Instrumente de Plata Utilizate in Cadrul Decontarilor

Cuprins licenta Cum descarc?

Introducere 5
CAP.I. Sistemul bancar si operatiunile de decontari 7
1.1 Banca. Concept. Rolul bancii in economie 7
1.2 Definitia operatiunilor de decontari. Modalitati de efectuare 8 
1.3 Contabilitatea decontarilor interbancare 9
1.4 Contabilitatea decontarilor intrabancare 12
CAP.II. Ordinul de plata 13
2.1 Definitie. Continutul ordinului de plata 13
2.1.1 Mentiuni obligatorii 15
2.2 Obligatiile partilor implicate in circuitul ordinului de plata 15 
2.3 Transferul de credit 17
2.3.1 Definitie. Trasaturi 17
2.3.2 Solutionarea transferurilor- credit nefinalizate, eronate, intarziate 18
2.3.3 Finalizarea transferului credit 19
CAP.III. Cambia 20
3.1 Definitie. Rolul cambiei. Formele cambiei 20
3.2 Mentiuni obligatorii 21
3.3 Procesul cambial 22
3.4 Girul 23 
3.4.1 Concept general.Tipuri de gir 23
3.4.2 Rolul societatii bancare in procesul de girare 25
3.5 Acceptarea cambiei 26
3.6 Avalul 28
3.7 Scadenta, plata cambiei 29
3.8 Regresul in caz de neacceptare sau neplata. Protestul 30
3.9 Executarea silita a cambiei 32
3.10 Anularea, inlocuirea cambiei 33 
3.11 Biletul la ordin 34
CAP.IV. Cecul 36
4.1 Definitie. Circuitul cecului. Mentiuni obligatorii 36
4.2 Tipuri de cecuri 39
4.3 Girul 40
4.4 Avalul 42
4.5 Plata 43
4.6 Regresul si protestul 45
4.7 Anularea, inlocuirea cecului 47
CAP.V. Cardul 49
5.1 Definitie.Caracteristici.Tipuri de carduri 49
5.2 Decontarea interbancara si intrabancara a tranzactiilor cu carduri 52 
5.3 Emiterea si acceptarea cardurilor bancare 53
5.4 Mentenanta cardurilor 56 
5.5 Facilitatea de iesire in descoperit de cont 56
CAP.VI. Studiul de caz privind derularea operatiunilor de decontari cu ajutorul 
instrumentelor de plata la Raiffeisen Bank Toplita 60
6.1 Prezentarea societatii Adritex S.R.L 60
6.2 Plata unei facturi cu ajutorul biletului la ordin 63
6.3 Plata unei facturi cu ajutorul cecului 71
6.4 Plata unei facturi cu ajutorul ordinului de plata 77
Concluzii 83
Bibliografie 86


Extras din licenta Cum descarc?

INTRODUCERE
In tarile dezvoltate, ultimii 10-15 ani au reprezentat o etapa de profunde transformari in domeniul moneticii, care au solicitat actiuni ample de organizare si reorganizare a retelelor de plati si compensari, echipari si reechipari tehnologice, in functie de progresele rapide in domeniu. Un asemenea proces continua cu efervescenta, fiind promovat de cerintele cresterii eficientei activitatii bancare.
Extinderea relatiilor tarii noastre cu tarile din Uniunea Europeana si toate straduintele noastre de a ne alinia si integra cat mai repede in spatiul economic european, in perspectiva unei mult asteptate aderari, necesita, cu prioritate, cunoasterea normelor, mecanismelor si tehnicilor utilizate in aceste tari, in cele mai fierbinti fluxuri ale interrelatiilor economice.
Lucrarea de fata este structurata in sase capitole, ultimul capitol fiind studiul de caz privind derularea operatiunilor de decontari cu ajutorul instrumentelor de plata la Raiffeisen Bank Toplita.
Capitolul I face referire la notiunile de baza in ceea ce priveste rolul bancii in economie si modalitatile de efectuare a operatiunilor de decontari efectuate de unitatile bancare pentru clientii lor fie prin viramente dintr-un cont in altul fie avand ca beneficiar o unitate bancara a alte banci. 
Capitolul II ne prezinta ordinul de plata ca modalitate de decontare, obligatiile partilor implicate precum si prezentarea operatiunii de transfer credit.
Capitolul III defineste cambia si operatiunile implicate in procesul cambial (girul, acceptarea, avalul, scadenta, plata, regresul, protestul, executarea silita, anularea si inlocuirea cambiei) precum si biletul la ordin ca o forma a cambiei.
Capitolul IV defineste cecul, circuitul acestuia si formele existente din anumite puncte de vedere, si, la fel ca in capitolul anterior etapele parcurse de cec pentru a fi valabil (girul, avalul, plata, regresul, protestul, anularea si inlocuirea cecului). 
Capitolul V ne ajuta sa intelegem mai bine functionalitatile specifice cardului, dat fiind faptul ca in ultimul deceniu a crescut numarul de carduri utilizate si de asemenea si numarul persoanelor care utilizeaza acest mijloc de plata si de obtinere de lichiditati de la banca emitenta precum si de retragere a acestor sume pentru nevoi personale.
Capitolul VI reprezinta partea practica a acestei lucrari, realizata la Raiffesen Bank sucursala din Toplita pentru a intelege mai bine derularea acestor operatiuni de decontari cu ajutorul instrumentelor de plata. In studiul de caz efectuat este prezentat de asemenea si circuitul acestor instrumente fiind descrisi pasii efectuati in cadrul operatiunii respective.
Daca nu ar fi existat bancile, singura modalitate de plata ar fi fost numerarul. Decontarea bancara este o operatiune prin care are loc lichidarea obligatiilor de plata prin intermediul conturilor deschise la banci, fara bani in numerar, respectiv prin efectuarea de viramente dintr- un cont in altul. Astfel ca, in urma operatiilor de decontare se sting creante si datorii intre parti.
In evolutia moneticii contemporane, transformarile principale nu sunt determinate numai de extinderea operatiunilor firmelor, cresterea numarului de agenti economici si a volumului activitatii economice in ansamblu, cat mai ales de angajarea in sistemul bancar a resurselor considerabile pe care le reprezinta veniturile si economiile familiilor.
Desfasurarea platilor in economie inseamna implicit vehicularea instrumentelor de plata intre banci, respectiv a informatiilor cuprinse in aceste documente. In conformitate cu aceste informatii, in fapt dispozitii privind disponibilitatile din conturi, devine posibila operarea lor, trecerea sumelor dintr- un cont in altul, respectiv desfasurarea circulatiei monetare scripturale.
O data decisa efectuarea platii, derularea ei propriu- zisa trece in competenta bancilor si durata acestei derulari depinde de tehnologia si capacitatile organizatorice ale sistemelor de plati si compensari.
In tarile dezvoltate in contemporaneitate s- a incheiat de mult ,,bancarizarea", proces prin care cvasitotalitatea firmelor si persoanelor au conturi deschise la banci, ceea ce permite efectuarea platilor, hotaratoare prin substantialitatea lor, sa se desfasoare prin banci, respectiv prin transferuri sau viramente intre conturile bancare.
Pe masura introducerii tehnologiilor noi bazate pe telematica, respectiv imbinarea metodelor de telecomunicatii moderne cu informatica, au fost reconsiderate instrumentele traditionale de plata cecul si cambia, prin alinierea lor la cerintele transferului electronic de fonduri. Cerintele circuitelor informatizate de plati au dus la utilizarea unor metode de rezumare prin redarea elementelor esentiale, prin caractere cu cerneala magnetica, in scopul de a inlocui circuitul propriu- zis al documentelor suport- hartie.
De asemenea, evolutia instrumentelor de plata se caracterizeaza prin diminuarea accelerata a documentelor suport- hartie si cresterea rapida a dispozitiilor de plata exprimate prin mesaje electronice.
Sistemele de compensari optimizeaza astfel durata relatiilor de plati intre banci, fluxurile monetare nete interbancare si intregul esafodaj al relatiilor interbancare.
Perfectionarea si diversificarea sistemelor de compensari si decontari, in functie de cerintele specifice ale dezvoltarii platilor aferente, in conditii proprii, servesc in intregime tendintelor de modernizare accelerata a intregului sistem de plati, suport si promotor al vitalitatii economiei nationale.


Fisiere in arhiva (1):

  • Instrumente de Plata Utilizate in Cadrul Decontarilor.doc

Imagini din aceasta licenta Cum descarc?

Banii inapoi garantat!

Plateste in siguranta cu cardul bancar si beneficiezi de garantia 200% din partea Diploma.ro.


Descarca aceasta licenta cu doar 10 €

Simplu si rapid in doar 2 pasi: completezi adresa de email si platesti.

1. Numele, Prenumele si adresa de email:

Pe adresa de email specificata vei primi link-ul de descarcare, nr. comenzii si factura (la plata cu cardul). Daca nu gasesti email-ul, verifica si directoarele spam, junk sau toate mesajele.

2. Alege modalitatea de plata preferata:* La pretul afisat se adauga 19% TVA.


Hopa sus!