Instalatie de Epurare Recuperativa a Apelor de Spalare din Industria Acoperirilor Metalice

Extras din licenta Cum descarc?

1.1. Tema de proiectare
Sa se proiecteze o instalatie de epurare recuperativa a apelor de spalare din industria acoperirilor metalice in faza de cuprare cu un continut intre 1-8 g/L de care sa aiba o capacitate de epurare 5 /8h. 
Se vor folosi rasini schimbatoare de ioni metalici.
Tipurile de rasina folosite sunt: 
- cationica de forma 
- anionica de forma 
1.2. Date initiale :
- Capacitatea de productie:5 /8h;
- Debit : 0.625 /h ;
- Regimul de lucru: continuu;
- Echipamente ce trebuiesc proiectate:pompa centrifuga si coloana 
- Randametul de epurare =96 %
- Compozitii ale influientilor ce vor fi prelucrati: 
o = 8 g /L ;
o CCOCr = 100 mgO2/L
CAPITOLUL 2. Memoriu Tehnic 
Procedeul pentru care s-a optat, schimbul ionic, reprezinta un concept modern, caracterizat totodata prin simplitate, care permite atit epurarea apelor uzate in vederea recircularii in procesul tehnologic, cit si recuperarea ionilor in scopul valorificarii, consumul de materii prime si auxiliare fiind minim.
Instalatia de schimb ionic este priectata astfel incit sa prelucreze un volum de 
5 /8h cu un debit de 0.625 /h in regim continuu, pentru un grad de epurare de 96 %.
Avind in vedere caracteristicile apei uzate (caracter acid,compusi organice)
s-a optat pentru varianta unei instalatii de schimb ionic de tip cationic si anionic precedata de un filtru cu strat de carbune activ in vederea indepartarii urmelor de compusi organici.
Retinerea ionilor se face in patru coloane de schimb ionic (doua coloane cationice si anionice) care functioneaza alternativ. Coloanele de acelasi tip sunt dispuse in paralel.Doua coloane sunt unplute cu cationit tip Purolite C150 care vor retinr cupru si doua coloane sum tumplute cu anionit tip Purolite A 400.
In momentul epuizarii coloanelor(cationica si anionica) de pe primului tronson intra in functiune celelalte doua coloane de pe tronsonul doi care preia debitul de apa uzata. In acest timp are loc regenerarea primelor coloane in vederea pregatirii pentru un nou ciclu de functionare.
Durata procesului de epuizare corespunde momentului aparitiei ionilor de in rezervorul de colectare a efluentului (epuizare partiala), moment care marcheaza inceperea epuizarii rasinii; in acest moment procesul de epuizare a rasinii va fi oprit. Corespunzator gradului de epurare minim impus (96%), durata de functionare a coloanei in faza de epuizare este de 24 h.
Rasina astfel epuizata este supusa procesului de regenerare cu o solutie de HCl 10% la un debit de 5.8 /h pentru rasina cationica si solutie de NaOH 10% pentru rasina anionica la un debit de 7.5 /h. In continuare rasina se spala cu apa demineralizata la un debit de 0.026 m3/h pentru rasina cationica si la un debit de 0,63 m3 /h pentru rasina anionica.
In urma procesarii apei uzate de pe primul tronson rezulta o apa epurata care poate fi recirculata in procesul tehnologic. Instalatia propusa permite utilizarea cationitului in forma Cl- si a anionitului in forma Na.
Ca solutii de regenerare pentru cationit putem folosi HCl 10 % si pentru anionit NaOH 10%.Se mai pot folosi ca solutie de regenerare NaCl 5-20% ,H2SO4 3-5%.
Pentru stocarea solutiilor au fost prevazute rezervoare speciale, rezistente la coroziune si, de asemenea, colectarea efluentilor rezultati in urma regenerarii s-a realizat in rezervoare speciale. 
Transportul apei uzate si a solutiei rezultate in urma procesarii pe coloana de schimb ionic s-a realizat cu ajutorul unor pompe centrifuge tip PCN 32-200.
CAPITOLUL 3.
Tehnologia adobtata(avand in vedere Cele Mai Bune Tehnici Disponibile) 
BAT reprezinta indepartarea si/sau descompunerea emilsiilor la sursa.
Tehnologii BAT pentru colectarea apelor uzate
Un sistem de colectare de ape uzate adecvat joaca un rol esential in reducerea si/sau tratareaefectiva a apelor uzate. El conduce fluxul de apa uzata spre locul de tratare cel mai potrivit si previne amestecarea apelor uzate contaminate cu cele nepoluate.
Exista tehnologii BAT pentru:
- separarea apelor din procese din apele de ploaie necontaminate si alte emisii de apenecontaminate. Astfel se minimizeaza cantitatea de apa ce necesita tratare precum si incarcaturahidraulica trimisa la instalatiile de tratare. Astfel se creste eficienta costurilor si performantelorla locul de tratare. Daca amplasamentele existente nu practica inca separarea apelor, se poatinstala - cel putin partial - cand sunt efectuate schimbari majore
- separarea apelor uzate in functie de incarcatura cu poluanti: organic, anorganic cu sau fara incarcatura organica nesemnificativa sau poluare nesemnificativa. Astfel se asigura ca facilitatea de tratare sa primeasca doar poluantii pe care-I poate trata
- instalarea unui acoperis deasupra suprafetelor cu o contaminare posibila, cum ar fi revarsarile si scurgerile, oriunde e posibil. Astfel se previne cadere apei de precipitatii pe aceste suprafete si amestecarea cu poluanti, fapt care ar duce la cresterea cantitatii de ape uzate ce necesita tratare
- instalarea unui drenaj separat pentru suprafetele cu risc de contaminare continand un absorbant, pentru a aduna pierderile prin revarsari si scurgeri, cum e descris in Ele previn evacuarea apei de ploaie contaminate cu pierderi de productie. Apa de ploaie capturata separat este deversata dupa o monitorizate adecvatasi evacuata in functie de rezultate, direct in sistemul de drenaj al apei de ploaie necontaminate sau la locul de tratare adecvat.


Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatie de Epurare Recuperativa a Apelor de Spalare din Industria Acoperirilor Metalice.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!