Structura esofagului contine patru straturi de la interior la suprafata:
- Tunica mucoasa : are culoare albicioasa si prezinta cute longitudinale care se sterg prin distensia esofagului , cauzata de trecerea bolului alimentar. Mucoasa are in structura sa un epiteliu pluristratificat pavimentos necheratinizat.
- Tunica submucoasa : este bine dezvoltata si contine glande esofagiene de tip acinos , ce secreta mucus ce usureaza inaintarea bolului alimentar.
- Tunica musculara: este formata dintr-un strat de fibre longitudinale la exterior si un strat de fibre circulare la interior. In treimea superioara ambele straturi de fibre sunt striate , in timp ce in treimea inferioara fibrele striate sunt inlocuite de cele netede.
- Tunica externa (adventicea) este o tunica conjunctiva care se continua in sus cu adventicea faringelui.


Fisiere în arhivă (1):

 • Ingrijirea pacientului cu ulcer gastric.docx

Imagini din acest licență Cum descarc?

Bibliografie

1. ,,Medicina interna" - L.Gherasim, vol.III, ed. Medicala, Bucuresti 2000
2. ,,Boli digestive" - I.Gherman, ed. Medicala, Bucuresti 1987;
3. ,,Totul despre ulcer" - R. Ostrov, ed. Polimark, Bucuresti 2000;
4. ,,Ulcer gastric si duodenal" - I. Puscas, ed. Medicala;
5. ,,Manual de medicina interna pentru cadre medii" - C. Borundel, ed. Medicala, Bucuresti 1974;
6. ,,Ingrijiri speciale acordate pacientilor de asistenta medicala" - L. Titirca, ed. Viata medicala romaneasca, Bucuresti 2008.
7. ,,Atlasul corpului uman" - P. Abrahams, Ed. Corint, Buc. 2011;
8. ,,Manual de dietetica in practica medicala curenta" - A.F. Creff, Ed. Polirom, Buc. 2010;
9. ,,Ingrijirea omului bolnav si sanatos" - Chiru Florian, Editura Medicala - 1998"
10. ,,Urgente medico-chirurgicale" - Lucretia Titirca, Editura medicala, Bucuresti - 1999


Banii înapoi garantat!

Plătește în siguranță cu cardul și beneficiezi de garanția 200% din partea Diploma.ro.


Descarcă această licență cu doar 8€

Simplu și rapid în doar 2 pași: completezi datele tale și plătești.

1. Numele și adresa de email:

ex. Andrei, Oana
ex. Popescu, Ionescu

* Pe adresa de email specificată vei primi link-ul de descărcare. Asigură-te că adresa este corectă și că poate primi email-uri.

2. Alege modalitatea de plată preferată:* La pretul afișat se adaugă 19% TVA.


Hopa sus!