Instanta Competenta sa Solutioneze Litigiile de Contencios Administrativ - Solutii pe Care le Poate Pronunta

Cuprins licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
CAPITOLUL I-NOTIUNI INTRODUCTIVE DESPRE CONTENCIOSUL ADMINISTRATIV
SECTIUNEA 1- Preliminarii
SECTIUNEA 2- Cadrul juridicde reglementare a institutiei contenciosului administrativ
SECTIUNEA 3- Notiunea si trasaturile contenciosului administrativ
SECTIUNEA 4-Categoriile de contencios administrativ
1.Contenciosul in anulare
2.Contenciosul administrativ in plina jurisdictie
CAPITOLUL II- CONDITIILE DE ADMISIBILITATE ALE CONTENCIOSULUI ADMINISTRATIV
SECTIUNEA 1-Aspecte generale
SECTIUNEA 2-Conditiile de admisibilitate
CAPITOLUL III-COMPETENTA INSTANTELOR JUDECATORESTI IN MATERIA CONTENCIOSULUI ADMINISTRATIV
SECTIUNEA 1- Aspecte generale
SECTIUNEA 2- Competenta instantelor judecatoresti porivit legii nr.304/2004 privind organizarea judiciara
SECTIUNEA 3-Competenta materiala a instantelor de contencios administrativ
SECTIUNEA 4-Competenta teritoriala a instantelor de contencios administrativ
CAPITOLUL IV- SOLUTIILE PE CARE LE POATE PRONUNTA INSTANTA DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV
SECTIUNEA 1-Solutiile in actiunile privind actele administrative unilaterale 
SECTIUNEA 2- solutiile in litigiile derivand din contracte administrative
SECTIUNEA 3- Solutiile in material verificarii legalitatii operatiunilor administrative
STUDIU DE CAZ
CONCLUZII
BIBLIOGRAFIE


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
Dupa cum este cunoscut, principiul separatiei puterilor in stat, potrivit caruia sunt organizate si functioneaza cele trei puteri in statul nostru de drept-puterea legislativa,executiva si judecatoreasca-implica atat o colaborare,cat si un control reciproc al activitatii lor. Contenciosul administrativ ne da prilejul sa abordam un caz concret in care activitatea unor organe de stat, care realizeaza sarcinile unei puteri de stat,care realizeaza sarcinile altei puteri in stat. Este cazul controlului exercitat de instanttele judecatoresti-organe ale puterii judecatoresti-asupra activitatii organelor administratiei publice-organe ale puterii executive.
Dezvoltandu-se acest subiect ,se releva o forma juridica de aparare a drepturilor omului impotriva eventualelor abuzuri ale organelor administratiei publicesi a functionarilor publici ce-si desfasoara activitatea in cadrul acestor organe, astfel incat, orice se considera vatamat intr-un drept al sau, recunoscut de lege, printr-un act administrativ al unui organ al administratiei publice, sa poata cere si sa obtina anularea sau modificarea actului administrativ si repararea pagubei cauzate. In acest sens, articolul 48 din Costitutia Romaniei prevede ca "persoana vatamata intr-un drept al sau de o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, este indrptatita sa obtina recunoasterea drptului pretins, anularea actului sI repararea pagubei."
Dezvoltand unele notiuni generale asupra contenciosului administrativ, unii autori aratau ca, din punct de vedere al litigiilor ce formeaza obiectul judecatii, functiunea jurisdictionala-a statului, se imparte in doua ramuri si anume:
a) contenciosul de drept comun, care este alcatuit din totalitatea litigiilor de competenta organelor judecatoresti propriu -zise, de natura civilo-comerciala si penala;
b) contenciosul administrativ, compus din majoritatea litigiilor de naturea administrativea, de competenta, fie a tribunalelor de drept comun, fie a unor tribunale speciale administrative, dupa sistemul de drept pozitiv adoptat in diverse state._
Potrivit legislatiei in vigoare,contenciosul administrativ se realizeaza, in tara noastra, atat de instante de drept comun, precum si,pentru anumite acte administrative, de catre unele organe cu activitate jurisdictionala ce functioneaza in cadrul organelor administratiei publice.
In lume au existat mai multe sisteme in ceea ce priveste solutionarea litigiilor dintre particulari si administratie cum ar fi:
a) sistemul administratorului judecator, existent in Franta pana la revolutia din 1789, in care organe din sanul administratiei insasi erau investite cu solutionarea acestor litigii ;
b) sistemul francez, al instantelor speciale si specializate de contencios administrativ, al tribunalelor administrative in fruntea carora se afla Consiliul de Stat ca instanta suprema de contencios administrativ ;
c) sistemul anglo-saxon, in care litigiile de acest gen sunt solutionate de instantele de drept comun.
Romania este calificata expres prin art.1 (3) din Constitutia Romaniei ca "stat de drept", in care prima valoare declarata suprema si garantata este "dreptatea". 
La ora actuala in Romania, activitatea de contencios administrativ se desfasoara potrivit Legii nr.554 din 02/12/2004, publicata in Monitorul Oficial Partea I nr.1154 din 07/12/2004.
In perioada interbelica, termenul de contencios administrativ a fost folosit in doua sensuri :
un sens larg, prin care se evocau toate litigiile din sfera administratiei publice, indiferent de autoritatea care le solutiona ;
un sens restrans, prin care se evocau exclusiv litigiile care intrau in competenta de solutionare a instantelor judecatoresti.
Activitatea desfasurata de instantele de contencios administrativ este aceea de a solutiona cu putere de adevar legal, un conflict juridic in care, cel putin una dintre parti este un serviciu public administrativ.
Organele care infaptuiesc aceasta activitate special create, fac parte din sistemul organelor judecatoresti, al puterii judecatoresti. Obiectul actiunii de contencios administrativ il constituie anularea sau modificarea unui act administrativ de autoritate, obligarea autoritatii administrative la rezolvarea unei cereri referitoare la un drept recunoscut de lege si repararea pagubei ce a fost cauzata prin emiterea actului administrativ de autoritate ori prin refuzul de a rezolva cererea referitoare la un drept recunoscut de lege.


Fisiere in arhiva (1):

  • Instanta Competenta sa Solutioneze Litigiile de Contencios Administrativ - Solutii pe Care le Poate Pronunta.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 9 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!