Instanta Apelului

Cuprins licenta Cum descarc?

Cuprins
Capitolul 1 - Aspecte introductive privind institutia apelului 2
1. 1. Notiune 2
1.2. Caracteristicile institutiei apelului 4
1.3. Obiectul apelului 5
1.4. Subiectele apelului 10
1.4.1. Precizari prealabile 10
1.4.2. Partile din proces 11
1.4.3. Persoane care nu au luat parte la judecata de fond 12
1.4.4. Procurorul 13
Capitolul 2 - Sesizarea instantei de apel 14
2.1. Instanta competenta sa solutioneze cererea de apel 14
2.2. Cererea de apel si efectele acesteia 17
2.2.1. Continutul cererii de apel 17
2.2.2. Timbrarea cererii de apel 22
2.2.3. Depunerea si inregistrarea cererii de apel 23
2.2.4. Efectele cererii de apel 25
2.3. Termenul pentru exercitarea apelului 32
2.3.1. Intreruperea termenului de apel 34
2.3.2. Sanctiunea nerespectarii termenului de apel 35
Capitolul 3 - Procedura de solutionare a apelului 38
3.1. Procedura prealabila la instanta de apel 38
3.2. Procedura propriu-zisa de judecare a apelului 39
3.2.1. Intampinarea 39
3.2.2. Judecata in apel 41
3.2.3. Probele la judecata in apel 42
3.2.4. Incidente in judecarea apelului 45
3.3. Solutiile instantei de apel 46
3.4. Partea din hotarare care nu face obiectul apelului 51
Concluzii 52
Bibliografie 58


Extras din licenta Cum descarc?

Capitolul 1 - Aspecte introductive privind institutia apelului
1. 1. Notiune
Apelul a aparut in legislatiile tarilor, intr-o perioada in care societatea era avansata din punct de vedere juridic, el fiind inexistent in comunitatile in care violenta era singurul mijloc prin care se solutionau conflictele si litigiile. Odata cu trecerea timpului si evolutia colectivitatilor umane, apare apelul ca modalitate de atac asupra hotararilor judecatoresti. Acesta a fost instituit initial la Roma de catre imparatul Hadrian, iar in Franta a fost constituit in secolul al XII-lea si a fost privit cu o anumita susceptabilitate, deoarece acesta consta intr-o plangere contra erorii, nestintei sau nedreptatii comise de judecatori inferiori. Necesitatea apelului a fost contestata sau aparata, ca intr-un final sa reprezinte o asigurare pentru persoanele care apareau ca parte intr-un proces si care trebuiau sa raspunda inaintea instantei de judecata. Apelul apare nu numai pentru a apara societate civila, el reprezentand si un mijloc de a mentine judecatorii intr-un profund respect fata de lege.
Existenta apelului sau unei cai de atac similare in orice legislatie democratica este inerenta actului de justitie, caci activitatea de judecata nu poate fi conceputa ca una fara erori de interpretare, de stabilire a faptelor sau de aplicarea corecta a legii. Apelul este calea de atac care confera partilor posibilitatea de a provoca controlul judiciar asupra unei sentinte afectate in substanta sa de o greseala de judecata. Prin intermediul apelului hotararea judecatoreasca considerata a fi pronuntata intr-un mod eronat, ajunge in fata unei instante superioare care va efectua o noua evaluare a acesteia spre a delibera si a pronunta o decizie in concordanta cu adevarul si conform legislatiei in vigoare.
Legislatia veche romaneasca a cunoscut si ea apelul, iar apoi a fost reglementat in Codul de la 1865, art. 316-338. Unele texte au fost abrogate prin reforma din 1900, iar modificari mai substantiale au fost aduse prin Legea de accelerare a judecatilor din anul 1943. Apelul a fost reglementat de art. 282-298, acest lucru fiind posibil prin modificarea Codului in anul 1948, dar aceste dispozitii au fost abrogate prin Decretul nr. 132 la 19 iunie 1952.
Dupa decembrie 1989, Codul de procedura civila a suferit o noua modificare prin Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca. Aceasta lege a presupus schimbarea sistemului judiciar existent in momentul adoptarii sale, a prefigurat o noua modificare a Codului, care s-a produs prin Legea nr. 59/1993. Astfel prin aceasta lege s-a reintrodus apelul ca o cale ordinara de atac, astfel fiind reorganizat recursul, fiind modificata competenta materiala. Conform acestei legi, textele legislative au suferit o modificare considerabila, fiind puse in concordanta cu noul sistem al cailor de atac, iar altele au fost abrogate. Dupa acea modificare legislativa puteam sa observam faptul ca, recursul extraordinar a fost inlocuit, locul sau fiind luat de doua recursuri speciale, recursul in interesul legii si recursul in anulare; Astazi in procedura civila putem sa intalnim numai un singur tip de recurs, deoarece cadrul legislativ a suferit modificari ulterioare, astazi, in materie civila, existand numai recursul in interesul legii. Astfel dupa cum am precizat anterior, Legea nr. 59/ 1993 a suferit o serie de modificari ce au fost aduse prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2000, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2001 si Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 58/2003, astfel cum a fost aprobata prin Legea nr. 195/2004. 
Legea nr. 219/2005 reglementeaza Codul de procedura civila aflat in vigoare, prin care se stabileste, cu modificari si completari, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2000 si s-a abrogat Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 59/2001, ultimile modificari fiind aduse prin Legea nr.202/2010. 
In raport cu dispozitiile care reglementeaza apelul si anume Codul de procedura civila art. 282-298, apelul este o cale de atac ordinara, comuna, de reformare, devolutiva si suspensiva de executare prin care persoana care este parte interesata intr-un litigiu, justifica sau este lezata intr-un anumit interes, sau, reprezentantul Ministerului Public, procurorul, ajunge la concluzia ca hotararea pronuntata este abuziva, nelegala si/sau netemeinica, are datoria de a investi si constrange instanta de control judiciar, ierarhic superioara aceleia care a pronuntat hotararea, sa motiveze si sa faca cunoscute motivele de nelegalitate sau neteminice, urmand ca in temeiul legii, sa se procedeze la rejudecarea cauzei. 
Apelul, altfel spus reprezinta calea de atac obisnuita, prin care partea interesata sau procurorul invoca nemultumiri fata de hotararea luata in prima instanta. Articolul 282 Cod. proc. civ., ne stipuleaza faptul ca: sunt supuse apelului la tribunal hotararile solutionate de catre judecatorie ca instanta de fond si sunt supuse apelului la curtea de apel hotararile date in prima instanta de catre tribunal. Exceptand situatia in care s-a intrerupt cursul judecatii, impotriva finalizarilor se poate face apel decat odata cu fondul. Pe scurt, se indica in modul aratat obiectul apelului si instanta de apel.


Fisiere in arhiva (1):

  • Instanta Apelului.docx

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!