Ingrijiri nursing acordate pacientilor cu ciroza hepatica

Cuprins licenta Cum descarc?

ARGUMENTUL ... pag 2
CAPITOLUL I. DATE GENERALE DESPRE BOALA 
1.1. Prezentarea notiunilor de anatomie si fiziologie a aparatului afectat .pag 3
1.1.1. Anatomia si fiziologia ficatului ...pag 3
1.2. Prezentarea teoretica a bolii ...pag 6
1.2.1. Definitie ...pag 6
1.2.2.Epidemiologie ...pag 6
1.2.3 Simptomatologia .. pag 10
1.2.4.Tablou clinic .pag 14
1.2.5.Evolutia ...pag 16
1.2.6.Tratament pag 21
1.2.7..Rolul asistentilor medicali in ingrijirea pacientilor cu ciroza hepatica ...pag 30
1.2.8.Metode de lucru folosite in ingrijirea pacientilor cu ciroza hepatica .. .pag 31
CAPITOLUL II. PLANURILE DE INGRIJIRE
2.1. CAZUL1 pag 33
2.2.CAZUL2 .pag 42
2.3.CAZUL3 .pag 50
ANEXE pag 58
CONCLUZII ... pag 63
BIBLIOGRAFIE ..pag 64


Extras din licenta Cum descarc?

1.1.PREZENTAREA NOTIUNILOR DE ANATOMIE SI FIZIOLOGIE A APARATULUI AFECTAT
1.1.1.ANATOMIA SI FIZIOLOGIA FICATULUI
Ficatul este o glanda voluminoasa,o anexa a tubului digestiv,cu o structura si functii complexe. Este asezat in partea superioara dreapta a abdomenului, sub diafragm. Sub partea inferioara este situata vezicula biliara, iar in stanga pediculul hepatic format din artera hepatica (pleaca de la aorta catre ficat), de vena porta (care dreneaza tubul digestiv si mergand spre ficat) si calea biliara (mergand de la ficat catre vezicula biliara si intestin).
Ficatul este cel mai mare organ al corpului omenesc, situat deasupra colonului, in partea dreapta. Culoarea acestuia este bruna , avand o consistenta ferma.
Masa ficatului cantareste 1200-1500 gr. la un individ viu. Acesta are doua suprafete : una superioara, una inferioara si doua margini: inferioara si una posterioara mai lata. In ceea ceea ce priveste forma, ficatul este precum un ovoid taiat oblic.
Ficatul reprezinta o masa parenchimatoasa unica, ai carui lobi nu sunt delimitati de nici un sept fibros.
Unitatea morfologica hepatica este lobul hepatic, alcatuit din cordoane hepatocitare radiare separate de o retea de capilare sinusoide. Masa celulara hepatica la o persoana normal este aproximativ 300 de miliarde de celule, masa ce poate inmagazina 1500 ml sange.
Partea diafragmatica este impartita la randul ei prin ligamentul falciform in doi lobi: lobul drept si lobul stang.Viscerala sau partea inferioara este traversata de trei santuri: un sant reprezentand locul pe unde intra si ies componentele pediculului hepatic, un sant contine ligamentul rotund, segmetul posterior, iar cel de-al treilea sant este reprezentat de fosa cistica in care se gaseste si vezica biliara.
Ficatul reprezinta o zona intermediara, interpusa intre intestin si are un rol fundamental in procesele metabolice de sinteza, depozitare si degradare a substantelor plastice si energetice a apei, vitaminelor si electrolitilor. Acesta este totodata un real laborator al organismului, efectuandu-se la nivelul lui peste o mie de procese chimice. Aceste santuri divid visceral in patru lobi: lobul stang, lobul drept, lobul patrat si lobul caudat.
In partea exterioara, ficatul este acoperit de peritoneul visceral. Sub acest peritoneu visceral se afla situata capsula fibroasa a ficatului sau mai este numita si capsula Glisson.
?Functia ficatului consta, in primul rand, in reglarea concentratiei constituentilor sangelui. In sangele normal sau patologic, putine sunt substantele asupra carora ficatul sa nu aiba o actiune specifica de indepartare in si respectiv din sange. In plus ficatul modifica in vederea sintezei sau a inactivarii in acelasi timp, aproape toti constituentii chimici ai sangelui. Invers, fiecare tesut al organismului este dependent, in parte de ficat , in ceea ce priveste aprovizionarea sa cu substante nutritivedin sange si indepartarea unei intregi varietati de agenti nocivi. Orice substanta difuzibila injectata in sange este rapid extrasa din ficat -atat de repede incat, in mai putin de 5 minute, nivelul substantei injectate in sange este redus la mai putin de jumatate din valoarea gasita dupa o injectare similara in sangele unui animal hepatectomizat." 
Contributia pe care ficatul o are in metabolismul protidic este foarte mare. In lipsa functiilor hepatice, supravietuirea nu ar fi posibila in asigurarea acestui tip de metabolism.Majoritatea aminoacizilor ce rezulta din digestia prioteinelor alimentare si care sunt absorbiti la nivelul tractului gastro-intestinal vor ajunge la nivelul ficatului, care va retine o parte de aminoacizi necesari propriei sinteze a proteinelor, o parte va fi retinuta pentru sinteza aminoacizilor neesentiali, restul fiind transformati in glucoza, corpi cetoni, hormoni si cetoacizi.
Ficatul are o contributie foarte importanta si in metabolismul lipidic, prin captarea si sinteza locala a diferitelor fractiuni lipidice,catabolizarea sau incorporarea lor in lipoproteine.La nivelul acestuia are loc depunerea glicogenului, formarea glucozei din produsii neglucidici, conversia fructozei si galactozei in glucoza, eliberarea energiei pentru detoxifierea unor produsi endogeni sau exogeni, influentand astfel intregul metabolism glucidic. Este cel mai important organ in mentinerea constanta a glicemiei, depunerea glucozei sub forma de glicogen in ficat asigurand restabilirea nivelului normal al glicemiei, cand aceasta este in scadere , dar si indepartarea excesului de glucoza.
Ca si celelalte organe, ficatul detine numeroase functii in organism. O functie specifica hematocitului este functia de secretie a bilei sau biligenza, functia in coagulare, ficatul fiind locul unde factorii ce participa la acest proces sunt sinetizati.
O alta functie pe care ficatul o indeplineste este cea metabolic in cadrul careia substantele absorbite la nivelul intestinului parcurg o serie de transformari chimice. Functia de dezoxifiere prin care anumite substante toxice sunt metabolizate si transformate la nivelul ficatului in alti produsi care pot fi reutilizati sau chiar eliminati. Functia de depozitare este de asemenea o functie important a ficatului, in cadrul careia la nivelul hepatocitului pot di depozitati numerosi compusi precum: metalele, vitaminele dar si o parte din volumul sanguine.
Alte functii indeplinite de ficat sunt si functia capacitatii de regenerare, sinteza fermentilor si functia de mentinere a echilibrului acido-bazic.


Fisiere in arhiva (1):

  • Ingrijiri nursing acordate pacientilor cu ciroza hepatica.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Bibliografie

1.Galea Gh.- Ciroza hepatica, 1973, Editura Medicala,Bucuresti
2. Schiff L.- Bolile ficatului , 1966, Editura Medicala, Bucuresti
3.Buligescu L.- Bolile ficatului , cailor biliare si pancreasului, vol.I, 1981, Editura Medicala, Bucuresti
4.Ciurea T., Pascu O., Stanciu C.- Gastroenterologie si hepatologie, 2003, Editura Medicala, Bucuresti


Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!