Instalatie de Obtinere a Penicilinei V

Extras din licenta Cum descarc?

1. Tema proiectului:
Sa se proiecteze o instalatie de obtinere a penicilinei V cu o capacitate de 10. 000 t/an
2. Memoriu tehnic
In cadrul acestei lucrari mi-am propus sa scot in evidenta multe amanunte importante despre fabricarea penicilinei V, incepand de la date generale privind clasa antibioticelor, metode de producere a acestora dar si metode de minimizare si reducere a poluarii cauzate de producerea lor.
Scopul principal a fost cel de a arata cele mai bune si eficiente masuri de reducere a efectelor poluarii.
Penicilina a fost descoperita in urma cu foarte mult timp fiind utilizata ca si astazi in tratarea infectiilor si bolilor. 
Metodele de obtinere au ramas aceleasi dar au suferit multe imbunatatiri odata cu evolutia societatii.
Astazi se pot obtine si peniciline de semi-sinteza cu calitati imbunatatite fata de cele naturale, si cererea crescand cu mult fata de inceputul producerii acesteia.
In cadrul studiului realizat putem vedea si modurile de obtinere a penicilinelor pe cele doua cai, etapele care se succed in procesul de fabricatie dar si cum aceasta industrie polueaza mediul inconjurator.
De asemenea vedem si masurile luate de aceasta importanta fabrica de medicamente pentru a preveni si pentru a micsora efectele poluarii asupra mediului.
3. Elemente de inginerie tehnologica
3.1. Surse de aprovizionare cu materii prime si auxiliare
3.2. Caracteristicile materiilor prime si auxilire
3.2.1. Materia prima 
Penicillium chrysogenum este o matrita, care este larg distribuita in natura, si este adesea gasit pe produsele alimentare si in mediile de interior. A fost anterior cunoscuta ca Penicillium notatum. 
Aceasta este sursa de mai multe ?-lactam antibiotice, cea mai semnificativa este penicilina. Ca in multe alte specii din genul Penicillium, P. chrysogenum se reproduce prin formarea lanturilor uscate de spori (sau conidia).Conidia sunt, de obicei, transportate de curentii de aer de colonizare in noi site-uri.
In P. chrysogenum, conidiile sunt albastre si, uneori, se umple de mucegai galben. Cu toate acestea, P. chrysogenum nu poate fi identificata pe baza de culoare. Observatiile morfologice si caracteristicile microscopice sunt necesare pentru a confirma identitatea sa.P. chrysogenum a fost utilizata industrial pentru producerea de penicilina.
Speciile de Penicillium sunt recunoscute prin densa perie de spori ca structuri. Penicillium poate fi gasita in podgorii si crame, in sol pe plantatii de citrice printre toate tipurile de seminte stocate si in hambare, fan umed, fructe uscate si suc de fructe. 
Specii de Penicillium mai pot fi, de asemenea, gasite in saltele, praf de casa, umplute de mobilier, tapet, carti, frigider. 
Penicillium poate cauza pete negre pe pervazul ferestrei.Conservarea tulpinii de Penicillium producatoare de penicilina este o problema destul de dificila, caci prin modificari intamplatoare a conditiilor de cultura iau nastere tulpini noi, care pot diferi, atat prin stabilitatea lor in cultura, cat si chiar prin producerea de substanta activa. 
De asemenea, prin cultivari succesive, capacitatea de a produce substanta activa poate sa descreasca simtitor si o problema rezolvata azi a fost mentinerea la acelasi nivel productiv.Pentru aceasta s-a cautat, a se lucra cu culturi tinere, viguroase, pentru producerea de spori necesari insamantarilor.
3.2.2. Mediu de cultura
Contine saruri minerale, extract de porumb, glucoza, apa, in anumite proportii si dupa formule bine stabilite. 
Prepararea mediului cantitatea de apa prevazuta in reteta se introduce impreuna cu extractul de porumb in vasul de pregatire a mediului. Se porneste agitatorul ti se introduce abur pentru incalzire. Valorile exacte pentru compozitia mediilor sunt dependente de natura susei producatoare. 
Se adauga sarurile microelementelor, apoi fosforul si carbonatul de calciu. Zaharurile se dizolva in vas separat, iar apoi solutia este trimisa in vasul de pregatire a mediului.
Sterilizarea mediului se realizeaza in timpul transvazarii din vasul de pregatire in aparatul de fermentatie sau in instalatii alcatuite din coloane sau ejectoare in care mediul se afla in contact cu aburul introdus in contracurent.
Mediul se incalzeste la 125 - 1300C, iar mentinerea la aceasta temperatura, timp de 15-30 minute, se realizeaza cu ajutorul unui dispozitiv special.
Racirea mediului se face apoi la 28 - 350C cu ajutorul unui schimbator de caldura de tip teava in teava.
3.2.3. Materii auxiliare
Acidul clorhidric sub forma de solutie HCl 1n se foloseste la ajustarea pH-ului initial al mediului de cultura la valoarea 5.5 1l HCl n,contine 36.458g HCl si are densitatea de 1.18g/cm3.


Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatie de Obtinere a Penicilinei V.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 8 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!