Instalatie de Conditionare a Aerului

Cuprins licenta Cum descarc?

Cap. I. Instalatii termice cu ciclu invers .pag. 4
I.1. Instalatii frigorifice
I.2. Pompe de caldura
Cap. II. Ventilarea industriala .pag. 15
II.1. Tehnici de ventilare industriala
II.2. Ventilatia locala
II.3. Dispozitive de captare
II.4. Procedee de curatare si improspatare a aerului
Cap. III. Dimensionarea instalatiilor de climatizare .pag. 23
III.1. Calculul aporturilor de caldura
III.2. Calculul consumurilor de caldura
III.3. Calculul degajarilor de gaze, vapori nocivi si praf
III.4. Calculul debitului de aer necesar 
Cap. IV. Calculul unei instalatii de conditionare a aerului .pag. 42
IV.1. Expunerea problemei 
IV.2. Calculul sarcinii frigorifice
IV.3. Debitul si parametrii starii aerului in timpul regimului de vara
IV.4. Debitul frigorific si marimea bateriei de racire
IV.5. Debitul caloric si parametrii starii aerului la exploatarea in regim de iarna
IV.6. Dimensionarea elementelor instalatiei
Anexa.pag. 55
Bibliografie.pag. 62


Extras din licenta Cum descarc?

MEMORIU JUSTIFICATIV
In acest proiect este prezentata o instalatie de conditionare a aerului. Am ales aceasta tema deoarece am invatat in decursul anilor de facultate despre instalatii de ventilare si climatizare si mi s-a parut destul de interesant sa o prezint drept proiect de diploma. 
Scopul instalatiilor de ventilare si conditionare a aerului consta in a crea si a mentine in interiorul incaperilor o anumita calitate a aerului in functie de destinatie. Calitatea aerului este determinata de compozitia chimica si de starea fizica. 
Compozitia chimica este realizata de instalatiile de ventilare, care imbunatatesc compozitia chimica eliminand componentii de impurificare (gaze, vapori, praf, microorganisme). 
Starea fizica a aerului este realizata de instalatiile de conditionare, care actioneaza asupra temperaturii si umiditatii aerului. 
O conditie specifica pentru instalatiile de conditionare a aerului se refera la mentinerea constanta a parametrilor de stare a aerului, indiferent de variatiile factorilor meteorologici sau climatici (temperatura exterioara, radiatie solara, vant, nebulozitate, precipitatii etc.).
In prima parte a proiectului este vorba despre instalatii termice cu ciclu invers. Aceste instalatii au o functionare inversa instalatiilor termice obisnuite, ele realizand transferul caldurii in sens invers celui natural - de la o sursa cu temperatura coborata, la o sursa cu temperatura mai ridicata.
In partea a doua a proiectului este prezentata ventilarea industriala. Prin ventilatie se intelege introducerea de aer din atmosfera si indepartarea aerului din incinte in cantitati suficiente pentru asigurarea confortului. Ventilatia este una din principalele tehnici de indepartare a excesului de caldura din incintele inchise sau de extindere in acestea a conditiilor termice favorabile ale mediului exterior.
In partea a treia se dimensioneaza instalatiile de climatizare. Pentru a dimensiona o instalatie de ventilatie si climatizare trebuie parcurse mai multe etape de calcul, cum ar fi: calculul cantitatilor de caldura intrate din exterior sau degajate in incinta, calculul pierderilor si consumurilor de caldura ale incintei, calculul degajarilor de gaze, vapori nocivi si praf precum si determinarea debitului de aer necesar ventilarii.
In ultima parte a proiectului am realizat calculul unei instalatii de conditionare a aerului pentru o hala industriala.
CAP. I. INSTALATII TERMICE CU CICLU INVERS
Aceste instalatii au o functionare inversa instalatiilor termice obisnuite, respectiv, realizeaza transferul caldurii in sens invers celui natural - de la o sursa cu temperatura coborata, la o sursa cu temperatura mai ridicata. Pentru a se realiza transferul caldurii de la sursa rece la sursa calda este necesar un consum suplimentar de energie (mecanica, electrica, termica, etc.).
Functie de nivelul de temperatura al celor doua surse, instalatiile cu ciclu invers se clasifica in instalatii frigorifice si pompe de caldura.
I.1. Instalatii frigorifice
Producerea artificiala a frigului se poate realiza prin diverse procedee, prezentate in tabelul 1.
Procedeul utilizat Tipul instalatiei
Procedee termodinamice deschise Instalatii de racire prin evaporarea apei;
Amestecuri frigorifice
Procedee termodinamice ciclice Instalatii bazate pe vaporizarea unui lichid;
Instalatii cu comprimare de gaze, urmata de destindere
Efect electrotermic Instalatii bazate pe efectul Peltier;
Instalatii bazate pe efectul E. Hinghaus
Efect magnetocaloric Instalatii prin demagnetizare adiabatica
I.1.1. Agenti frigorifici
Agentii frigorifici au rolul de a transporta caldura de la sursa rece la sursa calda. Substantele folosite ca agenti frigorifici trebuie sa indeplineasca anumite conditii termodinamice, fizico-chimice, fiziologice si economice.
Din punct de vedere termodinamic, principalele cerinte sunt: temperatura de fierbere coborata la presiuni supraatmosferice, caldura latenta de vaporizare mare, densitate si vascozitate reduse, coeficienti de conductibilitate si convectie termica cat mai mari.
Din punct de vedere fizico-chimic este necesar ca agentii frigorifici sa fie insolubili in ulei, solubili in apa, inerti fata de metale, sa nu se descompuna la temperaturile din instalatie.
Din punct de vedere fiziologic trebuie sa nu fie toxici pentru organismul uman si sa nu aiba actiune negativa asupra calitatii produselor alimentare. 
In continuare, se prezinta cativa dintre agentii frigorifici cei mai utilizati si principalele lor caracteristici.
Amoniacul este un gaz incolor, cu miros specific; se vaporizeaza la - 34 0C, la presiune normala, are caldura latenta mare, insolubil in ulei, foarte solubil in apa. Prezinta pericol de explozie la o concentratie de 13 ? 26 % in aer. Are actiune daunatoare asupra organismului, provocand inflamarea mucoaselor ochilor, stomacului, cailor respiratorii; daca concentratia in aer depaseste 0,5 %, poate provoca intoxicatii. Ca urmare a proprietatilor sale, amoniacul este folosit in instalatiile de medie si mare putere, pentru temperaturi de pana la - 700C, supravegheate de personal specializat; din cauza toxicitatii nu se foloseste in instalatiile mici, nesupravegheate.
Freonul este un gaz incolor, cu miros foarte slab. Comparativ cu amoniacul, are proprietati termodinamice mai putin favorabile (temperatura de vaporizare de - 300C, caldura latenta mai mica, densitate mare), dar nu este toxic si nu prezinta pericol de explozie. Ca urmare, este utilizat in instalatiile de putere mica sau mijlocie, fara personal de supraveghere. Freonul este solubil in ulei si insolubil in apa.


Fisiere in arhiva (5):

  • capitolul 1.doc
  • capitolul 2.doc
  • capitolul 3.doc
  • capitolul 4.doc
  • prima pagina.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!